România ocupă locul nouă în ce priveşte risipa alimentară
Un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare. Risipa anuală ajunge la 129 de kilograme de alimente, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică astăzi de Ziua Mondială a Alimentaţiei.
România este pe locul nouă în Europa în ce priveşte risipa alimentară. Unde se aruncă cea mai multă mâncare şi care sunt categoriile de alimente cele mai risipite aflăm de la doctorul Alexandra Cucu de la Institutul Naţional de Sănătăte Publică.
Sursa: RRACe risipim? Mâncarea gătită în gospodărie – 24%, fructe – 21%, legume – 21%, 20% – produse de panificaţie, 11% – lactate, 1%, doar, carne. Unde risipim? În gospodării – 49%, dar şi industria alimentară cu 37% şi retail, cu 7%. Cauzele: degradarea rapidă, estimarea greşită a cantităţii de alimente pe care le preparăm pentru masă şi cumpărăturile în exces.