Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a VIII-a

Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, în perioada 14 – 24 septembrie 2023, la a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești – eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis și de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Este o mare responsabilitate pentru organizatori și un semn de încurajare pentru profesioniștii din domeniu și pentru cetățeni, că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București.

În acest an, festivalul se va desfășura sub genericul „Atât de aproape” și îşi propune să coalizeze oamenii din Republica Moldova și din România, în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se construiește o atmosferă culturală prietenoasă și accesibilă fiecăruia. „În pofida veștilor alarmante care vin din zona de război și a celor amenințătoare care vin dinspre Federația Rusă, noi continuăm să ne agățăm de speranța unei vieți libere și s-o menținem cu instrumentele artei teatrale. Sperăm să ne reîntâlnim cu pace la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, iar publicul să poată viziona/asculta spectacole valoroase prezentate de trupele teatrelor naţionale din România și Moldova, de echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, de reprezentanții Radio Moldova și, bineînțeles, de trupa teatrului gazdă” – mărturisesc organizatorii.

Evenimentul aduce aproape, atât publicului din Chișinău, cât și celor prezenți la festival, un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții și scenografii impresionante; expoziții de carte, expoziții de fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber – în total 11 spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și alte 38 de evenimente. Pentru prima dată, în acest an, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti va fi precedată de un showcase care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul Romeo și Julieta; o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolului, din România, Italia, Israel, Spania, Suedia.

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii, va începe cu spectacolul care deține Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – Seaside Stories de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din România (Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania ”Liviu Rebreanu”) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău. Programul include și cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco” Chișinău, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău, Teatrul „Alexei Mateevici” Chișinău, Teatrul Fără Nume Chișinău). În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, și în acest an, invitat de onoare va fi Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul Vrăjitoarea din Konotop, după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie).

De la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, desfășurată în septembrie 2015, Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, într-o secțiune aparte, cu o serie de audiții ale spectacolelor realizate în seria „Biografii, memorii” și „Dramaturgi români contemporani”. Coordonator și inițiator al proiectului: Magda Duțu. Concept realizat împreună cu Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și managerul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. De opt ani, construim împreună un program de audiții cu public și dezbateri, derulat pe întreaga perioadă a Reuniunii. Cu emoția și bucuria de a prezenta în fața participanților la Reuniune și a publicului din Chișinău, creațiile noastre radiofonice, care vorbesc despre evenimente și personalități culturale și istorice ale neamului românesc.

Anul acesta, echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, va fi reprezentată de: Magda Duțu, Costin Manoliu, Andrei Miricescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu.

Audițiile cu public se vor desfășura după următorul program:

Joi, 14 septembrie, ora 13:00 – premieră absolută – Sala Antract – TNME

”Sosirea pribegilor în Chişinău / Străini în ţara lor! / Iaşul sub Cuza-Vodă / Apa curge, pietrele rămân!”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul Pribegi în ţară răpită de Dumitru C. Moruzi. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

Sâmbătă, 16 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţâbuleac. Dramatizarea şi adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Diana Mihailopol.

Duminică, 17 septembrie, ora 14:00 – Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină”

”Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranţă”. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu.

Marți, 19 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatârnare”. Scenariu de Liana Ceterchi, după corespondenţa perechii regale Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi

Joi, 21 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Lacrimi de sânge” de Ion-Costin Manoli. Regia artistică: Gavriil Pinte.

Vineri, 22 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Între lumi / Răzvrătitul / Căutări”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul

”Lumea veche. Familii din România de altădată” de Livia Davidescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

Sâmbătă, 23 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”. O biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit şi rostit de Emil Boroghină. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.

Organizatorii țin să evidențieze și alte evenimente care vor avea loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești:

Pentru prima dată au inclus în program genul de teatru stradal, în aer liber, cu spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

O impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor şi regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare), va fi adusă de la Craiova și expusă pentru public.

Expoziție de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989. Autor: Florin Ghioca.

În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), prof. univ. dr. George Volceanov și Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. în Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.

Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național „Mihai Eminescu”: www.tnme.md/rtnr/ .

Sursa: Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice SRR

VIDEOFM

Acum in emisie

SENS UNIC cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

 • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

 • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

 • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

 • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

 • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

 • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

 • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

 • 8. AVA MAX – My head & my heart,

 • 9. AVA MAX – Salt,

 • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

 • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

 • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

 • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

 • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

 • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

 • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

 • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

 • 18. LEONY – Faded love,

 • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

 • 20. MARIA – Din vina mea,

 • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

 • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

 • 23. IRIS – Subteran,

 • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

 • 25. THE WEEKND – Save your tears,

 • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

 • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

 • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

 • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

 • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9675RON-0.0031
 • usd 0.1265 1 0.00020

 • chf 5.1538 1 -0.0027

 • aud 3.0071 1 0.0189

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Urologia funcțională, prioritară pentru ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Astăzi a debutat la Târgu Mureș a doua e...

Se caută 100 de voluntari pentru a ajuta...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Apelul a fost lansat prin Programul nați...

Ministerul Educaţiei a pus în consultare...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Ministerul Educaţiei a pus în consultare...

”Avioane și aviatori” la Muzeul Etnograf...

Stan Lucian | Citeste articolul

Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Regh...

Angajații Penitenciarului Tg. Mureș prot...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Protestele organizate de Federația PUBLI...

Azomureș repornește instalația de produs...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Combinatul Azomureș a reluat producția d...

Protest la Penitenciarul Codlea, în acea...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Peste 60 de polițiști din cadrul Peniten...

Accident grav de muncă, în timpul nopţii...

Rotar Mirela | Citeste articolul

A avut loc o explozie puternică urmată d...

Vaccinul antigripal nu poate fi încă eli...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând DIN acest an, vaccinul antigrip...

Turnul albastru al combinatului Azomureș...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Demolarea unuia dintre cele trei turnuri...

O nouă piesă de teatru radiofonic, lansa...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Radio Tg.Mureș lansează joi, 14 septembr...

Fabrica de zahăr Luduș își reîncepe prod...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Liderul de sindicat, Daniel Preda, afirm...

Radio România, sursă zilnică de informar...

Uifalean Cristian | Citeste articolul

Audienţa posturilor Radio România (Radio...

”Tabăra din curtea Bisericii” s-a mutat ...

Uifalean Cristian | Citeste articolul

Câteva zeci de copii care participă în a...

Contribuție de 4 lei pe an pentru Trenul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La începutul acestui an a fost înființat...

EXCLUSIVITATE: ”Biserica de după ziduri”...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Este vorba despre o biserică greco-catol...

Aniversare memorabilă a Radio Tg. Mureș

Rotar Mirela | Citeste articolul

    A fost o seară de poveste la anivers...

43 de fapte penale în incinta şcolilor ş...

Stan Lucian | Citeste articolul

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghi...

Parteneri