Situaţie controversată la Gimnaziul ”Europa” din Târgu Mureş
Părinţii de la Gimnaziul Europa sunt revoltaţi cu privire la un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 septembrie, a Consiliului local Târgu Mureş.
Consilierii sunt chemaţi să decidă trecerea dreptului de administrare a unor corpuri de clădire de la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” la Colegiul Național ”Unirea”. În cadrul acelor corpuri în prezent funcţionează atât clase de la Liceul de Construcţii, clase de la Colegiul ”Unirea”, cât şi ciclul gimnazial de la Gimnaziul Europa.
Părinţii spun că ei nu au fost consultaţi cu privire la această decizie şi doresc ca acele spaţii să fie în administrarea Gimnaziului.
Preşedintele Comitetului de Părinţi de la Gimnaziul ”Europa”, Sorin Pop:
În primul rând faptul că noi nu am fost consultaţi, noi fiind beneficiarii multora dintre spaţiile ce fac obiectul proiectului de hotărâre. Părinţii au investit de-a lungul timpului în sălile de clasă, de când ne-am mutat acolo, în ambele corpuri în care şcoala funcţionează, foarte mulţi bani. Noi am putea să administrăm toate spaţiile dar nu ne sunt necesare, dar spaţiile în care noi funcţionăm este normal să le avem în administrare pentru că noi asigurăm de fapt totul acolo.
Directorul Direcţiei Şcoli din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Horaţiu Lobonţ, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că nu se pune problema ca vreun elev de la Gimnaziul Europa să fie mutat în altă parte:
Şcoala Gimnazială Europa are propria clădire care nu face obiectul acestui proiect de hotărâre. O parte din ciclul gimnazial de la Europa au sălile de clasă în clădirea Liceului de Construcţii. Dacă Colegiul Unirea preia acele spaţii îşi continuă protocolul cu Liceul Unirea, nu s-a pus niciodată problema să se mute nici măcar o parte din elevi.
Directorul Gimnaziului Europa, Monica Şincan, a declarat pentru Radio Târgu Mureș că deşi nu se pune problema mutării unor clase în altă locaţie anul acesta, situaţia este posibilă, însă, începând cu anul şcolar viitor:
Sunt numai capcane. Deci domnul Lobonţ spune că anul acesta nu vom fi mutaţi. Sunt două motive pentru care nu ne-au mutat. Primul e că nu a fost terminat corpul celălalt de clădire. Al doilea motiv este că noi avem deja un contract cu cei de la Construcţii pentru anul în curs. Nu s-au putut atinge de clasele primare, deoarece Consiliul local, în 2015, a dat drept de administrare pe 10 ani de zile. Deci anul acesta nu ne mutăm.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a precizat pentru Radio Tg.Mureș că în acest moment nu există nicio solicitare de modificare a reţelei şcolare. Fără un astfel de document, nicio o clasă, nici de la Colegiul Unirea, nici de la Gimnaziul Europa nu poate fi mutată. Inspectorul Școlar general al jud. Mureș, Paula Dărăban:
Nicio o solicitare de reorganizare a reţelei şcolare sau de mutare a copiilor nu a fost înregistrată la Inspectorat. Mutarea copiilor de la Europa înseamnă reorganizarea reţelei şcolare. Nu e vorba nici de mutarea de la Europa, nici de la Unirea. Este doar retragerea dreptului de administrare şi acordarea acestuia către Colegiul Unirea, dar nu se face o reorganizare a reţelei şcolare la momentul acesta. Reţeaua şcolară a fost aprobată în primăvara acestuia an. Nu avem nicio solicitare de relocare în situaţii grave.
Atât conducerea şcolii, cât şi reprezentanţii părinţilor vor purta astăzi negocieri cu reprezentanţii Primăriei pentru soluţionarea situaţiei.
Deliberativul local este obligat să găsească o nouă locație pentru Colegiul „Unirea” care nu-și va mai putea desfășura activitatea din anul școlar viitor, când clădirea liceului va intra în reparații ca urmare a solicitării făcute de proprietarul actual, Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania.
Mâine în emisiunile Radio Tg.Mureș veţi putea asculta un reportaj amplu pe acest subiect.
Autor: Sanda Vițelar