Propunerile de modificare a Legii 41 trebuie să fie respinse de Senat

Aceasta este opinia redactorului-șef adjunct al Radio Tg.Mureș, Szász Attila, care mai crede că Legea de funcționare a radioului și televiziunii publice nu este perfectă și poate fi îmbunătățită, dar procedura de modificare a acestei legi trebuie respectată.
Ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz, în care radioul public a fost adus lângă televiziune sugerându-se că situația este similară, cele 2 instituții publice nu au fost consultate și modificările nu au fost supuse dezbaterii publice:

Reamintim că propunerile de modificare a legii care vizează funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a celei de Televiziune au fost respinse de Comisia de Cultură, Arte și Mass-Media din Senatul României.

Iată ce cred târgumureșenii despre propunerea de modificare a Legii 41 și salvarea Televiziunii publice:

Virgil Natea/ Emanuela Barabas

Foto: RTM

Transcrierea integrală a emisiunii ” Părerea TA- RADOR

Realizator: Luminiţa Avram – Bună dimineaţa, dragi prieteni! Bine v-am regăsit! Invitatul meu de astăzi este dl Szasz Attila, redactor-şef adjunct al postului nostru de radio. Bună dimineaţa, bine aţi venit în studioul nostru!

Szasz Attila: Bună dimineaţa!

Realizator: Aş vrea să discutăm mai multe lucruri astăzi, desigur, cu participarea ascultătorilor noştri, aş vrea să aducem la cunoştinţa celor care ne urmăresc ce se întâmplă cu legea noastră de funcţionare, care acum este în Parlament şi va fi modificată într-un fel sau altul. Aş vrea să vorbim despre programele noastre de la Radio Tg. Mureş. Sunt lucruri noi, între care trebuie să spunem că avem un nou redactor-şef în persoana doamnei Ghişa, este o nouă colegă, Nicoleta Ghişa, care ne conduce, ne coordonează activitatea, în locul doamnei Mirela Moldovan, căreia îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru noi. Nu ştiu în ce măsură a fost mediatizat acest lucru. Am avut această schimbare de curând în instituţia noastră. Ascultătorii care ne urmăresc şi vor să intervină pot suna la telefoanele 0265307777 sau 0365424433. Ne puteţi urmări şi video pe www.radiomures.ro, secţiunea „Video FM”. Unul dintre ascultătorii care intervene în emisiune va câştiga o invitaţie dublă la Cinematograful Arta din Tg. Mureş. Dle Szasz, referitor la legea aceasta 41, care se doreşte modificată, pe unde a ajuns legea, ce îşi doreşte de fapt legiuitorul cu modificările pe care le va aduce?

Szasz Attila: Da, deci legea în momentul de faţă se află la Senat, în comisiile de la Senat, săptămâna trecută a fost dezbătută în Comisia de Cultură din Senat, unde a fost respinsă. S-a discutat mult despre această lege şi la noi pe post, dar în spaţiul public în ultima perioadă destul de mult s-a discutat despre această iniţiativă de modificare a legii 41, împotriva căreia Radio România a protestat şi eu zic că pe bună dreptate. Aici pretextul a fost situaţia TVR-ului. Situaţia TVR-ului, după cum ştiţi, nu este una foarte fericită şi, într-adevăr, ar trebui să preocupe mai mulţi oameni să rezolve, dar nu se poate rezolva printr-o astfel de acţiune, adică prin modificarea legii. Pe baza aceleiaşi legi funcţionează şi Radioul Public şi nu are aceleaşi probleme ca şi TVR-ul. Asta este unul; al doilea argument pentru mine mi se pare uşor – cum să zic? – necredibil, adică acţiunea în sine, procedura cum a fost lansată această iniţiativă de modificare a legii. Deci…, pe repede înainte, într-o procedură de urgenţă, fără o dezbatere publică, fără a se consulta cu cei care sunt direct vizaţi de această lege, ceea ce mi se pare inacceptabil. Deci, dacă două instituţii, nu sunt multe, vorbim despre Televiziunea Publică şi Radioul Public, iniţiatorul putea să aibă atâta răbdare să ceară un punct de vedere de la aceste două instituţii. Eu sper ca în Senat legea aceasta să fie respinsă şi totodată sper ca situaţia TVR să fie rezolvată. În aceeaşi ordine de idei, eu nu zic că legea actuală este perfectă sau nu poate suferi modificări sau chiar are nevoie de anumite modificări. Dar aceste modificări trebuie făcute împreună cu cei care sunt vizaţi, după o consultare publică, aşa cum spune legea, şi, dacă se poate îmbunătăţi, sunt convins că şi Radioul Public şi Televiziunea şi toţi oamenii care sunt în domeniu şi se pricep şi cunosc fenomenul media vor susţine o astfel de modificare a legii.

Realizator: Am mai avut o emisiune pe această temă cu dl senator Marius Paşcan, senator de Mureş, şi care susţine foarte mult instituţia noastră şi îi mulţumim pentru acest lucru, a spus că face lobby în rândul colegilor pentru noi şi este un lucru bun şi, într-un limbaj al simţului comun, spunea dânsul: „Nu poţi să pui un măr bun lângă un măr stricat şi să aştepţi ca mărul bun să îl facă bun şi pe cel stricat!”

Szasz Attila: Da.

Realizator: Că de fapt invers se va întâmpla, dacă…

Szasz Attila: Da, deci ne-am îmbolnăvi şi noi. Dacă logica ar fi ca cele două instituţii să se unească sau nu ştiu care sunt intenţiile neexprimate în scurt timp nu ar îmbunătăţi situaţia în TVR, ci ar înrăutăţi situaţia Radioului. Dar deocamdată în această lege nu este vorba despre unirea celor două instituţii. Eu personal aş fi deschis şi despre acest lucru să discutăm, dar după ce vedem că situaţia TVR-ului este rezolvată şi este o situaţie echilibrată financiar, adusă pe suprafaţă, fără datorii, fără probleme de personal etc. Sunt modele şi modele în Europa, deci sunt foarte multe instituţii media publice care funcţionează în comun sub aceeaşi umbrelă.

Realizator: Dar sunt şi altele care funcţionează separat.

Szasz Attila: Sunt modele şi modele, fiecare are avantajele şi dezavantajele, dar nu putem în momentul de faţă discuta despre acest lucru, fiindcă între aceste instituţii nu se află într-o situaţie de egalitate, adică nu putem…

Realizator: Nu discutăm pe picior de egalitate, să spunem aşa. Este unul dintre argumente; un alt argument ar fi faptul că se merge pe repede înainte cu această lege şi nu se adoptă procedurile obişnuite, pentru că…

Szasz Attila: Nu este nici dezbatere publică, nici consultare cu cei vizaţi.

Realizator: Ar trebui întrebaţi cei care sunt implicaţi în această situaţie. Şi a treia problemă importantă, deşi mai sunt multe: faptul că ne aflăm într-un an electoral, în care este clar că sunt şi nişte interese sau se pot bănui că există, poate că nu există atât de multe interese, dar parcă nu este bine într-un asemenea an să faci lucrul acesta.

Szasz Attila: Da, eu personal cred că este o greşeală ca într-un an electoral să te apuci aşa, pe repede înainte, cum ai zis, să modifici o lege foarte importantă. Cred că mai degrabă, cu toţii şi cu efort comun, politicieni şi oameni media şi Guvern şi toţi cei care sunt preocupaţi de soarta TVR-ului, ar trebui să se concentreze cum să rezolve, cum să aducă la suprafaţă o instituţie vitală pentru societatea românească. Deci, asta ar trebui să fie prioritatea şi după ce vedem o Televiziune Publică funcţională, aşa cum a fost acum mai bine de 10-15 ani, atunci putem să discutăm şi despre o eventuală modificare a legii, de îmbunătăţire a legii etc. Dar, am zis, prioritatea este alta.

Realizator: Da. Şi nu se pune problema desfiinţării vreunei instituţii, a uneia sau alteia, deci nu aşa se discută, pentru că de Televiziune Publică avem nevoie, de Radio Public cred că avem nevoie.

Szasz Attila: Clar. Deci Radioul Public dovedeşte zilnic că este nevoie de el, fiindcă este în momentul de faţă cel mai ascultat post de radio, instituţie publică din România, deci, acesta este un argument foarte clar şi solid că este nevoie de Radioul Public. Eu sunt convins că este nevoie şi de Televiziune Publică, însă este nevoie de o televiziune publică puternică, cu audienţă, cu credibilitate, cu forţă.

Realizator: Şi este nevoie de un management bun acolo ca lucrurile să ajungă unde ne dorim.

Szasz Attila: Astea sunt condiţiile.

Realizator: Da. Avem un ascultător care vrea să intervină. Bună dimineaţa, dle Maier!

Maier: Sărut mâna, doamnă Luminiţa! Bună ziua, dle Szasz Attila!

Szasz Attila: Bună ziua!

Maier: Am mai vorbit noi acum vreo doi ani mai bine.Domnule Szasz Attila, eu sunt perfect de acord cu tot ce aţi spus dvs până acum, dar nu sunt de acord cu cele ce se vor întâmpla. Pentru că eu sunt convins că în această ţară trebuie să distrugem totul ce merge bine, deci pe lângă, aţi zis-o dvs, a zis-o doamna Luminiţa, pe lângă mărul bun să-l băgăm pe cel putred? Nu se poate!/apuscasu/schelaru/ Radioul este mult mai vechi decât televizorul. Radioul a fost strict necesar demult… În al Doilea Război Mondial cine se uita la televizor? Asculta radioul. Ei, radioul are o tradiţie, o tradiţie care nu poate fi călcată în picioare. Tradiţia asta rămâne. Nu pentru că eu sunt fan. Sunt şi eu Radio România, dar inima mea bate către Radio Târgu Mureş. Nu se poate! Nu pot să zic că sunt măgar şi nu mă uit la televizor. Mă uit. Dar acolo selectez, pe când la RTM efectiv nu am ce selecta, pentru că în fiecare oră, în fiecare minut, de dimineaţa până seara, eu sunt Radio Târgu Mureş. Vă mulţumesc, dl Szasz. Sărut mâna!

Realizator: Mulţumim.

Szasz Attila: Mulţumim.

Realizator: Mulţumim pentru susţinere în primul rând unui ascultător fidel. Mai e cineva pe fir? Bună dimineaţa! Poftiţi…

Benonie: Bună dimineaţa!

Szasz Attila: Bună dimineaţa!

Benonie: Domnii mei, aş dori să vă mulţumesc din suflet pentru programele pe care ni le daţi zilnic, în special această frumoasă emisiune şi interesantă „Părerea ta”. Ştirile în general sunt foarte bune, însă avem o mare nemulţumire în legătură cu acea emisiune de seară „Pe cărarea dorului”. Nu vă supăraţi, dar se face o tocană de legume, un ghiveci, chiar nu mai ştie omul ce e acolo. De exemplum, în data de 8 martie am aşteptat şi noi cu nerăbdare să felicităm fiinţele dragi nouă. Domnul Andrei Romanică a adus 4 doamne în studio, pe care chiar le lăuda, care nu au…, să zic aşa nu ne erau de folos, că sunt tinere, că sunt frumoase, că sunt drăguţe; o fi şi chiar le dorim sănătate. Dar noi am vrut să transmitem fiinţelor noastre dragi telefonic prin intermediul Radioului Târgu Mureş sănătate, felicitări ş.a.m.d. Nu am avut ocazia aia. Seara, la 9:00, fără supărare, au trecut la Cluj şi am făcut prin intermediul Radioului Cluj. Pe de altă parte, când aduc invitaţi, când nu aduc, când e cu telefon, când nu e cu telefon ş.a.m.d. Nu e nimic mai frumos, domnii mei, ca atunci când auzi pe fiecare în stilul lui de a vorbi, că-şi felicită persoanele dragi, apropiate ş.a.m.d. Rugămintea mea este…

Realizator: Mulţumim. Am reţinut, domnule Benonie. Mulţumim mult pentru această sesizare. Trebuie discutat, văzut, există o linie a acestei emisiuni sau e la libera alegere a realizatorului felul în care se fac aceste emisiuni.

Szasz Attila: Nu ştiu. C că trebuie din când în când să reevaluăm, să reanalizăm toată grila, nu doar acest program. Deci sunt emisiuni care după un timp se obosesc, devin plictisitoare sau realizatorul sau redactorul nu mai are acelaşi entuziasm ş.a.m.d. şi trebuie atunci regândit şi orice astfel de observaţie sau critică eu zic că este binevenită şi le mulţumim ascultătorilor, că aşa puem şi noi să avem un feedback şi să îmbunătăţim acolo unde avem verigi slabe în grilă.

Realizator: Tocmai de asta avem şi emisiunea curentă să ne spunem direct părerea, bună sau rea, despre lucrurile propuse a fi discutate. Avem un alt ascultător pe fir. Bună dimineaţa!

Vădău: Bună dimineaţa! Vădău mă numesc. Eu vreau să vă spun că sunt un fidel al ascultător al emisiunilor Radio Târgu Mureş, în special ale celor de dimineaţă, pentru că după aceea mai sunt şi alte activităţi, şi sunt foarte mulţumit de emisiunile de dimineaţă până la ora 10:00, şi ale doamnei Luminia, şi ale celor doi, domul Radu şi Septimiu, şi mă bucură faptul că sunteţi un radio imaprţial. Este foarte bine că nu vă implicaţi politic, că nu ţineţi cu un partid sau cu altul. Faţă de…, dau exemplu unde mă mai duc eu la Radio Timişoara, care este absolut revoltător, eu o să le spun o dată şi lor, felul cum tratează ei temele astea politice. Deci cum trag spuza numai la oala PSD şi nu îmi place. Dar, mă rog, la dvs nu este cazul. Eu sunt foarte mulţumit de informaţiile pe care le daţi, de toate emisiunile realizate, în primul rând de varietatea emisiunilor doamnei Luminiţa Avram şi aş avea o rugăminte la dvs, Radio Târgu Mureş: eu nu îneleg de ce dvs nu daţi muzică populară dimineaţa, de niciun fel. Nu auzi decât Chihuahua şi alte melodii din astea. Eu nu zic, că şi mie îmi plac într-o oarecare măsură, dar m-aş bucura foarte mult să fie şi emisiune de muzică populară nu numai seara. Seara este pusă exact la o oră la care sunt ştiri şi la care vrei să te mai informezi şi de la televiziuni. Deci asta rugăminte aş avea, dacă se poate, că la început aţi avut de la 8:00 la 9:00 muzică populară. După aia a fost o jumătate de oră şi după aia a dispărut de tot. Eu aş cere ca în cadrul emisiunilor dvs măcar o jumătate de oră de dimineaţă să daţi un program de muzică populară, cu interpreţi…

Realizator: Mulţumim, domnule Vădău, şi pentru această sugestie. Da, apreciem în primul rând faptul că sesisează ascultătorii noştri faptul că nu suntem partinici. Deci eu cel puţin fac mare caz de această imparţialitate şi echidistanţă – să se simtă că nu ţinem partea niciunui partid politic. Asta înseamnă echilibru.

Szasz Attila: Este şi datoria naostră ca post public să fim echidistanţi. În ceea ce priveşte…, puţin am deviat de la subiectul iniţial al modificării legii, dar nu este nicio problemă, că şi aceste observaţii referitor strict la conţinutul programelor noastre sunt foartre, foarte utile. Asta cu muzica este întotdeauna o poveste foarte greu de rezolvat, pentru că câţi ascultători avem atâtea gusturi, alte aşteptări şi e foarte greu să ai o politică muzicală coerentă care să-i satisfacă pe toţi deodată. De aceea avem o grilă prin care încercăm să satisfacem cât mai multe nevoi şi gusturi muzicale, de aceea seara avem muzică populară, dimineaţa când ne adresăm oamenilor mai activi sperăm că şi tinerilor ş.a.m.d. încercăm să punem muzică pop şi mai modernă. În weekend, după cum ştiu, şi dimineaţa este muzică populară, dar e foarte greu să ai muzică populară într-un amalgam de muzică modernă.

Realizator: Nu se obişnuieşte acest lucru, da. Deci o muzică modernă după…

Szasz Attila: La un moment dat riscăm să-i pierdem şi pe cei care vor muzică populară, şi pe cei care vor muzică modernă. Deci este o misiune forţată şi care nu ar aduce ascultători, mai degrabă ar alunga ascultători din faţa radiourilor.

Realizator: Aceste probleme apar şi la redacţia maghiară, aceste discuţii legate de conţinutul muzical al programelor noastre?

Szasz Attila: Evident, de câte ori mă duc acolo în emisiune şi avem discuţii directe cu ascultătorii, aceasta este problema cea mai frecvent reclamantă – cum e cu muzica, de ce nu punem muzică populară mai multă sau muzică clasică mai multă ş.a.m.d. Şi eu, când sunt, aşa, uşor mai cinic, atunci zic că la muzică, la politică şi la fotbal se pricepe toată lumea. Nu eu personal mă ocup de conţinutul muzical al programelor, avem redactori muzicali, asta este meseria lor, este o meserie care trebuie învăţată şi însuşită. Evident, sunt nişte direcţii pe care stabilim împreună în comun şi încercăm totuşi să satisfacem nevoile ascultătorilor. Dar e foarte, foarte greu să ne ghidăm exclusiv după doleanţele ascultătorilor, că ar ieşi ceva foarte incoerent, care nu ar fi în beneficiul ascultătorilor.

Realizator: O sugestie notată de colega mea în regia tehnică, colega mea Emanuela Barabas. Ascultătrorul nostru Anghel Petru ne roagă să invităm un istoric, un lingvist sau un jurist neapărat peste 50 de ani, ne propune ascultătorul nostru. O să vă contactăm, domnule Anghel, să vedem care este ideea de la care aţi pornit, pentru că sunt trei profesii diferite pe care le-aţi menţionat, ne-aţi spus că doriţi să fie peste 50 de ani, de ce anume o să discutăm la telefon şi poate că vom putea programa o asemenea emisiune. Da, doamna Georgică Veronica spune că Radio Târgu Mureş este un liant al sufletului pensionarilor şi că „Părerea ta” este cea mai bună emisiune. Nu cred asta, mai sunt multe alte emisiuni bune, dar mă bucur că sunteţi alături de noi. Ne dorim asta. Emisiunea noastră asta aş propune – să vă fie de folos în primul rând şi să dea curs vocii dvs. De multe ori ceea ce am eu de spus este mai puţin important decât ceea ce vreţi dvs să transmiteţi şi vă dăm prioritate./dursache/schelaru/ Haideţi să dăm prioritate de data aceasta vocilor pe care colega mea, Emanuela Vorovaş, le-a cules de pe stradă. Să vedem ce-şi doresc oamenii de la un post de radio public, de la un post de radio bun, cât mai bun.

-: Un radio bun /trebuie/ să cuprindă nişte informaţii corecte şi cinstite, că lumea trebuie să fie informată, şi mie îmi place foarte mult muzica românească, chiar şi muzica veche românească. Mi-ar place o seară de romanţe, să fie ceva şi pentru tineret, să fie concursuri, deci să fie aşa, diversificat.

-: Muzică populară, cum era pe vremuri, frumoasă, să ne amintim. Emisiuni, ce să zic? De politică din asta n-are rost, ne-am săturat.

-: Muzică bună, şi muzică veche şi ce este acum la modă.

-: Muzică diversă, să nu se repete.

-: Când ascult radio, trec aşa cu vederea prin reclame ş.a.m.d. şi ajung şi imprim multă muzică, nu neapărat comercială, să fie şi muzică care nu prea se ascultă. Şi dacă ar fi discuţii sau dezbateri, să fie şi legate de ce vrem noi, tineretul, nu numai politică ş.a.m.d.

-: Invitarea unor specialişti.

-: Să găsim totuşi, dacă vrem să ne spunem păsul cuiva, să ştim programul este aşa, ştim pe domnul deputat, pe domnul senator când, cum îl găsim. Ar fi bine şi nişte realizări din cadrul judeţului sau a judeţelor, care le acoperă Târgu-Mureşul.

Realizator: Interesante aceste păreri. Cineva spunea informaţie. Avem buletine informative din oră în oră, din jumătate în jumătate de oră avem titluri, iar legat de muzică, spuneaţi domnule Szasz, toată lumea se pricepe la muzică sau are măcar un sfat. Eu aş spune că au sugestii, au sfaturi. Muzică românească, muzică veche, să nu se repete, mai spunea cineva că doreşte şi romanţe. Au dispărut romanţele din programele noastre.

Szasz Attila: Dar, dar vor şi muzică internaţională nu foarte cunoscută ş.a.m.d. Doar dacă aceste sugestii încercăm să le satisfacem într-o oră, este ceva de neascultat pentru un ascultător /…/ O politică muzicală trebuie construită logic, trebuie să aibă o anumită fluenţă. Nu se pot pune două genuri muzicale total incompatibile…

Realizator: Haideţi să nu le combinăm.

Szasz Attila: … unul lângă celălalt ş.a.m.d.

Realizator: Să nu le combinăm, dar să ştie melomanul că are ziua şi ora lui în care poată să urmărească un anumit program. Spuneam doar că au dispărut romanţele şi colega noastră care acum s-a pensionat, Letiţia Vlădeanu a fost foarte întrăgită de ascultătorii care urmăreau selecţia de romanţe pe care o făcea.

Szasz Attila: Datoria noastră este să îi cunoaştem foarte bine pe ascultători şi ce vor ascultătorii noştri şi în funcţie de asta să propunem o grilă unde se regăseşte tot ce doresc ei, dar nu putem satisface orice dorinţă într-o anumită oră sau tot timpul, fiindcă nu funcţionează. Putem să avem şi emisiune de romanţe şi emisiune de muzică populară şi emisiune de rock şi de blues şi de jazz, şi toate genurile muzicale, dar nu în acelaşi timp. Deci, asta e cu muzica. Un alt aspect foarte important, şi cred că este datoria noastră principală, de a informa. Cred că ăsta este criteriul cel mai important, după care trebuie noi să ne ghidăm când ne gândim la interesul public. Ok, dăm muzică, trebuie să fim şi distractivi şi să ne asculte lumea, dar în primul rând trebuie să informăm şi să fim credibili pe partea aceasta, să ne şi creadă ce spunem. Este foarte important şi cred că stăm bine la acest capitol, avem foarte multe ştiri, emisiuni informative. Cred că în oraş sau în zonă suntem singurii care avem atâtea ştiri şi emisiuni informative şi cred că este unul dintre motivele pentru care ne ascultă, nu pentru muzică, că muzica, cum să zic, şi celelalte posturi de radio au şi zic eu chiar au muzică bună, dar la capitolul de informare nu cred că avem, cum să zic, concurenţă reală în zonă, şi asta fără lipsă de modestie.

Realizator: Da, şi apropo de informaţie şi apropo de efect al informării pe care noi o facem, al discuţiilor pe care le purtăm aici, în urmă cu două zile l-am avut ca invitat pe domnul Valentin Constantin Bretfelean, directorul executiv al Direcţiei Poliţiei Locale, şi spuneam atunci că sunt amendaţi oamenii care încep să scoată în faţa caselor resturi, gunoaie şi alte asemenea lucruri, în această perioadă, pentru că nu a început programul curăţeniei de primăvară. Abia s-a încheiat emisiunea şi invitatul meu a primit un mesaj de la primărie că s-a afişat pe site-ul primăriei programul curăţeniei de primăvară, numai că, din păcate, trebuie să spun asta, îmi asum acest lucru, începe acest program abia în data de 29. Responsabilii din primărie ar fi trebuit să se gândească la faptul că cetăţenii care sunt de etnie maghiară, cei care sărbătoresc Paştele duminică au început deja să-şi facă demult curăţenie, nu mai adună resturile acelea în curte să le arunce după data de 29. Deci, a fost un răspuns la ceea ce s-a discutat în emisiunea noastră, faptul că s-a postat acel program pe site.

Szasz Attila: E o dovadă că ne ascultă şi instituţiile şi persoanele fizice şi juridice.

Realizator: Şi că nu vorbim degeaba şi că părerea noastră contează.

Szasz Attila: Şi ăsta este cel mai important lucru.

Realizator: Da. Avem pe cineva la telefon. Bună dimineaţă.

-: Sărut mâna.

Realizator: Bună dimineaţa, poftiţi.

-: Achiudean mă numesc. Sărut-mâna doamnă /…/ invitatul dvs, bine venit în studio. Aş vrea să spun că eu sunt un fidel ascultător, de prin anii 1957, Radio Târgu-Mureş, şi îmi plac emisiunile care se transmit, dar am şi eu o nemulţumire în privinţa programului de muzică uşoară. Se dau nişte programe de muzică străină. Oamenii mai în vârstă habar n-au ce se cântă şi cum se cântă, că /ei/ cântă în limbă străină. Ritmul aşa este că săracii tineri dau din cap ca animalele când le este cald şi îmi pare rău că noi avem atâţia artişti buni şi cântăreţi care au cântat şi romanţe şi muzică de petrecere şi muzică uşoară şi îi neglijăm, melodiile, chiar dacă sunt morţi ne putem aduce aminte măcar din când în când despre ei. O altă problemă, o nemulţumire, s-a înfiinţat acum un post de radio pe România Cultural şi pe banda cam pe la 96 sau aşa ceva, însă are o plajă foarte mare, că de la 93 Mhz până la 98 nu se mai prinde nimic, este pierdut Bistriţa, avem Radio Someş, Galaxia Reghin şi alte posturi care s-au pierdut. Nu mai pot intra, că ăsta are o plajă foarte mare, le acoperă pe toată, asta am vrut să spun. Vă mulţumesc, sărut-mâna şi o zi bună!

Realizator: Mulţumim şi noi. Mai e cineva, bună dimineaţa.

-: Sărut mâna, doamna Luminiţa, şi invitatului dvs. Doamna Luminiţa, tare aş vrea să văd la buletinul de ştiri sâmbăta, duminică măcar din două în două ore să mai pună timpul probabil şi ăsta de pe la Mureş, că sâmbăta şi duminica nu se pun.

Realizator: Mulţumesc şi pentru această sugestie. Da, muzică românească îşi doreşte domnul Achiudean.

Szasz Attila: Cu ultima sugestie, chiar ieri am discutat cu doamna manager, noua noastră colega Nico.

Realizator: Nicoleta Ghişa.

Szasz Attila: Nicoleta Ghişa. Ca să rezolvăm şi probema ştirilor din perioada weekend-urilor, fiindcă într-adevăr nu este foarte în regulă, în momentul de faţă, că dimineaţa chiar până la prânz nu avem buletine informative, sâmbătă şi duminică, şi eu cred că în curând vom rezolva această problemă.

Realizator: Inclusiv informaţii legate de starea vremii?

Szasz Attila: Da, dacă sunt informaţii, atunci nu ne mai costă nimic în plus spunem şi informaţii despre vreme. Trebuie mai întâi să rezolvăm problema în sine, adică să avem buletine informative. Dacă avem buletine informative, ştim cum să le facem, numai să le avem. Cu cealaltă problemă, cu frecvenţa 96. Din păcate sau din fericire, este vorba despre o frecvenţă a noastră. Emisiunea de limba maghiară a primit o frecvenţă pentru oraş pe frecvenţa respectivă, 96 FM, şi seara într-adevăr, pe la ora 21:00 încolo, preluăm Radio România Cultural şi de aceea s-a gândit domnul că este frecvenţa Culturalului. Nu este o frecvenţă a noastră./cpodea/ Nu ştiu ce alte posturi am deranjat, dar, cum să zic, pentru Târgu Mureş era important ca să poată fi recepţionat programul în limba maghiară şi pe unde ultarscurte, de aceea, din septembrie, am obţinut această frecvenţă de la CNA şi, acum două săptămâni, am reuşit să o punem în funcţiune. Este o secvenţă cu putere mică deocamdată, vom încerca să mărim ca să asigurăm o recepţie mai bună în viitor.

Realizator: Legat de muzica românească şi frecvenţa acesteia în programele noastre, probabil că acum se va face o analiză a tot ceea ce se difuzează şi se vor găsi soluţii, poate chiar mai bune, pentru cei care ne urmăresc. Clar, e un nou management la Radio Târgu Mureş şi se va face o analiză.

Szasz Attila: Analize, mai ales pe conceptul muzical, se fac tot timpul, practic e permanent. Deci, cum apar noutăţi, intră noutăţi, ies melodii, deci este supravegheat tot timpul playlist-ul. Însă nu ştiu dacă vor fi reforme radicale sau schimbări bruşte în politica muzicală. Nu cred că ar fi util ca, de acum încolo, să spunem că modificăm 50% din politica noastră muzicală şi creştem cu nu ştiu câte procente prezenţa muzicii populare şi scădem cu nu ştiu câte procente muzica uşoară sau muzica…

Realizator: Bine, apriori nu se poate spune înaintea unei analize, dar poate că se vor trage nişte concluzii. Le vom populariza şi noi.

Szasz Attila: Noi încercăm în viitor un sondaj şi o cercetare calitativă, nu doar cantitativă. Deci, vrem să ştim nu doar câţi ne ascultă şi de ce ne ascultă, ce aşteptări au, ce critici au ş.a.m.d. Sper să avem acest studiu gata anul acesta şi după aceea o să avem o imagine şi mai clară asupra portretului robot al ascultătorului nostru. O să ştim mai bine ce vrea, câtă muzică, ce fel de muzică, când vrea muzică, când vrea poveste, când vrea informaţii, când vrea cultură, când vrea sport ş.a.m.d. că sunt informaţii şi informaţii şi eu am zis: suntem instituţie publică, avem datoria de a se adresa tuturor, dar nu putem să facem acest lucru în acelaşi timp, de aceea încercăm să cunoaştem foarte bine ascultătorii şi să facem o grilă unde toată lumea se regăseşte.

Realizator: Da, şi rostul acestei emisiuni până la urmă este de a sonda opinia publică, dar noi nu putem să facem o cercetare sociologică, cu un număr foarte mare…

Szasz Attila: Da, asta nu se compară.

Realizator: Noi suntem la dispoziţia tuturor ascultătorilor, dar de intervenit nu au cum să intervină foarte, foarte mulţi oameni ca ceea ce discutăm noi să fie neapărat relevant din punct de vedere sociologic, dar este relevant pentru noi să auzim păreri, să auzim opinia oamenilor.

Szasz Attila: Este foarte important şi trebuie să luăm în considerare şi trebuie să discutăm cu colegii noştri permanent aceste feedback-uri, trebuie să semnalăm la colegi… Uite, un domn a semnalat că muzica e… Şi atunci eu trebuie să…

Realizator: Sau că ai o propunere pentru ceva, chiar şi pentru teme de discutat, de dezbateri…

Szasz Attila: Orice propunere, indiferent în ce formă, dacă vine prin poştă sau prin radio sau prin e-mail sau facebook – acum sunt nişte canale pe care se pot transmite mesaje şi sfaturi către noi – sunt binevenite, le mulţumim, cu siguranţă sunt citite şi luate în considerare şi, pe urmă, vedem cum putem să le rezolvăm. Nu promitem că putem să rezolvăm totul, fiindcă e foarte greu.

Realizator: E foarte greu să mulţumim pe toată lumea. Un alt ascultător, dl Attila Fuhler, ne transmite faptul că ascultă RTM din 1958, este un ascultător fidel care se regăseşte în programele noastre.

Szasz Attila: Practic, de 58 de ani.

Realizator: Ascultaţi emisiunea „Părerea ta”. Ne puteţi suna pentru a sta de vorbă cu noi la numerele de telefon 0265307777 sau 0365424433. Vrem să ştim ce părere aveţi despre programele noastre, despre rolul şi rostul unui post de radio public, regional, dar şi despre familia noastră mai mare, Radio România. Dacă vreţi să ne vedeţi intraţi pe www. radiomures.ro, secţiunea videofm. Înţeleg că mai avem un mesaj. Mi-l transmite imediat colega mea.

Szasz Attila: Între timp, ai pomenit că suntem şi un post regional. Este un aspect foarte important ce ne deosebeşte de tot ce este în jurul nostru, adică aproape de tot. Deci, nu suntem un post naţional, ceea ce ne deosebeşte de colegii noştri de la Actualităţi, de exemplu, şi nu suntem un post local, cum sunt majoritatea posturilor din Târgu Mureş, care funcţionează în acest oraş şi ăsta este un mare avantaj pentru noi. Un mare avantaj, pentru că putem să discutăm într-un alt context, putem să fim relevanţi, practic, din Braşov până la Cluj, avem o bază de audienţă mult mai mare, sper că avem şi ascultători peste tot în această regiune şi încercăm să satisfacem informaţiile şi nevoile de informaţii echilibrat din acest patru judeţe pe care oficial le acoperim. Ăsta este un avantaj care, la o adică, poate că ne îngreunează puţin munca, pentru că e mult mai simplu că culegi informaţii dintr-un oraş şi să spui ce se întâmplă într-un oraş sau orăşel din zona noastră. E mult mai greu să acoperi patru judeţe, cum este Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna, însă, ca post public, este o provocare mult mai mare şi cred că prin asta suntem relevanţi şi cunoscuţi şi credibili prin zonă. Că oriunde mergem în teritoriu, în deplasare sau cu treburi prin zonă, oamenii ştiu de Radio Târgu Mureş. Şi cu Caravana Bicicleta, când colegii noştri traversează zona noastră de acoperire, oamenii au feedback-ul şi, cam aceiaşi, vin şi ne spun că ne ascultă, în primul rând, şi după aceea ne spun că vor mai multă muzică cutare ş.a.m.d. Aceleaşi observaţii, dar faptul că suntem ascultaţi din Braşov până în Cluj aproape peste tot înseamnă că suntem pe drumul cel bun.

Realizator: Ne aud oamenii până pe Valea Prahovei, până în Baia Mare. Sunt zone unde undele radio răzbat fără ca noi să fim…

Szasz Attila: Deci, ele nu se opresc la graniţele de judeţ. Din Valea Prahovei până în Buşteni se poate asculta RTM fără nicio problemă. Merge şi în judeţul Sibiu, chiar şi în oraşul Sibiu, spre Cluj dacă mergem, merge char până la oraşul Cluj ş.a.m.d. Deci, avem o acoperire reală mult mai mare decât cea oficială.

Realizator: Familia este destul de mare, familia noastră. Mai avem mesaje. Dna Ileana spune că emisiunea de religie difuzată duminică dimineaţă îi plăcea mai mult atunci când colegul nostru Ion Caloi era realizator. Îşi doreşte să audă în această emisiune preoţi de marcă, adică, probabil, mă gândesc eu preoţi mai cunoscuţi, că preoţii, de regulă, nu au marcă. Dl Bădău, un ascultător care a intervenit ceva mai devreme, spune că e nemulţumit de răspunsul pe care l-aţi oferit dle Szasz Attila cu muzica populară, că noi refuzăm plăcerile ascultătorilor. Dânsul voia să repetăm acest lucru, muzică populară în programul matinal la RTM.

Szasz Attila: Nicieu nu sunt perfect, nu pot să mulţumesc pe toată lumea, însă nici nu pot să promit că putem să satisfacem cerinţele tuturor în aceeaşi oră. Deci, nu pot să promit că în matinal va fi difuzată muzică populară. Putem să vorbim despre o oră prematinală, să zic aşa, de la ora 6:00 până la 7:00, eventual sau în weekend-uri, care sunt construite după o altă logică. O să semnalez, evident, problema colegilor de la Redacţia Muzicală, dar nu cred că vor găsi o soluţie aplicabilă pentru această problemă.

Realizator: Dar, dle Bădău, vi s-a promis că se va face totuşi o analiză. Asta e important, se va analiza conţinutul muzical al programelor noastre. Bună dimineaţa. Vă ascultăm.

-: Vreau să vă rog o întrebare. Cum se spune corect, pentru că pe mine mă deranjează o expresie care nu ştiu dacă este corectă sau nu: ţara noastră sau ţara asta?/csimion

Realizator: Nu cred că este greşit nici aşa, nici aşa. Deci ţara este a noastră, când vorbim despre ţara aceasta, eventual formulăm poate o altă propoziţie.

-: Nu, nu, eu nu sunt împăcată, pentru că noi suntem în Uniunea Europeană, în Europa de când ne ştim ca ţară şi ţara în care trăiesc eu se numeşte România. Pentru mine nu este ţara asta, pentru mine este ţara numită România, care este ţara tuturor locuitorilor, indiferent de naţionalitate, în ţara…

Realizator: Oricum este a noastră. Clar că este a noastră, dar depinde într-o propoziţie, ca să nu ne repetăm, o dată putem spune ţara noastră, iar în propoziţia următoare o să spunem ţara aceasta. Mulţumim, doamna Maria. S-ar putea să se fi auzit asta şi la noi, nu?

Szasz Attila: Da, m-am şi gândit că, dacă am folosit noi această expresie, dar nu cred.

Realizator: Posibil, de ce nu? Şi eu greşesc şi toţi suntem pasibili de greşeli de felul acesta, nu cred că este cineva fără greşeală. 0265.307777 sau 0365.424433 sunt telefoanele prin intermediul cărora puteţi intra în legătură directă cu noi. Video ne puteţi urmări pe www.radiomures.ro secţiunea videofm. Unul dintre cei care intervine va câştiga o invitaţie dublă la cinematograful Arta astăzi. Bună dimineaţa.

Dumitra Roşca: Bună dimineaţa. Sunt Dumitra Roşca. Radio mai are menirea de educaţie.

Szasz Attila: Corect.

Dumitra Roşca: Şi lipseşte de o vreme încoace acea /…/ foarte bine pregătit şi mai aveţi tineri care încep să facă lucrul acesta. Lipseşte opera, opereta, muzica clasică la vocea umană să se dea /…/ în care exprimă ceva. Virginia Zeani s-a născut aproape de Târgu Mureş, Hărăşteanu de la Sighişoara ş.a.m.d. Căutaţi să introduceţi în program şi acest gen de muzică şi dacă cineva spunea despre muzica românească, de ce nu am da pe postul de Radio Târgu Mureş /…/ şi creatori români, Gherase Dendrino ş.a.m.d.

Realizator: Am înţeles. Deci vă doriţi mai multă muzică clasică în programele noastre. Mulţumesc, doamna Roşca.

Szasz Attila: Sunt perfect de acord cu doamna, mai ales în ce priveşte educaţia şi rolul nostru de a educa. Aici nu mă refer strict în sensul didactic al cuvântului, nu o să ţinem noi ore de matematică sau geografie ş.a.m.d., însă din emisiuni putem noi să educăm lumea într-un anume fel, să ajutăm să înţeleagă mai bine lumea, să aibă o vedere mai largă şi mai corectă asupra a ceea ce se întamplă în jurul nostru. Totodată, acest scop servesc şi emisiunile culturale pe care le avem. Nu sunt foarte convins că sunt într-o oră foarte bună în ceea ce priveşte audienţa aceste emisiuni, mai putem să discutăm şi să reanalizăm şi aceste aspecte, dar în principiu, da, sunt de acord că rolul nostru educativ este aproape la fel de important ca şi rolul de a informa pe ascultători./gpodea

Realizator: Sunt, practic, atuurile noastre faţă de toate celelalte posturi comerciale.

Szasz Attila: Da. Şi cele două scopuri ale noastre sunt complementare. Deci şi informarea în sine, dacă este corectă şi bine făcută…

Realizator: Contribuie la educarea maselor, până la urmă, da. Iar educaţia înţeleasă de cei care ne urmăresc într-un sens mai larg se referă la educaţie muzicală, un program pe care nu şi-l permit posturile comerciale, care au ca interes vânzarea de publicitate, audienţă, vânzarea cât mai multă…

Szasz Attila: Şi diferenţa dintre noi şi un post public (comercial – n.n.) tocmai asta este – că şi noi fără audienţă nu valorăm nimic. Deci nu sunt de acord cu cei care zic că posturile publice nu au nevoie de audienţă. Ba da, deci postul public are nevoie la fel de mult de audienţă ca şi posturile comerciale. Numai că miza este alta – la posturile comerciale audienţa se traduce prin publicitate şi bani, la noi audienţa este de fapt un serviciu pentru care oamenii au plătit. Deci noi trăim în mare parte din taxa radio pe care cetăţenii o plătesc pentru munca noastră şi noi trebuie să recompensăm sau să oferim…

Realizator: Programe care să mulţumească oamenii şi…

Szasz Attila: …ceva valoros în schimb. Noi încercăm să facem tot posibilul. Asta nu înseamnă că nu avem şi noi limitele noastre. Avem de toate.

Realizator: Există limite, dar ne putem perfecţiona şi asta urmează să se întâmple şi în următoarea perioadă. Vă mai aştept în studioul nostru să ne spuneţi ce se întâmplă cu acea lege 41, cu care am început emisiunea, ce se va întâmpla cu programele noastre.

Szasz Attila: Sper să nu se întâmple nimic şi să rămână aşa cum este în momentul de faţă.

Realizator: Exact, o spuneam şi data trecută: dacă cineva nu te ajută, măcar să nu te încurce. Mulţumesc încă o dată pentru prezenţă, domnule Szasz Attila. Vă rog să extrageţi un bileţel, să vedem cine merge la cinematograful „Arta”, o invitaţie dublă oferită de acest cinematograf. Avem numarul 12, este chiar ultima ascultătoare, doamna Dumitra Roşca. Mulţumesc tuturor pentru atenţie. Ne reauzim şi mâine dimineaţă, după ştirile orei 9:00. Numai bine, prieteni!

* * * * *

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

JURNAL RADIO TG.MUREŞ cu radiomures
PULSUL ZILEI cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9715RON0.00079
  • usd 0.1170 1 -0.0005

  • chf 5.1628 1 -0.0021

  • aud 2.9953 1 -0.0016

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Mai puțin de jumătate din elevii mureșen...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Dintre cei aproximativ 3.500 de elevi mu...

Buget record pe 2024 la programul „Rabla...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Programul Rabla pentru acest an debuteaz...

Cei mai mulți turiști străini care au vi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Direcția Județeană de Statistică Mureș a...

Rezultatele la simularea examenului de B...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aproximativ 65% dintre elevii de clasa a...

Aparatură nouă pentru nou-născuții de la...

Stan Lucian | Citeste articolul

Peste 367.000 de lei este valoare unui p...

Muzeografii şi bibliotecarii solicită cr...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Federaţia Naţională a Sindicatelor din C...

UPDATE: Violențe la Colegiul Național ”A...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Polițiștii de ordine publică, alături de...

Au început lucrările de construcţie a Ce...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

130 de angajaţi disponibilizaţi de o fir...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Motivele sunt legate de scăderea comenzi...

Parteneri