S-a înființat SMURD-ul în caz de inundații sau poluări accidentale
Așa s-ar putea numi proiectul Watman, un sistem informațional pentru managementul integrat al apelor care a fost finalizat la nivel național, inclusiv în Bazinul Hidrografic Mureș.
Obiectivul acestui proiect este creșterea gradului de siguranță la construcțiile hidrotehnice, dar și a capacității de intervenție în caz de calamități.
Directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Mihai Blaga:
Este un proiect prin care se pune în aplicare strategia națională pentru managementul apelor în caz de dezastru, elaborat de Ministerul Mediului. Are o valoare de 63 de milioane de euro din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat din bugetul de stat. Valoarea totală a produselor, serviciilor li lucrărilor prevăzute a se realiza la nivelul Administrației Bazinale de Apă Mureș este de 6,1 milioane de euro. Durata de implementare a fost de 12 luni. Este etapa întâi care s-a finalizat, practic anunțăm, astăzi, finalizarea acestui proiect.”
În cadrul Bazinului Hidrografic Mureș au fost amplasate 40 de stații automatizate folosite la diferite măsurători, dintre care 11 sunt în județul Mureș.
De asemenea, au fost construite 3 Centre de Intervenție Rapidă, la Tîrgu-Mureș, Alba-Iulia și Arad.
La nivel național sunt 23 de hale care adăpostesc utilaje și materiale necesare pentru situațiile de urgență, astfel încât intervenția să fie făcută în circa o oră și jumătate, oriunde pe teritoriul țării.
Coordonatorul de proiect, David Csaba, directorul adjunct al ABA Mureș:
Eu nu cred că există un proiect mai vast și mai important pe linie de situații de urgență decât acesta. Din punctul meu de vedere, fac o comparație chiar cu SMURD-ul pentru că și acest proiect vrea să prevină, în principal, moartea unor oameni care se poate datora din lipsă de informații asupra stării apelor sau datorită unor catastrofe la construcții hidrotehnice.”
Implementarea acestui proiect va avea un impact pozitiv direct asupra a aproximativ 1,5 milioane de locuitori, care vor beneficia de protecție în zonele vulnerabile.
De asemenea, riscul de inundații va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România.
Cristina Bulbescu