Sistemul informatic din sănătate a intrat în colaps
De mai bine de o săptămână, programul informatic online SIUI, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate, nu mai funcționează.

Publicat de APETRI MARGARETA, 12 februarie 2025, 12:05
Medicii de familie mureșeni spun că nici înainte de această dată programul nu era pe deplin funcțional, situație care trenează mai mulți ani. Totuși, mai existau „ferestre” de timp în care serviciile puteau fi încărcate pe platformă.
Doar 5% din aceste servicii au mai putut fi validate în ultima săptămână, în timpul nopții, aflăm de la președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
”Nu ne mai putem descurca. Este decedat complet, 100%. Programul informatic care ne gestionează activitatea și de a cărui funcționare depinde și timpul de așteptare al pacienților, nu mai funcționează. Se întâmplă acest lucru de la începutul săptămânii trecute, dar să nu credeți că înainte funcționa bine. Funcționa cu foarte multe sincope. Din păcate, suntem nevoiți să facem aceste demersuri între orele 1 noaptea și 5 dimineața. Inclusiv eu sunt astăzi în cabinet de la ora 4 și jumătate. Am venit să-mi validez activitatea și am reușit să o validez în proporție de doar 5%.”
Medicii se plâng la Colegiul Medicilor Mureș că nu-și pot face raportările iar pacienții că nu-și pot primi serviciile medicale din cauza sistemului informatic blocat, spune pentru RTM vicepreședintele organizației, dr. Remus Șipoș:
„Sistemul Informatic Unic Integrat de data aceasta a devenit nefuncțional iar medicilor le este îngreunată activitatea în a elibera bilete de trimitere și rețete compensate pacienților iar din punctul de vedere al raportării lunare au probleme în trimiterea raportărilor. Din moment ce nu poți trimite raportarea nu poți avea nici decont. Cel mai grav este faptul că e afectat dreptul la sănătate al pacienților.”
Casele de Asigurări de Sănătate nu au făcut nici un anunț oficial privind acest blocaj informatic și nici nu am reușit să obținem un punct de vedere oficial până la această oră. Surse din cadrul instituției spun însă că același blocaj se regăsește și la casele de asigurări.
Situația este cu atât mai dificilă cu cât traversăm o perioadă de vârf epidemic din cauza gripelor iar numărul pacienților este foarte crescut la cabinete, spun medicii.
Organizațiile patronale ale medicilor de familie au trimis și în această dimineață o scrisoare deschisă, mai spune medicul Iulia Băilă:
„Este și perioadă de vârf epidemic și sunt foarte multe prezentări. Ne pare rău că sunt așa de mulți oameni bolnavi, dar și mai rău ne pare că timpul de așteptare în sala de așteptare s-a prelungit din acest motiv. Am cerut clarificări de la casele județene, de la Casa Națională, și am semnalat de n ori… ba mai mult, organizațiile noastre naționale au făcut de dimineață și o scrisoare deschisă în acest sens. A venit un singur răspuns, extrem de neclar în care nimeni nu-și asumă responsabilitatea. Nici nu am fost încurajați, doar din 2026 vom avea la dispoziție un nou program informatic.”
Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate din România, lansat inițial în 1999 dar care a devenit operațional abia în 2002, a costat statul român 123 de milioane de euro. Costurile au crescut ulterior, după implementarea de noi module și costuri de mentenanță, astfel că CNAS a cheltuit în total 1,1 miliarde de lei pentru SIUI.
Autor: Cristina Bulbescu