Produsele cosmetice contrafăcute pot duce chiar și la cancer de piele
Este avertismentul specialiștilor și al medicilor, îngrijorați de apariția pe piață a unor produse care nu au calitatea corespunzătoare.
Ei spun că, fie substanța activă lipsește, fie compoziția nu este controlată și poate produce probleme pe piele.
Șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Județean Mureș, dr. Silviu Morariu, a arătat că riscurile pornesc de la iritații și pot duce până la apariția cancerului:
Există riscul ca dermatocosmeticele acestea să nu aibă substanța activă pentru care sunt comercializate și utilizate. Aici mă refer la efectul hidratant, pe de o parte, mă refer la caracterul de fotoprotecție al cremelor, și să creeze doar iluzia că suntem protejați, expunându-ne la riscul agresiunii prelungite a radiațiilor solare cu efecte imediate, aici mă gândesc la arsuri solare sau, pe termen lung, cu posibilitatea inclusiv de dezvoltare a cancerelor cutanate.”
Pe fir au intrat și inspectorii de la protecția consumatorilor, care controlează atât magazinele de profil cât și alte tipuri de comercianți.
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Regiunea Centru – Brașov, Sorin Susanu:
În urmă nu cu foarte mult timp, comisarii Comisariatului Regional Brașov au descoperit o serie de produse cosmetice contrafăcute, mai mult decât atât, aceste produse conțineau metale grele și ele au fost introduse în sistemul rapid de alertă și retrase de la comercializare în întreaga lume. Folosința, mai ales în termen îndelungat, a cosmeticelor despre care vorbim, putea să ducă la cauzarea de boli cancerigene.”
Există și câteva aspecte la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm produse cosmetice, a explicat Sorin Susanu:
Este important să cumpărăm din locuri autorizate, să ne asigurăm că produsul este unul original, prin verificarea elementelor de securitate, totodată să încercăm să ne ferim de produsele al căror preț este mult diferit față de cel pe care îl cunoaștem în mod normal, pentru că situații de acest gen sigur ascund în spate anumite probleme.”
Inspectorii de la protecția consumatorilor ne sfătuiesc să fim atenți și la cumpărăturile online, să verificăm datele firmei, iar simpla adresă de email a unui site, fără alte date de identificare, este deja un prim semn de alarmă.
Raluca Creţ