Turcii preferă vacanța în Grecia
Turcia nu mai e ce a fost! Pe fondul unei inflaţii de 90%, turcii au ajuns să prefere să meargă la restaurant în Grecia, în ciuda rivalității istorice între cele două popoare. O dovadă că businessul are puterea să estompeze rivalități ancestrale și să lase loc de câștig pentru ambele părți ale ecuației.
Restaurantele din unele staţiuni turistice din Turcia sunt pe jumătate goale în plin sezon estival. Și asta pentru că mulţi localnici au descoperit că este mai ieftin să îţi faci vacanţa în ţara vecină Grecia decât să mânânci în una dintre faimoasele staţiuni turistice turceşti, potrivit Bloomberg.
Mai mulţi turci nemulţumiţi au postat pe social media poze cu notele lor de plată la restaurant, inclusiv una cu o valoare echivalentă cu 640 de dolari pentru mâncare şi băutură pentru cinci persoane la Bodrum şi alta cu o valoare de 30 de dolari pentru cinci cupe de îngheţată la Cesme.
În paralel, în insulele greceşti din Mediterană, aflate la doar câţiva kilometri depărtare de litoralul turcesc, alţi turiști turci se laudă că au plătit mult mai puţin decât la ei acasă.
„Este o mare diferenţă între servicii şi calitatea produselor, precum şi cu privire la preţuri aici şi acolo”, spune Murat Yavuz, fost bancher în Turcia, care acum a ieşit la pensie şi vizitează în mod frecvent Grecia. „Restaurantele au folosit inflaţia ca pretext pentru a majora preţurile”, adaugă Murat Yavuz.
În luna iunie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile la restaurantele şi hotelurile din Turcia au crescut, în medie, cu 91%, depăşind cu mult o inflaţie de bază şi aşa uluitoare de 71,6%.
Restaurantele din întreaga Turcie se confruntă cu o erodare a puterii de cumpărare în rândul clienţilor. Ramazan Bingol, preşedintele Asociaţiei profesioniştilor din restaurante şi turism din Turcia, spune că numărul clienţilor arabi este în scădere cu 40% comparativ cu 2023, în timp ce numărul turcilor care merg să ia masa la restaurant este în scădere cu 30%.
Restaurantele şi hotelurile reprezintă o treime din sectorul serviciilor din Turcia iar Banca Centrală a subliniat că acest domeniu este unul de care este în mod deosebit îngrijorată, în lupta sa împotriva exploziei preţurilor.
Exodul turcilor spre Grecia a fost ajutat de lansarea unui program de acordare rapidă a vizelor, lansat în luna martie a acestui an, ca parte a unui efort diplomatic de a calma tensiunile între foştii rivali.
„Ne-am pierdut avantajul competitiv pe partea de preţuri”, spune Kivanc Meric, director la Asociaţia agenţiilor de turism din Turcia, menţionând „supra-evaluarea” lirei turceşti. Meric estimează că, în acest an, până la 150.000 de turci vor merge în insula grecească Samos, faţă de aproximativ 40.000 în 2023.
Cursul real de schimb al lirei turceşti, un indicator al valorii sale în raport cu monedele străine, este la cel mai ridicat nivel de la finele lui 2021.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45