Trei din patru filme documentare proiectate la #AFF2022 vor fi văzute în premieră
Selecția oficială a noii ediții Astra Film Festival (Sibiu, 9-16 octombrie) confirmă faptul că aici este locul în care majoritatea realizatorilor de film documentar din România aleg să își prezinte pentru prima oară producțiile, în fața unui public avizat. Nu mai puțin de trei sferturi dintre cele 73 de filme documentare din selecția oficială AFF2022 sunt premiere – un argument în plus al faptului că festivalul de la Sibiu reprezintă o adevărată rampă de lansare pentru producțiile de cinema de non-ficțiune.
Organizatorii au pregătit un program variat, cu filme din toată lumea, care include diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers, programul industry Astra Film DokTank, dezbateri incitante, concerte și evenimente speciale marca Astra Film Festival.
Revin proiecțiile în săli de cinema și programele Astra Film Junior și Full-Dome, atât de populare în rândul publicului tânăr. În total, publicul AFF2022 va avea parte de peste 100 de perspective cinematografice.
Din Noua Zeelandă și Australia în Norvegia și Finlanda, din Chile, Statele Unite și Canada în Marea Britanie, Franța, Spania sau Germania, din Vietnam, Israel, Iran, Kîrgistan sau Armenia în Ucraina sau Rusia, selecția de filme din acest an de la Astra Film Festival este un adevărat maraton menit să aducă în fața publicului cele mai bune filme documentare realizate de cineaști din toată lumea în ultimii doi ani. Trei sferturi dintre filmele proiectate la Astra Film Festival sunt premiere: 12 premiere mondiale, 6 internaționale, plus 39 de premiere naționale.
Vor fi, ca în fiecare an, patru secțiuni competiționale (România, Voci emergente al documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool) în care sunt înscrise 42 de filme non-ficțiune din 37 de țări.
Programul de industrie Astra Film DokTank (10-16 octombrie 2022) pune accentul pe proiecte de film documentar românesc, realizate de echipe din România (sau Republica Moldova) sau care tratează subiecte legate de România (sau Republica Moldova). Scopul declarat este acela de le oferi tinerilor creatori o platformă de deschidere înspre piața internațională de film documentar.
Diana Gherendi