Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Reţeta Zilei

Reţeta Zilei

Publicat de radiomures, 12 martie 2016, 14:30

Aperitiv
600 gr fructe de mare
300 gr scoici saint Jacques
100 gr usturoi
100 gr alge de mare
80 gr unt
100 ml vin alb
Zeama de la o lămâie
Sare, piper

Se pune un vas cu apă la fiert în care se adaugă puțină sare. Când apa dă în clocot se pun fructele de mare spălate în prealabil și se lasă la fiert circa 5 minute. Se pun în strecurător după care se trag în unt. Pisăm usturoiul, adăugăm sucul de la lămâie, algele de mare și asezonăm cu sare și piper. Compoziția se amestecă bine și se adaugă fructele de mare și vinul. Se poate servi în cupe de șampanie sau chiar în cochiliile scoiciilor.

Fel principal
1 kg cotlet de porc
300 gr Kaiser
100 gr castraveți murați
50 gr muștar
50 ml ulei de măsline
100 ml ulei de floarea soarelui
Sare, piper.

Sos:
50 gr țelină
50 gr morcovi
50 gr păstârnac
200 gr pastă de roșii
70 gr ardei roșu
70 gr ceapă albă
20 gr usturoi
Ulei
Sare, piper, cimbru, oregano, zahăr.

Tăiem cotletul de porc rezultând 10 porții pe care le batem pentru frăgezire si le ungem cu muștar și castraveți tăiați bastonașe. Tăiem și kaiserul, iar împreună cu castraveții tăiați bastonașe, rulăm cotletele, le asezonăm cu sare și piper și le dăm prin făină, după care le prăjim în ulei la foc domol pe ambele părți. După ce au fost prăjite se scot afară și se lasă la scurs de surplusul de ulei pe o foiae de hârtie.
Sosul: Curățăm legumele de coajă și le răzălim pe răzălitoarea mare, iar ceapa o tăiem cubulețe mărunte. Într-o cratiță punem uleiul la încins și adăugăm toate legumele pe care le călim puțin până devin moi. Adăugăm pasta de roșii, o călim 2 minute după care se adaugă apă cât să le acopere și se asezonează cu sare, piper, zăhăr, oregano, cimbru și usturoi. Se lasă la fiert la foc mic până scade și devine un sos mai consistent. În sosul obținut se pun cotletele rulate și se da un clocot pentru încă 2 minute până se pătrund gusturile.

Desert

500 ml smântână dulce
200 ml lapte gras
80 gr zahăr
30 gr unt
20 gr gelatină
200 ml sirop de fructe
2 fiole de esență de vanilie
Sare

Smântâna și laptele se încălzesc la foc domol după care se adaugă zahărul și vanilia și se lasă la fiert timp de 2 minute. Compoziția se ia de pe foc și se lasă la rece 10 minute, după care se adaugă gelatine care în prealabil a fost pusă la hidratat și se amestecă bine.
Se lasă să se odihnească 20 de minute.
Se ung 6 forme de budincă cu unt după care se toarnă compoziția în forme și se lasă la rece 12 ore.
La servire se răstoarnă cupele cu budincă pe farfurie peste care se toarnă siropul de fructe și se decorează cu fructe proaspete de sezon.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

extras emis. Sâmbete cu Zâmbete

Lucrările pe A8, secțiunea Tg.Mureș – M. Nirajului pot începe de joi
Social miercuri, 14 mai 2025, 11:25

Lucrările pe A8, secțiunea Tg.Mureș – M. Nirajului pot începe de joi

Lucrările pentru construcţia unei noi secţiuni a A8, pe secţiunea Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, pot începe de joi, 15 mai,...

Lucrările pe A8, secțiunea Tg.Mureș – M. Nirajului pot începe de joi
În premieră pe țară, pe Aeroportul Internațional Brașov va ateriza, mâine, un avion electric
Social miercuri, 14 mai 2025, 11:08

În premieră pe țară, pe Aeroportul Internațional Brașov va ateriza, mâine, un avion electric

Evenimenul are loc cu ocazia Conferinței Europene „Smart Airport Cities”. Va fi un moment istoric pentru aviația românească, dar și pentru...

În premieră pe țară, pe Aeroportul Internațional Brașov va ateriza, mâine, un avion electric
Patru turişti străini, blocaţi în Bucegi
Social marți, 13 mai 2025, 16:23

Patru turişti străini, blocaţi în Bucegi

Salvamontiștii braşoveni intervin în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turişti străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat şi...

Patru turişti străini, blocaţi în Bucegi
Înca 100 de ecoinsule digitalizate, la Brașov
Social marți, 13 mai 2025, 16:21

Înca 100 de ecoinsule digitalizate, la Brașov

Brașovul va avea 100 de noi ecoinsule digitalizate, ce vor fi montate în cartiere începând de săptătmâna viitoare. Sunt cumpărate cu bani...

Înca 100 de ecoinsule digitalizate, la Brașov
Social marți, 13 mai 2025, 16:19

Mai multe școli din Brașov vor fi supraaglomerate în următorul an școlar

Cel puțin așa arată situația după înscrierea în clasa pregătitoare, etapa I, care s-a încheiat în 6 mai. În acest an Inspectoratul Școlar...

Mai multe școli din Brașov vor fi supraaglomerate în următorul an școlar
Social marți, 13 mai 2025, 15:33

Două persoane, reținute pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor de astăzi din Mureș

Activitățile au urmărit documentarea activității infracționale în legătură cu o întreprindere individuală din domeniul serviciilor...

Două persoane, reținute pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor de astăzi din Mureș
Social marți, 13 mai 2025, 14:19

Sistemul antigrindină, oprit în urma unui ordin verbal al ministrului Agriculturii

Programul antigrindină a fost oprit în România după aproape 20 de ani de când funcționează. Județul Mureș a fost ultimul inclus în program...

Sistemul antigrindină, oprit în urma unui ordin verbal al ministrului Agriculturii
Social marți, 13 mai 2025, 13:00

Amenzi de peste 30.000 de lei în Mureș, aplicate de DSVSA

În luna aprilie, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de...

Amenzi de peste 30.000 de lei în Mureș, aplicate de DSVSA