Trei dosare penale întocmite de polițiștii mureșeni din cauza artificiilor

Publicat de Rotar Mirela, 7 decembrie 2022, 14:07
În perioada 22 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, Poliția Română desfășoară la nivel național acțiunea „Foc de artificii” în scopul creșterii siguranței cetățenilor la comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice.
Potrivit legii, articolele pirotehnice sunt de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt mai gălăgioase, altele mai periculoase, în timp ce altele sunt destinate exclusiv divertismentului.
Legea le clasifică în articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă și alte articole pirotehnice.
Trei mureșeni s-au ales săptămâna aceasta cu dosar penal deoarece nu au respectat prevederile legale în acest domeniu, aflăm de la purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
Conform articolului 37 din legea privind regimul materiilor explozive, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă orice acțiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. De asemenea, în această săptămână în cadrul planului de acțiuni ”Foc de artificii” au fost întocmite trei dosare penale.
Conform legii, cetățenii pot folosi fără probleme artificii din două categorii: P1, care prezintă un risc scăzut și cele de divertisment din categoria (F)1. Este vorba de focuri și bețișoare bengale, chibrituri bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, șerpi, scântei, pocnitori cu confeti și bobițe explozive.
Artificiile din celelalte categorii (F)2, (F)3, considerate de risc mediu, se pot utiliza exterior în spații restrânse. Este vorba de petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morișcă zburătoare, jerbe sau tub de tragere.
Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 și P2 sunt de risc crescut și se folosesc doar de către pirotehnicieni.
Artificiile de cel mai scăzut risc nu pot fi comercializate, însă, oricărei categorii de vârstă, ci doar celor care au împlinit 16 ani.
Cristina Bulbescu