Singura întreprindere socială de inserție din Mureș, închisă după un an de funcționare

Publicat de APETRI MARGARETA, 21 mai 2025, 13:16 / actualizat: 22 mai 2025, 7:11
În Sângeorgiu de Mureș funcționează, de patru ani, singura Farmacie Socială din domeniul farmaceutic din România care, spre deosebire de farmaciile obișnuite, își folosește întregul profit pentru a ajuta cazuri sociale din comunitate.
Anul trecut, Farmacia Socială și-a extins aria de activitate și a obținut marca de „Întreprindere socială de inserție”.
La acea dată a angajat o persoană cu handicap la care acum este nevoită să renunțe din cauza costurilor și a lipsei sprijinului autorităților locale, precizează administratorul Farmaciei Sociale, Marius Dumitrescu:
„Am solicitat, de exemplu, scutire la impozit pentru rampa de acces pentru persoane cu handicap. Nu am primit nici un fel de răspuns. Este un semnal de alarmă ce facem noi în momentul de față, deoarece suntem în luna mai, luna economiei sociale și intenționez să trimit o invitație tuturor instituțiilor publice din județul Mureș, o reamintire că existăm și că au posibilitatea de a susține economia socială.”
Nu am reușit să obținem un răspuns de la Primăria Sângeorgiu de Mureș cu privire la lipsa sprijinului acordat Farmaciei Sociale.
Primăria Târgu Mureș are mai puține pârghii de a sprijini această activitate, chiar dacă o parte dintre beneficiari sunt târgumureșeni, spune directorul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, Andreia Moraru:
„Autoritățile administrației publice locale se pot implica sub următoarele forme: să acorde facilități fiscale, să sprijine accesul la fondurile nerambursabile. Noi aici, avem comunicare cu Farmacia Socială prin Asociația Suryam care e o asociație pe lână Farmacia Socială iar Asociația Suryam a aplicat proiecte de asistență socială chiar la Municipiul Târgu Mureș. Da, a obținut finanțare dar nu sunt mari sumele pentru că bugetul nu este foarte mare la aceste proiecte de asistență socială. O parte din medicamente și o parte din profitul Farmaciei Sociale ajunge la beneficiarii noștri de la Căminul pentru persoane vârstnice și la Adăpostul de Noapte.”
200 de persoane aflate în nevoie sprijină anual Farmacia Socială, mai spune Marius Dumitrescu:
„Pacienții noștri, într-un procent foarte mare, sunt din Târgu Mureș. Sunt persoane care iau autobusul, vin până acolo. În ultimii 4 ani am făcut cât am putut noi ca să fim vizibili. Anul trecut, de exemplu, în 2024, am reușit să creștem fondul social cu 75%. Am ajuns ca acest fond să fie la 240.000 de lei, în medie 20.000 de lei pe lună. Am ajutat anul trecut peste 200 de persoane. Preponderent, sunt persoane vârstnice, persoane neasigurate, persoane fără adăpost. O parte dintre beneficiari au fost persoane aflate în tranzit din Ucraina sau migranți care au fost temporar la noi….”
Persoanele sau firmele care doresc să ajute persoane vulnerabile pot face donații sau pot direcționa 3,5% din impozit Asociației Suryam, care funcționează pe lângă Farmacia Socială, ori pot face direct achiziții de medicamente și materiale sanitare din Farmacia Socială.
De asemenea, instituțiile publice, casele de copii, căminele de vârstnici, centrele pentru persoane cu dizabilități, cabinetele școlare, grădinițele și alte care achiziționează periodic medicamente, materiale sanitare și produse de igienă, pot face aceste achiziții prin Farmacia Socială și, astfel, contribuie direct la creșterea fondului social care este dedicat persoanelor vulnerabile.
Autor: Cristina Bulbescu