Un stat american pune pe același plan mașinile clasice cu cele zburătoare
New Hampshire este primul stat din lume care le permite mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice. Chiar dacă nu există deocamdată un model de astfel de vehicul aflat în producție de serie, cel puțin americanii anticipează cum ar trebui să fie viitorul apropiat.
Recent, legislativul din capitala Concord a statului american New Hampshire a modificat legislația transporturilor pentru a le permite vehiculelor zburătoare de tip mașini să circule legal pe străzi. C.NET precizează că mașinile nu au voie să zboare, ci doar să ruleze pe șosele, ca vehicule tradiționale, folosind roțile. Acest lucru le va permite șoferilor (sau piloților) să se obișnuiască cu utilizarea acestui tip de vehicul în locuri aglomerate.
Deși mașinile zburătoare nu există astăzi în producția de serie, sunt câteva companii care dezvoltă astfel de vehicule. Printre ele se numără Terrafugia, cumpărată de compania chineză Geely, și Samson Sky, din SUA.În cadrul Terrafugia, 100 de persoane lucrează la proiectul său de mașină zburătoare. Samson Sky intenționa să lanseze un vehicul, numit Switchblade, în 2019. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar compania a intrat într-un con de umbră.
O altă companie care dezvoltă, în Europa, o mașină zburătoare este AeroMobil. În același timp, alte companii lucrează la vehicule cu decolare și aterizare verticală, tip dronă. Uber a prezentat un astfel de vehicul aerian, numit eCRM-003.
De asemenea, Ehang, o companie din China, a realizat o demonstrație cu noile sale taxiuri zburătoare în SUA. Aceasta este, practic, o dronă electrică care poate găzdui în habitaclu două persoane.
Drumul către mașinile zburătoare de serie este lung și anevoios, dar fiecare pas înainte, oricât de mic contează pentru dezvoltarea pieței și atragerea de noi clienți. La sfârșitul anului 2018, banca americană Morgan Stanley estima că piața mașinilor zburătoare va avea, într-un scenariu optimist, o valoare de 2.900 de miliarde de dolari în anul 2038.
Poate prindem și noi o mică bucățică din acest tort, dacă ne grăbim cu tehnologia.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.