Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

România de nota 10: Executive Chef Marian Popovici, cărășanul cu sânge peruan

România de nota 10: Executive Chef Marian Popovici, cărășanul cu sânge peruan

Publicat de radiomures, 20 octombrie 2017, 12:23

Marian Popovici, tânărul din Caraş-Severin, a ajuns la doar 32 de ani, unul dintre cei mai apreciați bucătari din vestul țării și nu numai. Povestea lui de viață este una interesantă și emoționanță, părinții lui cunoscându-se la Timișoara. Mama sa, cu probleme de auz și vorbire a trait o poveste de dragoste cu un peruan, rodul iubirii lor fiind, Marian. Cei doi s-au despărțit atunci când Marian avea doar 3 ani. Copil fiind s-a întors, alături de mama sa, în Caraș-Severin, în localitatea Eftimie Murgu. Ulterior, mama tânărului s-a recăsătorit cu un bărbat surdomut, care l-a și înfiiat. A avut parte de o copilărie liniștită, pe frumoasa Vale a Almăjului, unde încă de mic și-a descoperit pasiunea pentru gătit.

”Mergeam cu vacile la păscut și găteam cu copii pe câmp, frigeam brânză și clisă pe băț. Străbunicul meu își dorea să devin preot, dar am ajuns bucătar. Mergeam la toate evenimentele organizate la Căminul Cultural din localitate și încercam să învăț cât mai multe de la bucătăresele, care gateau la diferitele evenimente. Am avut o copilărie frumoasă”, și-a amintit cu drag, Marian.

Drumul spre profesia de bucătar l-a început în armată, unde i-a folosit chiar să scape de instrucție, gătind pentru camarazii săi. Nu va uita niciodată primul restaurant unde s-a angajat, la vârsta de 20 de ani, unul dintre cele mai cunoscute din centrul Timişoarei; aici, în doar trei ani, a reușit să-și depășească toți colegii. A gătit pentru marii actori ai României, precum Florin Piersic, Iurie Darie, care aveau spectacole la Opera din orașul de pe Bega.

Destinul a făcut s-o întâlnească pe Marioara Vîrtop, un bucătar de top din Timișoara și, la sugestia ei, a început să participe la concursurile culinare din vestul țării, apoi naționale și în prezent internaționale. Primul concurs internațional la care a participat a avut loc în anul 2011, unde a impresionat prin prestația sa culinară. Au urmat altele în care a excelat, cutreierând toată lumea. Cel mai recent success al său este cucerirea marelui trofeu la Concursul din Mongolia, unde și-a adjudecat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Marian Popovici este de 4 ani Executive Chef, penultimul grad în bucătărie, datorită pasiunii pentru această profesie.

Motto-ul lui în bucătărie: sănătatea începe din farfurie.

„Acum sunt Executive Chef, am o serie de responsabilități, dar îmi doresc să obțin şi ultimul grad, acela de Maestru al Artei Culinare. Motto-ul meu este : sănătatea pleacă din farfurie. Eu creez mâncare sănătoasă, bio, deși este mai greu în prezent. Sunt gurmand de felul meu și sunt deschis oricăror provocări. Cel mai mult îmi place să gătesc fructe de mare, dar mă pricep la toate.”

În prezent, românul nostru de nota 10, Marian Popovici poate fi considerat un maestro al artei culinare. Lucrează pe cont propriu și organizează evenimente ce adună chiar și 700 de persoane, evenimente de lux, unde calitatea preparatelor primează. Este prezent de foarte multe ori și în comunitățile de români aflate peste granițele țării, pentru a le răsfăța cu măiestria sa de bucătar …profesionist!

Ascultă emisiunea România de nota 10, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 11:30, pe frecvențele Radio Tg.Mureș sau online, pe www.romaniadenota10.ro.

Copilării – Ziua Internațională a Alimentației
Promo emisiuni joi, 16 octombrie 2025, 12:22

Copilării – Ziua Internațională a Alimentației

De Ziua Internațională a Alimentației, copiii ne arată că sănătos poate fi și gustos. Când pofta de dulce apare, o domolesc cu miere sau...

Copilării – Ziua Internațională a Alimentației
Copilării – Dacă pisicile ar vorbi…
Promo emisiuni miercuri, 15 octombrie 2025, 08:30

Copilării – Dacă pisicile ar vorbi…

Dacă ar prinde glas, pisicile hoinare ar exclama: „Wow, ce casă drăguță, hai să intru!”. Dacă ar veni în vizită la copii, le-ar bea...

Copilării – Dacă pisicile ar vorbi…
„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean
Promo emisiuni luni, 13 octombrie 2025, 11:46

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean

Ce ascultăm săptămâna asta? Spicuiri din playlisturi: a-ha („I’ve Been Losing You”, din 1986), Sistem („Soare”, din 2006, cea mai...

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean
„Weekend împreună”, cu Veronica Ilie
Promo emisiuni sâmbătă, 11 octombrie 2025, 19:26

„Weekend împreună”, cu Veronica Ilie

Cățelul Kuky, iepurașii zburdalnici, pisicile vecinilor și un hamster somnoros, sunt animăluțe care își fac loc lumea veselă a copiilor de...

„Weekend împreună”, cu Veronica Ilie
Promo emisiuni sâmbătă, 11 octombrie 2025, 12:18

Cinemuzica, cu Veronica Ilie

Taylor Swift continuă să cucerească lumea după lansarea celui de-al 12-lea album, artista a triumfat și pe marele ecran cu spectacolul „The...

Cinemuzica, cu Veronica Ilie
Promo emisiuni vineri, 10 octombrie 2025, 15:48

Copilării – Toamna cu glas de copii

Câțiva preșcolari transformă toamna într-un adevărat spectacol muzical. Cu voci puternice și mult patos, micii artiști au cântat despre...

Copilării – Toamna cu glas de copii
Promo emisiuni joi, 9 octombrie 2025, 08:49

Copilării – Animale surprinzătoare

Copiii au o imaginație fără limite când vine vorba de animale. Ei știu că pisicile nu sunt prietene cu cățeii, dar pretend că au văzut o...

Copilării – Animale surprinzătoare
Promo emisiuni joi, 9 octombrie 2025, 08:29

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean

Expresia A FACE PE MORTUL ÎN PĂPUȘOI pare una glumeață, dar dacă apuci să citești ce au stabilit lingviștii și istoricii în legătură cu...

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean