România, în topul ţărilor care pregătesc specialiști NATO

România a aderat la NATO la 29 martie 2004. Încă din anul 2000, la Braşov, funcţionează Centrul de pregătire şi instruire NATO, acesta fiind al șaselea din cele 30 existente în lume care a primit nivel maxim în asigurarea calităţii în învăţământul NATO din partea Structurii de Instruire Întrunită a Forţei din cadrul Compartamentului Aliat pentru Transformare și grad de încredere ridicat din partea ARACIS. Astăzi, la 12 ani de la aderare, col. conf. univ. dr. Florin Eduard Grosaru, directorul Departamentului Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare de la Braşov, instituţie care a dobândit statutul de centru de educare şi instruire aparţinând parteneriatului NATO, a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu în exclusivitate.

Reporter: Domnule colonel, ce înseamnă pentru România să aibă o asemenea școală?

Col. conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: Pot să vă spun că Departamentului Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, cu acronimul său DRESMARA, parte integrantă a Univerisităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, menţine standardele ridicate impuse de experienţa bogată a învăţământului universitar militar românesc şi internaţional. Programele educaţionale la nivel universitar oferite de DRESMARA sunt, în esenţă, o parte din oferta educaţională a României asumată ca aliat. Ca urmare, excelenţa este o obligaţie pentru noi. Mai mult, recunoaşterea pe care a dobândit-o DRESMARA, desigur în cadrul Alianţei, înseamnă recunoaşterea şi aprecierea expertizei specialiştilor noştri pentru perfecţionarea pregătirii personalului militar şi civil din structurile de conducere în domeniul managementului resurselor de apărare şi a managementului resurselor informaţionale. În acest sens, cursurile desfăşurate în cadrul DRESMARA asigură pregătirea personalului militar şi civil implicat în implementarea şi adoptarea deciziilor din procesul de alocare a resurselor şi a managementului resurselor informaţionale, elemente care sunt prioritare prin directivele trasate la nivelul politic al NATO.

Reporter: De când există la Brașov acest centru?

Col. conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: DRESMARA există din 25 septembrie 2000, ca rezultat al căutărilor autorităţilor politico-militare române din perioada 1994-1996 în direcţia identificării unui sistem de planificare bugetară. Acestea au avut ca rezultat alegerea sistemului de planificare, programare, bugetare şi evaluare de inspiraţie americană. Cu această ocazie, a apărut necesitatea instruirii personalului care urma să lucreze în domeniu. Toate acestea, coroborate cu parteneriatul strategic România-SUA, au generat nevoia existenţei unei instituţii specializate în instruire. Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare de la Braşov  s-a numit inițial Centrul Regional pentru Gestionarea Resurselor de Apărare. Pot să spun că a fost o investiţie strategică a României în procesul de aliniere la cerinţele NATO pentru realizarea standardizării educaţionale proprii la nivelul statelor membre.

Reporter: Iată, înainte ca România sa fi intrat în NATO, centrul de la Brașov pregătea deja specialiști.  Câți cursanți au fost pregătiți şi din ce ţări?

Colonel conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: Aproximativ 1.800 de absolvenţi au fost pregătiţi în aceşti aproape 16 ani, dintre care aproximativ 200 sunt absolvenţi internaţionali din peste 20 de ţări. Statisticile sunt în creştere însă ca urmare a recunoaşterii şi certificării învăţământului NATO statuate în decembrie 2015 de către Comandamentul Aliat pentru Transformare de la Norfolk SUA.

Reporter: Ce competenţe dobândesc cursanţii şi în ce domenii se pregătesc?

01 (2)Col. conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: Învăţământul postuniversitar militar desfăşurat în cadrul DRESMARA abordează două domenii: managementul resurselor de apărare şi managementul resurselor informaţionale. Urmărim în acest sens să dezvoltăm cunoştinţele şi deprinderile personalului care ocupă funcţii de răspundere în conducerea organizaţiilor, precum şi a experţilor în domeniu prin punerea în practică a conceptelor, metodelor şi tehnicilor de analiză specifice unui management eficient şi eficace a resurselor puse la dispoziţie. Toate acestea le realizăm prin cursuri postuniversitare de perfecţionare precum şi printr-un program universitar de master denumit „Managementul Resurselor Organizaţiei” şi un curs on-line denumit „Managementul Resurselor în NATO” ca programe educaţionale oferite şi mediului civil. Site-ul instituţiei www.dresmara.ro oferă detalii în acest sens.

Reporter: Cât de mult s-a îmbunătățit pregătirea cadrelor militare odată cu intrarea în alianță?

Colonel conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: Având în vedere că în 15 ani de existenţă această mică instituţie, dar în acelaşi timp foarte importantă, a şcolarizat peste 1600 de cursanţi români cu o creştere anuală de aproximativ 100% în ultimii cinci ani şi regăsirea majorităţii absolvenţilor în structurile de specialitate ale tuturor elementelor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate şi în structurile de specialitate ale Alianţei consider că sunt dovezi elocvente ale îmbunătăţirii perfecţionării pregătirii personalului militar şi civil.01 (1)

Reporter: Putem spune, aşadar, că România s-a aliniat din acest punct de vedere partenerilor din Alianţă?

Col. conf.univ.dr.Florin Eduard Grosaru: Bineînţeles, revin şi subliniez că prezenţa relativ mare a absolvenţilor noştri în structurile de specialitate ale Alianţei demonstrează alinierea şi îndeplinirea de către DRESMARA a acelor standarde educaţionale în domeniu despre care vorbeam la începutul discuţiei noastre generate de cerinţele NATO specifice. Din acest punct de vedere ne adaptăm şi actualizăm în permanenţă oferta noastră şi curricula programelor educaţionale dorind să răspundem imperativelor societăţii cunoaşterii, lucru demonstrat de aprecierile favorabile ale invitaţilor şi cursanţilor noştri de-a lungul timpului.

Reporter: Ce parteneriate aveți?

Colonel conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: Parteneriate avem cu o serie de instituţii atât academice cât şi ne-academice. Aş începe cu Şcoala NATO din Oberammergau, Germania cu care avem un agreement tehnic pentru defăşurarea cursului on-line „Managementul Resurselor în NATO”, deschis şi către mediul civil, cu care facem schimburi de profesori şi instructori, programe de pregătire pentru instructori. Avem parteneriate cu Colegiul de Management al Resurselor Informaţionale din cadrul Universităţii Naţionale din Washington, SUA, cu Institutul de Management al Resurselor de Apărare din cadrul Şcolii Postuniversitare Navale din Monterey California, SUA, Colegiul de Comandă şi Stat Major a SUA, cu Structura de Instruire Întrunită a Forţei din cadrul Comandamentului Aliat pentru Transformare, Structura Politici Financiare şi Buget din cadrul Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa, cu toate Academiile categoriilor de forţe din România şi cu toate centrele de pregătire din cadrul parteneriatului NATO, dar și cu Universitatea din Brașov.

01

Reporter: Cum este calificat centrul de pregătire și instruire NATO de la Brașov?

Col. conf.univ.dr.Florin Eduard Grosaru: Transformările permanente de la nivelul conceptual generate de modficarea mediului de securitate actual reprezintă fundamentul demersurilor educaţionale proprii. Într-o lume în care capcitatea de transformare este dependentă de un proces de învăţare continuă ne-am stabilit ca sarcină principală asigurarea elemetelor prioritare ale dezvoltării oricărei organizaţii moderne. Urmarea a fost, pe de o parte, recunoaşterea naţională de către organismele abilitate în acest sens în România, respectiv, ARACIS, precum şi internaţionale în cadrul NATO prin structurile specializate ale Comandamentului Aliat pentru Transformare. Acestea au vizat implementarea tuturor mecanismelor de standardizare şi interoperabiliate educaţională materializându-se în obţinerea calificativului maxim şi anume, grad de încredere ridicat, în urma evaluării instituţionale a Univerisităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi, implicit, a DRESMARA, de către ARACIS precum şi a acreditării necondiţionate, ca nivel maxim, în asigurarea calităţii în învăţământul NATO din partea Structurii de Instruire Întrunită a Forţei din cadrul Compartamentului Aliat pentru Transformare devenind astfel al şaselea centru de educaţie şi instruire din cadrul Parteneriatului NATO care a primit o astfel de certificare, cu mândrie o spunem, am primit-o în decembrie 2015.

Reporter: Astăzi, la împlinirea celor 12 ani de apartenenţă la Alianță Nord Atlantică, ce mesaj doriți sa transmiteți?

Colonel conf.univ.dr. Florin Eduard Grosaru: În această perioadă destul de tensionată după cum observăm în jurul nostru în care ameninţările se diversifică, iar mediul de securitate este într-o continuă şi rapidă transformare, NATO trebuie să-şi găsească energia şi resursele să se adapteze, să preceadă evenimentele şi să arate încă o dată capacitatea de adaptare şi funcţionalitatea sa prin a investi, în primul rând, în educarea şi instrucţia oamenilor săi spre cel mai înalt nivel asigurând astfel şi interoperabilitatea în domeniu. După 12 ani, România se situează în topul ţărilor care oferă o pregătire profesionistă, de excelenţă, putem spune, personalului civil şi miliatr din cadrul Alianţei. Am evoluat foarte mult, cu multe eforturi, dar cu rezultate notabile. Aderarea României la NATO a adus ţării beneficii importante pentru asigurarea securităţii naţionale, dar şi în domeniul învăţământului de specialitate aspect care nu iese mereu în evidenţă, dar care susţine funcţionalitatea şi reinventarea NATO ca urmare a presiunilor venite din schimbările permanente ale mediului de securitate.

 

A consemnat Sanda Viţelar

foto: dresmara.ro

 

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

Music RTM cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Minorii nu mai pot cumpăra țigări electr...

Stan Lucian | Citeste articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ...

Parteneri