Turiști răniți, la sfârșit de săptămână, în munții din jud. Mureș
Salvamontiștii mureșeni au avut parte de câteva zile aglomerate, după ce zăpada a atras turiști pe pârtiile de schi și în zonele montane.
Cele mai multe intervenții au fost la Sovata, pe pârtie și în zona montană, unde mai multe persoane au suferit fracturi și au fost transportate la spital.
Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:
Și pârtia de schi din Sovata a început sezonul, de vineri este deschisă. Din păcate, chiar în primele zile am avut deja mai multe intervenții pe pârtie, din cauza nerespectării condițiilor de zăpadă, respectiv viteză mare, echipament neadecvat. Am avut și accidentări grave, cu factură de picior, factură de mână. Am avut și o intervenție în zona montană, tot în zona Sovata, unde un ghid montan a suferit un accident la genunchi, iar echipele a trebuit să intervină să îl scoată din zonă și a fost predat ambulanței.
Salvamontiștii atrag atenția că în zona montană înaltă din județul Mureș există risc de avalanșă, motiv pentru care turiștii sunt avertizați să își aleagă traseele cu atenție și să urce doar cu echipament adaptat.
Kovacs Robert, șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș:
În momentul de față este un risc de gradul 3 în Munții Călimani, la peste 1.800 de metri altitudine, acesta este deja un risc mare, deci trebuie să fim foarte atenți, să nu intrăm în zone în care se pot declanșa avalanșe, dar de exemplu, în Munții Făgăraș, este un risc maxim de gradul 5 și, din păcate, s-au întâmplat avalanșe unde au existat și victime, la sfârșit de săptămână, nu în județul Mureș, ci în România.
Refugiile montane atât în munții Călimani cât şi în munții Gurghiu sunt deschise.
Echipele Salvamont Mureş sunt în permanență în punctele de lucru din Lunca Bradului şi Sovata, iar un echipaj de sprijin este în alertă în Târgu Mureș.
Raluca Creț