Prof. Mircea Coșea: Economia României, afectată de demisia Guvernului

Publicat de APETRI MARGARETA, 7 mai 2025, 12:43
După ce cursul euro, anunțat ieri după-amiază de Banca Națională a României a depășit pragul psihologic de 5 lei, prognozele tuturor analiștilor sunt sumbre pentru economia românească.
Analistul economic, prof. Mircea Coșea, spune că acest lucru nu are atât de mult legătură cu rezultatele ultimului scrutin, ci cu demisia Guvernului și cu eșecul politicilor guvernamentale din ultimii ani:
„Este un șoc emoțional pe care îl parcurgem acum. Nu e atât de grav faptul că suntem în preajma turului doi și faptul că avem doi candidați care nu prea au programe, grav este faptul că nu mai avem Guvern. Economia este deja într-o stare de blocare. Așteptarea turului doi care nu a mai avut loc și începutul unui nou tur al alegerilor a făcut ca economia să fie blocată. În momentul de față, eu prognozez că economia este în cădere nu de la zi la zi, ci de la oră la oră. Vom vedea o variație a cursului euro, vom vedea o variație a dobânzilor pentru că, în acest moment, nu există nimeni în România care să garanteze că lucrurile se reglementează.”
Casele de schimb valutar din Târgu Mureș au început ziua cu un curs de aproximativ 5,2 lei la vânzare pentru un euro, însă în doar câteva minute cursul a început să crească.
Acest lucru a fost provocat și de declarația de la prima oră a ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, care a anunțat că este posibilă „o aterizare hard a economiei românești”, acest lucru însemnând creștere de taxe și impozite.
Târgumureșenii sunt rezervați și speră ca stabilitatea să revină după 18 mai:
Efectele căderii economice ar putea fi pe termen lung, mai spune analistul Mircea Coșea, care clasifică această perioadă ca fiind cea mai gravă criză de după 1990:
„Efectul este important și grav pentru că noi trăim printr-un import de tot ceea ce consumăm într-un procent de aproape 70%. În al doilea rând, nu ne putem plăti obligațiile curente pe care le are statul: plata pensiilor, plata salariilor, contribuția la UE, rostogolirea datoriei, fără să ne împrumutăm. Pe de altă parte, dobânda a trecut de 7% ceea ce înseamnă, în termeni economici, o dobândă africană. Părerea mea este că suntem într-unul dintre cele mai complicate momente de după 1990. Acum este momentul adevărului. A sunat ceasul deșteptător. Dacă cei care ne conduc nu se scoală repede și nu se apucă de treabă, o să fie greu. Dacă astăzi este economia într-o stare foarte precară, nu e pentru că am avut tsunami sau inundații sau că au venit rușii peste noi. Nu, e pentru că am fost conduși prost.”
Banca Națională a României a cheltuit ieri circa 2 miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului, după anunțul demisiei Guvernului, în condițiile în care toate funcțiile supreme în stat sunt interimate.
Dacă cursul euro a crescut ieri cu 6 bani față vineri, săptămâna trecută, aceeași creștere au avut-o dolarul american și francul elvețian, în timp ce lira sterlină a crescut cu 8 bani.
Autor: Cristina Bulbescu