Sistemul antigrindină, oprit în urma unui ordin verbal al ministrului Agriculturii

Publicat de Rotar Mirela, 13 mai 2025, 14:19
Programul antigrindină a fost oprit în România după aproape 20 de ani de când funcționează.
Județul Mureș a fost ultimul inclus în program și a funcțioant doar doi ani, dar efectele s-au văzut imediat. Nu a existat nici un dezastru produs de grindină în zona protejată care este de 160.000 de hectare, cu o mică excepție, la o podgorie din zona Târnăveniului unde protecția antigrindină a fost doar parțială din cauza informațiilor meteo ce au ajuns cu întârziere la operatorii punctului de lansare a rachetelor.
În cei doi ani de activitate au fost 20 de intervenții care au combătut circa 70 de celule de grindină, cu ajutorul a aproape 400 de rachete lansate.
Programul ar fi trebuit să reînceapă ca în fiecare an în data de 15 aprilie, însă a fost sistat fără explicații, aflăm de la coordonatorul Centrului Zonal Antigrindină Transilvania, col. Ionel Ujică:
,,Este un ordin dat de ministrul Agriculturii de suspendare a activității. Din surse, din câte știu eu, ne-a fost comunicat că e un ordin verbal. Deci, lămuriri și motivații că de ce ne-a fost suspendată activitatea, numai de la Ministerul Agriculturii puteți să obțineți.”
Am încercat să obținem o explicație de la Ministerul Agriculturii (MADR) însă, fără rezultat. Biroul de presă ne-a informat că nu există un comunicat de presă în acest sens, iar declarații oferă doar ministrul de Resort, Florin Barbu, care nu era în instituție. Așteptăm răspunsul la solicitarea formulată în scris.
Nici la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, aflată în subordinea MADR, nu am avut succes.
Conducerea de aici a fost schimbată în urmă cu o lună, adică exact atunci când ar fi trebuit să înceapă programul antigrindină.
Investiția din bugetul național pentru cele 10 puncte de lansare a rachetelor din județul Mureș a fost de 10 milioane de lei, la care se adaugă cheltuielile de exploatare, mai precizează pentru RTM coordonatorul Centrului Zonal Antigrindină Transilvania, Ionel Ujică:
,,În județ, avem 10 puncte de lansare. În toate intervențiile pe care le-am avut, au avut succes. Nu au fost căderi de grindină e zona afectată. Un singur caz am avut la Vila Vinea când au fost căderi de grindină pentru că e în conul mort la radar și am avut datele cu un minut întârziere și minutul acela a contat dar nu au fost pagube mari.”
Racheta antigrindină este considerată cea mai învechită metodă de prevenție a fenomenelor extreme, spun oficialii din Ministerul Agriculturii, care au declarat pentru unele publicații că ar dori să aderăm la un sistem terestru antigrindină, așa cum au procedat multe țări.
Specialiștii contrazic însă acest lucru și spun că cele două sisteme pot funcționa complementar. De asemenea, spune Ionel Ujică, informațiile neștiințifice lansate de unii fermieri că aceste rachete cu iodură de argint ar avea legătură cu seceta sunt total nefondate:
,,Generatoarele terestre, până la urmă tot același lucru îl fac. E un sistem care, pur și simplu, proiectează până la 3.000 de metri, că la înălțimi mai mari nu poate, iodura de argint cu care însămânțează norul. Racheta este doar vectorul care poartă substanța activă. Mai poate să fie avion și poți să ai generator terestru dar cea mai eficientă acțiune este cea cu rachetele. Ele merg foarte bine complementar însă până să ajungem la acel nivel, mai durează…”
În România sunt 106 puncte lansare a rachetelor pentru combaterea grindinei, care acoperă doar un sfert din suprafața agricolă a României.
Iodura de argint, odată ajunsă în nori, sparge particulele de gheață și previne formarea boabelor mari de grindină. Rezultatul: mai puțină grindină și mai multă ploaie.
Autor: Cristina Bulbescu