Salvamont folosește inteligența artificială în operațiuni de salvare
Două noi tehnologii de căutare și asistență au fost implementate în cadrul structurilor Salvamont România. Este vorba de sateliți și de drone care pot ajuta atât victimele cât și salvatorii montani, iar România este una din primele țări în care aceste tehnologii sunt folosite.
Unele drone pot distribui distribuie semnal de telefonie mobilă în zonele în care acesta lipsește, iar altele asistă salvamontiștii în căutare, spune directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu:
Pe munte, pe văi, unde nu avem semnal, ne putem ajuta cu acest echipament, nu putem să dăm semnal în zonă și să intrăm în legătură cu cei dispăruți. Ce-a de-a doua soluție este căutarea cu drone: prin așa-numita fotogrametrie, se fac imagini succesive, care se analizează într-un program special de înaltă tehnologie și inteligență artificială, și astfel putem vedea unde există oameni sau semne umane, chiar bucăți de om.
În România a fost înființat și primul centru de analiză a acestor date, care este operațional de astăzi și va oferi asistență în toate zonele țării.
Sabin Cornoiu, directorul Salvamont România:
Suntem prima țară care a făcut un centru național de analiză a acestor date. Vom putea prelucra date nu numai de pe munte, de la echipele de salvare montană, ci și de la orice structură de salvare din țară. Vom prelucra date și de la câmpie și de la mare, absolut de peste tot, iar noi sperăm ca prin acest sistem să reducem foarte mult operațiunile de căutare și salvare. Aici (n.r. la centrul național de analiză a datelor), cam o oră de imagini fotografiate se pot analiza în circa 2 minute, deci în 5 minute oamenii primesc informația despre locul unde s-ar putea afla persoana respectivă.
Deocamdată, spune Sabin Cornoiu, dronele vor putea funcționa doar pe timpul zilei, însă pe viitor Salvamont va procura modele cu termoviziune care vor putea funcționa noapte și care ar putea detecta inclusiv persoane îngropate de avalanșe.
Vlad Todoran