Un proiect din stațiunea Tușnad Băi îmbunătățește relația om – carnivore mari, în special cu urșii
Proiectul implementat de Asociaţia GeoEcologice Accent și WWF România își propune să facă din această localitate un „oraș smart bear”, unic în țară și Europa.
Colaborarea între cele două organizații a rezultat în urma unei conferințe de anul trecut pe tema bunei coexistenței între oameni și urși într-o zonă binecunoscută pentru prezența carnivorelor mari.
Biologul Imecs Istvan, Organizaţia GeoEcologică Accent:
Mulțumită conferinței de anul trecut, pentru că acolo am început discuțiile și parteneriatul cu primăria locală, am început un fundraising din octombrie și până-n martie am strâns aproape 60 de mii de euro, prin efortul WWF România, din care vom pune în practică un proiect tehnic, fizic și practic, și asta e cel mai important lucru. Completează, în contecul local și a stakeholderilor, adică nu doar să discutăm și să încercăm să conștientizăm, ci și să facem ceva.
Din fondurile obținute, echipele locale de intervenție vor fi dotate cu echipamente specifice.
Imecs Istvan, Organizaţia GeoEcologică Accent:
Ideea este că am cumpărat din proiectul cu WWF echipament pentru echipa de intervenție locală și vom pune colare pe urșii care vor fi capturați în cadrul intervenților. Vom monitoriza mișcarea, comportamentul lor, strângem date și sigur ajutăm prin asta ca intervențiile să fie cât mai eficiente.
Mai mult, o conferință și un festival tematic vor fi organizate în toamnă la Tușnad Băi pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multe persoane. Acestea vor fi o completare a unui summit despre carnivorele mari care va avea loc la București.
Imecs Istvan are detaliile:
Summit international despre carnivore mari la nivelul Europei, la București. Deci va fi un summit, acesta va avea loc miercuri, joi, vineri și noi organizăm sâmbătă și duminică la Tușnad, evenimentul nostru. O completare a summitului, la fața locului, despre urs, practic secțiunea cu urșii din acel eveniment va avea loc la Băile Tușnad.
Contribuţia pe care WWF – Fondul Mondial pentru Natură a adus-o se ridică la suma de 100.000 lei din finanţări proprii, la care se mai adaugă 190.000 lei provenind din campania de strângere de fonduri demarată în noiembrie 2022 sub titlul „Luna Urşilor”.
Autor: Iulia Vizi