Sociologul Mircea Muntean: informațiile false pătrund cu relativă ușurință în conștiința populației
Informațiile răspândite printr-un mesaj transmis pe canalul de socializare WhatsApp prin care se prezintă faptul că, astăzi, deasupra României va fi un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina, se dovedesc false, intrând în categoria ”Fake-news”.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu subliniază că mai ales în aceste zile când se poartă un război informațional, singurele informații credibile sunt cele din sursele oficiale.
Pănescu a arătat că dezinformarea promovată mai ales pe canalele de socializare s-a produs și înainte, când s-au format recentele cozi de la pompele de carburanți și de la magazinele alimentare, atrăgând atenția asupra unei false crize de alimente ce ar exista în România:
Dorim să reiterăm cu tărie că toți suntem obligați să ne informăm numai din surse oficiale. Referitor la acel nor toxic, la nivelul Agenției Naționale de Protecția Mediului s-a comunicat că, într-adevăr, deasupra Ucrainei este în deplasare un nor cu particule fine dar care nu este toxic și nu conține elemente care să pună sănătatea cetățenilor în pericol, atât pe cei din Ucraina cât și ai locuitorilor altor state. Referitor la aprovizionarea cu combustibil, respectiv alimentarea cu ulei alimentar și produse de strică necesitate, țara noastră este bine aprovizionată.
Majoritatea târgumureșenilor sunt reticenți când vine vorba de sursele de informare. Unii recunosc că nu prea urmăresc știrile, alții nu au încrederere în informații, indiferent din ce sursă vin, dar toți admit că putem fi ușor influențabili de știri, care uneori se contrazic:
Așa-numitul ”fake-news” există de când e omul, diferă doar tehnicile, metodele sau canalele de transmitere a informațiilor, atenționează sociologul Mircea Muntean.
Acesta arată că acum, datorită globalizării și a accelerării comunicării, omul poate cădea mai ușor decât înainte în capcana dezinformării, reacționând pe loc.
Mircea Muntean susține că cel puțin la fel de gravă ca știrea falsă, este lipsa de discernământ a receptorului informației:
Fake news-ul, astăzi, nu e cu nimic nou, în esență, față de cum era acum câteva sute sau mii de ani, dimpotrivă, e la fel, dar provoacă efecte mult mai grave. Vedem panica legată de lipsa unor produse în magazine, vedem panica legată de anumite situații de tip militar, or asta nu e cauzată neapărat de fake news, cât de lipsa de discernământ și de înțelegere a modului în care o informație trebuie preluată de către cineva. Ea trebuie analizată și, eventual, trebuie acționat în consecință, raportat la ce ne transmite acea informație.
Legat de mesajul fals transmis prin WhatsApp, Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus – CAMS precizează că pe parcursul zilelor de ieri și astăzi, deasupra României, nu se înregistrează valori ridicate la concentrațiile de monoxid de carbon, a informat DSU.
Valeriu Russu