Salvați Copiii: 87% dintre familiile sărace nu pot acoperi singure costurile educației copiilor

Publicat de Rotar Mirela, 9 iulie 2025, 12:00
Un studiu publicat de Organizația Salvați Copiii România arată că aproape trei din cinci (58%) familii ai căror copii sunt integrați în programele educaționale Salvați Copiii nu pot acoperi cheltuielile legate de participarea copiilor la educație.
Procentul crește în cazul celor care se află în stare de sărăcie și în rândul celor cu nivel educațional scăzut, a declarat pentru Radio Tg.Mureș Liliana Bibac-Moșneguțu, manager de proiect în cadrul organizației.
,,78% dintre respondenții cu nivel redus de educație au avut mame care la rândul lor erau în situații de vulnerabilitate educațională. Asta ne duce la concluzia că, iată, s-a transmis din generație. În general i-am întrebat pe părinți cum se descurcă cu cheltuielile pentru educația copiilor lor, ci răspunsul a fost că 87% dintre familiile din programele Salvați Copiii nu ar putea să acopere singure costurile de educație ale copiilor..”
În 7 iulie, Salvați Copiii România a dat startul celei de-a 28-a ediții a Grădinițelor estivale.
Totodată, Școala mobilă a organizației va ajunge la copiii cu acces redus sau inexistent la educație, care trăiesc în zone izolate sau în comunități profund afectate de sărăcie.
În anul școlar 2023-2024, doar 75,7% din copiii de vârstă preșcolară erau înscriși la grădiniță, mult sub media EU de 94,6% .
În anul 2025 vor fi organizate activități estivale pentru peste 1.500 de copii, dintre care 300 de preșcolari, din București și 11 județe, și 1.200 de elevi din grupuri vulnerabile din București și localitățile Roșia Montana (Alba), Pitești (Argeș), Reșița (Caraș Severin), Constanța și Mangalia (Constanța), Tureni (Cluj), Târgoviște și Aninoasa (Dâmbovita), Craiova (Dolj), Petrila, Lupeni și Petroșani (Hunedoara), Ion Roată (Ialomița), Iași (Iași), Tg. Mureș și Sighișoara (Mureș), Corabia (Olt), Timișoara (Timiș), Tulcea (Tulcea), Negrești (Vaslui), Suceava (Suceava).
Liliana Bibac-Moșneguțu.
,,Tocmai de aceea, Salvați Copiii lansează și derulează în fiecare an programe de acces la educație pentru copii vulnerabili, iar vara face programul acesta de grădinițe estivale și de școli de vară, pentru că studiile au arătat că un copil care merge la grădiniță va avea mai mari șanse să nu abandoneze școala și să aibă rezultate bune școlare și, implicit, un viitor, să devină un viitor adult care să se poată realiza și care să se poată întreține singur.”
Organizația Salvați Copiii atrage atenția că, în contextul noilor măsuri economice anunțate de Guvern, crește riscului de a expune suplimentar copiii vulnerabili, pentru sprijinul cărora e nevoie de politici sociale integrate.
Autor: Raluca Creț