Tehnologie inedită în Odorheiu Secuiesc: imprimare 3D pe metal
Afacerea este un start-up finanțat din fonduri europene, numită Opti Metal, și este prima din România care pune în funcțiune o imprimantă 3D pentru metal care funcționează cu tehnologia ADAM (Atomic Diffusion Additive Manufacturing).
Inițiativa aparține unor tineri antreprenori: Magyari Attila – proprietarul afacerii și Bálint György-Szabolcs – managerul de proiect și coordonatorul tehnic, care au început implementarea proiectului în urmă cu doi ani.
Aceasta a fost pusă în funcțiune săptămâna trecută și deja au fost imprimate primele piese din diferite tipuri de metal.
Imprimanta 3D este capabilă să producă obiecte durabile într-un timp scurt și la un cost mult mai redus față de alte tehnologii, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș managerul de proiect, Bálint György:
Furnizorii noltri au confirmat că e prima imprimantă 3D pe metal din această tehnologie, îi spune ADAM, care face servicii de imprimare 3D pe metal. În toată țara avem servicii de imprimare 3D. Avem două tipuri de imprimante cu care putem lucra, una pe metal și una pe compozit. Metalul poate folosi materiale precum inox, trei tipuri de oțel de scule, Inconel de 625 care are o trăsătură de rezistență la temperaturi ridicate și cupru pur.
Procesul de printare 3D este complet automatizat și poate funcționa chiar și nesupravegheat, inclusiv după terminarea programului de lucru.
Termenul de execuție este de maximum 72 de ore, spune coordonatorul tehnic al afacerii, deoarece în cazul printării metalice 3D (tehnologie de producție prin adăugare), piesa poate fi realizată fără un flux de producție separat, setări ale mașinii sau diferite scule: este nevoie doar de sistemul de printare 3D.
Echipamentul inovator a fost furnizat de specialiști americani din Boston unde funcționează de ceva timp o astfel de tehnologie, mai spune Bálint György:
Costurile de producție sunt foarte, foarte scăzute față de prelucrările tradiționale sau obișnuite, cam între 50 și 20% față de CNC-uri. Este o procedură de fabricare nouă, producție prin adăugare, nu producție prin scoatere, deci nu scoatem din material, ci adăugăm acolo unde e nevoie. Am luat aparatul din Boston, America. De acolo vin aceste deazvotări robotice cele mai avansate.
Costurile start-up-ului sunt acoperite în proporție de 80% din fonduri europene nerambursabile, valoarea totală a proiectului fiind de 200 de mii de euro.
Cristina Bulbescu