Și ariile protejate trebuie protejate!
Acesta este motivul pentru care se organizează, în perioada 8-14 octombrie, Săptămâna Ariilor Protejate, eveniment onorat de 27 de administrații de arii protejate din România.
Pe Muntele Tîmpa s-au refăcut marcajele și s-a curățat poteca pe un traseu de circa 8 km. În plus, spune Viorel Remus Mihai de la Agenţia Metropolitană Braşov, vineri se va organiza o acțiune de educație ecologică pentru copiii din județ:
Au participat reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov și organizațiile de voluntariat ”Amicii Salvamont” și ESCAFA. Traseul ”galben” este un traseu mediu-greu, pe care cu câteva luni în urmă am montat și niște puncte de popas. Oamenii de bună credință nu lasă gunoaie după ei, în urma campaniilor noastre oamenii au înțeles mesajul dar, ca întotdeauna, rămâne un segment care nu respectă regulile.
Zilele acestea, Administrația Parcului Național Călimani, organizează ateliere de educaţie ecologică pentru elevii de școală primară și gimnaziu din localităţile Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni.
Elevii au vizionat filme cu cocoși de munte, porci mistreți, lupi și urși, în habitatul lor natural, dar și zâmbrul, copacul-vedetă în jurul căruia s-a creat însuși acest parc național, a explicat reprezentantul administrației, Claudiu Rogojan:
S-au prezentat filmulețe cu cocoși de munte în perioada de rotit, am surprins porci mistreţi, lupi și râși. Copiii au fost captivați de cele prezentate, unii fiind deja familiarizați cu urșii sau cu cerbii pe care i-au surprins chiar în comunitățile lor. Am mai prezentat spectaculosul Zâmbru, un arbore reclict glaciar care, datorită asocierii cu molidul și cu jneapănul, a stat la baza înființării rezervației științifice, piatra de temeie a înființării Parcului Național Călimani.
În Săptămâna Ariilor Protejate se organizează expoziții de fotografie, dezbateri, seminarii, proiecții de filme, excursii ghidate în arii protejate, activități de educație ecologică și concursuri.
Evenimentul este parte a proiectului „Oameni pentru Natură”, realizat de Fundația pentru Arii Protejate ProPark și finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Valeriu Russu