Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Reţeta Zilei

Radio România Mureș

Publicat de radiomures, 12 martie 2016, 14:30

Aperitiv
600 gr fructe de mare
300 gr scoici saint Jacques
100 gr usturoi
100 gr alge de mare
80 gr unt
100 ml vin alb
Zeama de la o lămâie
Sare, piper

Se pune un vas cu apă la fiert în care se adaugă puțină sare. Când apa dă în clocot se pun fructele de mare spălate în prealabil și se lasă la fiert circa 5 minute. Se pun în strecurător după care se trag în unt. Pisăm usturoiul, adăugăm sucul de la lămâie, algele de mare și asezonăm cu sare și piper. Compoziția se amestecă bine și se adaugă fructele de mare și vinul. Se poate servi în cupe de șampanie sau chiar în cochiliile scoiciilor.

Fel principal
1 kg cotlet de porc
300 gr Kaiser
100 gr castraveți murați
50 gr muștar
50 ml ulei de măsline
100 ml ulei de floarea soarelui
Sare, piper.

Sos:
50 gr țelină
50 gr morcovi
50 gr păstârnac
200 gr pastă de roșii
70 gr ardei roșu
70 gr ceapă albă
20 gr usturoi
Ulei
Sare, piper, cimbru, oregano, zahăr.

Tăiem cotletul de porc rezultând 10 porții pe care le batem pentru frăgezire si le ungem cu muștar și castraveți tăiați bastonașe. Tăiem și kaiserul, iar împreună cu castraveții tăiați bastonașe, rulăm cotletele, le asezonăm cu sare și piper și le dăm prin făină, după care le prăjim în ulei la foc domol pe ambele părți. După ce au fost prăjite se scot afară și se lasă la scurs de surplusul de ulei pe o foiae de hârtie.
Sosul: Curățăm legumele de coajă și le răzălim pe răzălitoarea mare, iar ceapa o tăiem cubulețe mărunte. Într-o cratiță punem uleiul la încins și adăugăm toate legumele pe care le călim puțin până devin moi. Adăugăm pasta de roșii, o călim 2 minute după care se adaugă apă cât să le acopere și se asezonează cu sare, piper, zăhăr, oregano, cimbru și usturoi. Se lasă la fiert la foc mic până scade și devine un sos mai consistent. În sosul obținut se pun cotletele rulate și se da un clocot pentru încă 2 minute până se pătrund gusturile.

Desert

500 ml smântână dulce
200 ml lapte gras
80 gr zahăr
30 gr unt
20 gr gelatină
200 ml sirop de fructe
2 fiole de esență de vanilie
Sare

Smântâna și laptele se încălzesc la foc domol după care se adaugă zahărul și vanilia și se lasă la fiert timp de 2 minute. Compoziția se ia de pe foc și se lasă la rece 10 minute, după care se adaugă gelatine care în prealabil a fost pusă la hidratat și se amestecă bine.
Se lasă să se odihnească 20 de minute.
Se ung 6 forme de budincă cu unt după care se toarnă compoziția în forme și se lasă la rece 12 ore.
La servire se răstoarnă cupele cu budincă pe farfurie peste care se toarnă siropul de fructe și se decorează cu fructe proaspete de sezon.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

extras emis. Sâmbete cu Zâmbete

Traficul rutier este blocat, pe DN1, la ieșirea din Codlea, din cauza unui accident
Social marți, 16 decembrie 2025, 14:47

Traficul rutier este blocat, pe DN1, la ieșirea din Codlea, din cauza unui accident

Potrivit ISU Brașov, în evenimentul rutier, care s-a produs între Codlea și Vlădeni, au fost implicate două autovehicule. În urma accidentului...

Traficul rutier este blocat, pe DN1, la ieșirea din Codlea, din cauza unui accident
Mureș: 3510 de persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM
Social marți, 16 decembrie 2025, 13:36

Mureș: 3510 de persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

Numărul e similar cu cel de anul trecut iar, potrivit statisticilor instituției, două treimi au peste 35 de ani, iar 55 la sută provin din mediul...

Mureș: 3510 de persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM
Zeci de unități de pediatrie solicită sprijin pentru echipamente medicale și renovări
Social marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Zeci de unități de pediatrie solicită sprijin pentru echipamente medicale și renovări

Organizația Salvați Copiii România a primit de la 35 de maternități și spitale de pediatrie din România solicitări de sprijin urgent de...

Zeci de unități de pediatrie solicită sprijin pentru echipamente medicale și renovări
Colectare separată a uleiurilor uzate la atelierele de reparații auto
Social marți, 16 decembrie 2025, 11:51

Colectare separată a uleiurilor uzate la atelierele de reparații auto

Registrul Auto Român se alătură campaniei de informare a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru creșterea gradului de colectare...

Colectare separată a uleiurilor uzate la atelierele de reparații auto
Social marți, 16 decembrie 2025, 09:30

Se plătesc ajutoarele pentru încălzirea cu lemne la Brașov

Aproape 11 mii de familii din județul Brașov vor primi în total 14 milioane lei, în perioada 18 și 24 decembrie. Aceste plăți reprezintă...

Se plătesc ajutoarele pentru încălzirea cu lemne la Brașov
Social luni, 15 decembrie 2025, 20:06

Bărbat căzut într-o fântână, în localitatea Cerghid

Bărbatul de aproximativ 74 de ani, a fost extras din fântână în stop cardio-respirator, fiindu-i aplicate manevre de resuscitare, informează...

Bărbat căzut într-o fântână, în localitatea Cerghid
Social luni, 15 decembrie 2025, 16:58

Lucrările la viitorul patinoar artificial din Sfântu Gheorghe avansează

Lucrările la viitorul patinoar artificial din municipiul Sfântu Gheorghe, finanţate de Compania Naţională de Investiţii, avansează constant,...

Lucrările la viitorul patinoar artificial din Sfântu Gheorghe avansează
Social luni, 15 decembrie 2025, 16:56

Visit Harghita a lansat un sondaj despre gusturile autentice ale judeţului

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Visit Harghita, a lansat un sondaj care urmăreşte identificarea semnificaţiei gusturilor...

Visit Harghita a lansat un sondaj despre gusturile autentice ale judeţului