Tîrgu Mureșul, oraș-magnet
Publicat de Corina Muntean, 29 martie 2018, 13:23 / actualizat: 6 octombrie 2018, 12:37
Municipul reședință a județului Mureș ar putea deveni un pol de atracție periurbană pentru turiști, investitori și forța de muncă înalt calificată. Zona Urbană Funcțională a Tîrgu Mureșului dispune de o populație de circa 250 de mii de locuitori, element de importanță vitală pentru potențialii investitori care ar putea transforma municipiul într-un oraș magnet, spun specialiștii Băncii Mondiale.
Aceștia le-au prezentat miercuri seara autorităților, factorilor de răspundere și întreprinzătorilor din județ elementele cheie din strategia care ar putea face din Tîrgu Mureș un pol de atracție în competiția națională și internațională a urbanizării.
Marcel Ionescu Heroiu, specialist în dezvoltare urbană la Banca Mondială, coautor al studiului ”Orașe Magnet”:
Faptul că Tîrgu Mureșul e aproape de Cluj e un beneficiu; poate să fie și un dezavantaj. Cel mai important e ca părțile care pot să fie un beneficiu să fie exploatate la maximum. Să existe o înțelegere a modului în care proximitatea aceasta poate fi transformată cât mai mult într-un avantaj și fluxurile care există între cele două orașe să fie benefice și pentru o parte și pentru alta. Și vedem lucrul ăsta în țările mai dezvoltate. Inclusiv Clujul are de câștigat dintr-un parteneriat mai solid și dintr-o colaborare mai strânsă cu Tîrgu Mureșul; trebuie numai și să realizeze lucrul ăsta bineînțeles.”
Una din cele mai prestigioase universități – UMF, aeroportul care va redeveni funcțional, finalizarea autostrăzii, punctele de atracție turistică, calitatea vieții și gradul ridicat de vitalitate culturală sunt principalele atuuri ale municipiului, cele care-i conferă acestuia un index de dezvoltare umană locală dintre cele mai ridicate, situând-ul pe locul 7 în țară.
Pe lângă oraşe precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi și mun.Tîrgu Mureș se va dezvolta foarte mult dacă va reuși să atragă investitori dar și mână de lucru, oameni în companiile nou-înfiinţate. Vor ajunge să atragă chiar mai mult decât Bucureştiul, pentru că ele sunt viitoarele oraşe-magnet ale României.
Studiul ”Orașe Magnet” al Băncii Mondiale a fost prezentat miercuri, la Hotel Privo din Tîrgu Mureș de Marcel Ionescu Heroiu și Marius Cristea – experți seniori ai Grupului Băncii Mondiale, Sebastian Burduja – managing parting Rise Consortium și de Marius Stoian în calitate de moderator, autorul conceptului ”România noului val”. Ciclul de conferințe este sprijinit de cel mai mare operator economic privat din județul Mureș, SC. Azomureș SA.
În continuare puteți asculta un interviu realizat la acest eveniment:
Virgil Natea/ Evelina Racoțean