Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Rețeta tortului Dobos, ținută secretă 20 ani, respectată de o cofetărie din Miercurea Ciuc

Rețeta tortului Dobos, ținută secretă 20 ani, respectată de o cofetărie din Miercurea Ciuc

Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 14 aprilie 2015, 16:38 / actualizat: 14 aprilie 2015, 23:00

Rețeta tortului Dobos, una dintre prăjiturile emblematice ale Ungariei, a fost ținută secretă timp de 20 ani și este respectată acum cu strictețe în cofetăria din Miercurea Ciuc deținută de singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak.

Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust delicios — cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.

Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc, Bartis Botond, ne dezvăluie povestea specială a tortului Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre cei mai renumiți cofetari din Budapesta.

”Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire. Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris.

A fost transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”, își începe povestea Bartis Botond.

Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef și soția sa, Sissi.

Prăjitura Dobos a cucerit prin simplitatea și eleganța ei, în condițiile în care, în vremea respectivă, torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje și cu cremă de frișcă, nu de unt. De altfel, tortul Dobos a fost prima prăjitură din vremea aceea care s-a realizat cu cremă de unt și cu cremă de ciocolată.

Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greșeală.

Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greșeală, zahăr cristalizat în aceasta și nu doar un praf de sare, așa cum se obișnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să lucreze cu ea și așa s-a născut crema de unt, care ”conține puțină sare, dar conține și zahăr, care a devenit extrem de populară și care astăzi este baza cremelor în cofetărie”.

Rețeta tortului nu este complicată și folosește ingrediente puține și nepretențioase.

”Cofetăria noastră respectă rețeta originală, cea elaborată de Dobos Jozsef. Asta înseamnă că felia Dobos conține șase blaturi, realizate din gălbenuș de ou, albuș, unt, zahăr, puțină făină și sare. Crema este realizată din ciocolată belgiană, cu un conținut de cacao de 53%, unt și nu margarină și gălbenuș de ouă aburit. Deasupra, tortul este acoperit cu un blat caramelizat, care conține zahăr, puțin unt și o picătură de oțet”, ne explică Bartis Botond.

Procesul de realizare a feliei Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se ”împrietenească” blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.

”Când cineva merge la o cofetărie, oriunde în lume — la Budapesta, la Viena, New York sau Singapore — este ușor să-și dea seama dacă felia Dobos este realizată după rețeta ei originală. Pentru că blatul caramelizat trebuie să fie foarte crocant și gustul cremei trebuie să fie unul intens, de ciocolată. (…) Felia Dobos este realizată din șase blaturi și, față de celelalte cofetării, la noi se folosește cremă de ciocolată și nu cremă de cacao și unt, nu margarină”, precizează Bartis Botond.

imageResize

Rețeta tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia.

În prezent, în lume există peste 100 de variante de rețete ale prăjiturii Dobos, iar tinerii cofetari care învață la școli de profil trebuie să treacă, uneori, ”proba de foc” a realizării unui tort Dobos perfect.

Iar în cofetăria din Miercurea Ciuc, felia Dobos se află în categoria celor mai populare prăjituri ungurești, fiind apreciată deopotrivă de turiști și de localnici. Și asta pentru că fiecare dorește să guste dintr-o prăjitură care are o istorie de peste 130 de ani, despre care se spune că a fost, o vreme, piesa de rezistență a exportului Ungariei și care reprezintă și acum un motiv de mândrie pentru țara vecină.

Foto :culinar.ro

Info Gadget, cu Raluca Creț | Apple Watch Ultra 3
Life-style marți, 16 septembrie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Apple Watch Ultra 3

Apple a prezentat recent Watch Ultra 3, cea mai nouă versiune a ceasului său de aventură și activități outdoor, construit pentru utilizatorii...

Info Gadget, cu Raluca Creț | Apple Watch Ultra 3
Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Los Angeles va deveni gazda unui nou reper cultural: Lucas Museum of Narrative Art
Life-style luni, 15 septembrie 2025, 09:20

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Los Angeles va deveni gazda unui nou reper cultural: Lucas Museum of Narrative Art

Anul viitor, Los Angeles va deveni gazda unui nou reper cultural: Lucas Museum of Narrative Art, un spațiu dedicat evoluției poveștilor vizuale...

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Los Angeles va deveni gazda unui nou reper cultural: Lucas Museum of Narrative Art
Peste 3,5 milioane de dolari pentru sabia lui Darth Vader
Life-style miercuri, 10 septembrie 2025, 10:36

Peste 3,5 milioane de dolari pentru sabia lui Darth Vader

O sabie cu laser folosită de Darth Vader în filmele originale „Star Wars” a fost vândută la licitație pentru 3,6 milioane de dolari,...

Peste 3,5 milioane de dolari pentru sabia lui Darth Vader
Info Gadget, cu Raluca Creț | Microsoft face un pas decisiv în integrarea inteligenței artificiale în experiența de navigare online
Life-style marți, 9 septembrie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Microsoft face un pas decisiv în integrarea inteligenței artificiale în experiența de navigare online

Microsoft face un pas decisiv în integrarea inteligenței artificiale în experiența de navigare online, prin lansarea „Copilot Mode” în...

Info Gadget, cu Raluca Creț | Microsoft face un pas decisiv în integrarea inteligenței artificiale în experiența de navigare online
Life-style luni, 8 septembrie 2025, 09:20

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume

Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume, prin intermediul unui model AI...

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume
Life-style vineri, 5 septembrie 2025, 10:34

Legendarul designer Giorgio Armani a murit la 91 de ani

Mii de persoane au adus un ultim omagiu designerului de modă italian Giorgio Armani, considerat un simbol al eleganței italiene, care a încetat...

Legendarul designer Giorgio Armani a murit la 91 de ani
Life-style marți, 2 septembrie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Gemini Live, asistentul conversațional al celor de la Google

Inteligența artificială devine tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi, iar Google face încă un pas important în această direcție....

Info Gadget, cu Raluca Creț | Gemini Live, asistentul conversațional al celor de la Google
Life-style luni, 1 septembrie 2025, 09:20

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025

La Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025, publicul a fost surprins de un prototip neobișnuit și inovator: o „mașină de spălat oameni” care...

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025