Toplița, orașul care atrage turiștii indiferent de vârstă și anotimp
Una din localitățile de pe Valea Mureșului Superior care participă an de an la festivalul de promovare a obiceiurilor și tradițiilor din zonă este municipiul Toplița din județul Harghita.
Casa toplițeană are cu ce se mândri – expoziții de fotografii vechi, pictură pe icoane, sculptură și o expoziție cu personalitățile autohtone ale Marii Uniri.
Turiștii care ajung în Toplița beneficiază pe lângă bogățiile naturale de o serie de investiții în Toplița, spune coordonatorul Casei de Cultură din localitate, Alin Negrea:
Turistic, la Toplița, vorbim de Stațiunea Băile Banffy, 3 pârtii de ski, două omologate și una în curs de omologare, mai vorbim de Centrul Wellness, două bazine cu apă termală, Bazinul Banffy și Bazinul Urmanczy. Mai vorbim de un proaspăt Cinema 3D deschis în decembrie, un centru de echitație și vorbim de două mănăstiri importante ale zonei, Mănăstirea Sf. Ilie ctitorie a primului patriarh și Mănăstirea Doamnei, ctitorie a Doamnei Safta, soție a domnitorului Ștefan al Moldovei. Vorbim de aer curat și de oameni minunați…
Toplița deține, de asemenea, singura Cascadă cu apă termală din România, un fenomen natural mai puțin obișnuit. Ea a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturala de tip biologic și peisagistic.
Este a doua formațiune de acest fel din Europa, după cea din Saturnia, Italia, unde mai exista o cascada cu apa termală.
Cascada s-a format pe terasa Râului Mureș, din depuneri de calcar și travertin. Prin urmare, se găsește în Lunca Mureșului, la marginea localității Toplița.
Ea poate fi admirată și din tren deoarece se găsește la o distanță de doar 7 metri de calea ferată ce duce de la Miercurea Ciuc la Târgu-Mureș.
Cristina Bulbescu