Sindicatele, nemulțumite de modalitatea Guvernului de a reduce cheltuielile

Publicat de Rotar Mirela, 21 februarie 2025, 12:18
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în perioada imediat următoare va avea loc cea mai mare reducere a cheltuielilor cu funcționarii din istoria Guvernului.
Acesta spune că vor fi comasate sau desființate mai multe instituții publice, schema de personal urmând să fie redusă cu peste 13%.
Vor fi desființate inclusiv posturi de secretari de stat, în total 1.800 de posturi din 32 de instituții aflate în subordinea și coordonarea Guvernului.
Sindicatele reacționează la această măsură și spun că Guvernul face exact invers decât ar trebui.
Reducerea de cheltuieli ar trebui să vină de la tăierea de subvenții de la partide sau companii cu datorii uriașe, spun aceștia, dar și de la creșterea încasărilor la buget, doar 60% din taxe fiind încasate de Fisc.
În plus, concedierile se vor face ca și până acum. Vor pleca profesioniștii și rămân cei cu pile, precizează pentru Radio Târgu Mureș liderul Cartel Alfa din Brașov, Fănică Gabor:
,,Din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, Guvernul face exact pe dos. Adică, vrea să scape de oameni sperând că așa va face economii. Economii nu se fac dând oameni afară. Economii se fac reducând cheltuielile, reducând subvențiile pentru partide, reducând banii sifonați aiurea… Vă dați seama că noi încasăm cu 20-30% mai puțin procentual din PIB față de țările dezvoltate din Vest. Asta e marea problemă a Guvernului României. Toate taxele, mai ales cele din TVA și accize, sunt încasate la nivel de 60%. Efectele vor fi, în primul rând, creșterea șomajului. Oamenii profesioniști vor fi dați afară că nu au o protecție asigurată din partea unuia sau a altuia…”
În același timp, premierul a anunțat că coaliția de guvernare nu va modifica nici cota unică și nici taxa pe valoarea adăugată.
Pentru firme este o veste bună, însă există multă neîncredere și incertitudine la nivelul IMM-urilor, precizează președintele Patronatului din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
,,Faptul că se mențin măsurile și, practic sistemul fiscal, putem spune că, aparent, e o măsură bună. Dacă ar crește fiscalitatea, asta ar fi dramatic. Singura problemă e că nu știm cât timp se vor menține pentru că, într-un fel sau altul, încă lucrurile din punct de vedere politic încă nu sunt așezate. Suntem tot într-o campanie și pre-campanie iar, la cum arată bugetul, e posibil ca acestea să fie niște măsuri provizorii. Există o instabilitate și, mai bine zis, o neîncredere și suntem într-o perioadă de incertitudine. Asta nu e numai la nivelul României pentru că sunt probleme și la nivel european. Economiile sunt afectate dar, în plus la noi, este și o stare de incertitudine.”
Guvernul estimează o creștere economică de 2,5% în acest an, bazată pe investiții și atragerea de fonduri europene.
Autor: Cristina Bulbescu