Un sistem imunitar puternic este cheia sănătății în sezonul rece
Mierea și produse apicole au o contribuție importantă mai ales acum, când se apropie perioada virozelor și infecțiilor respiratorii.
Profesorul universitar Monica Tarcea, de la disciplina de Nutriție din UMF Tg. Mureș subliniază că mierea, polenul, propolisul și lăptișorul de matcă conțin substanțe bioactive esențiale organismului:
Mierea și produsele apicole conțin enzime, vitamine și minerale care ajută organismul în creșterea imunității, au efecte antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii. Pentru copii, în această perioadă le susține rezistența împotriva afecțiunilor sezonului rece, le dau energia de care au nevoie prin aceste zaharuri ușor asimilabile, vitamine din complexul B și vitamin C care, de asemenea, întărește organismul.”
Medicii sunt fermi, arătând că este important ca, în colectivitate, copiii să fie sănătoși. Dar dacă, triajul de la școală sau grădiniță nu este corespunzător, copiii bolnavi trimiși de părini în colectivitate pot transmite microbi și celorlalți.
Medicul de familie, dr. Melania Frătean:
Vestita călire prin apă, aer, soare – copilul, dacă este corect îmbrăcat nu răcește nici la temperaturi sub zero grade. Să mănânce legume și fructe, nu are sens să le dăm suplimente de vitamine, pentru că în piață le găsim pe toate. Dacă copilul face febră îi dăm ceva ca să i-o scadă, antibioticul îl dă doar medical. Majoritatea infecțiilor respiratorii din perioada rece sunt virale – pe viruși antibioticul nu acționează, îl dăm degeaba și facem mai mult rău.”
Indicațiile sunt valabile și pentru adulți, cărora medicii le recomandă ca să fie mai atenți la schimbărie climatice tot mai imprevizibile.
Nu în ultimul rând, specialiștii spun că e bine să avem o atitudine mai optimistă în privința propriei noastre sănătăți.
Valeriu Russu