Un an de la teribilul atentat terorist care a zguduit întreaga lume.
Publicat de radiomures, 12 septembrie 2002, 00:00
Acum un an, unul dintre simbolurile Americii se prãbuşea într-un nor de fum. De atunci, lumea nu a mai fost la fel. Mulţi analişti au spus cã mileniul trei a început în 11 septembrie 2001.
Ieri, în Statele Unite au loc o serie de ceremonii, care marcheazã împlinirea unui an de la atentatele de la New York şi Washington, în care şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de oameni.
Tonul acestei zile de rugãciune şi comemorare a fost dat de preşedintele George W. Bush.
La New York, pompierii şi poliţiştii au pornit în marş cãtre „cota zero”, locul pe care s-a aflat World Trade Center. Aici a avut loc principala ceremonie a zilei, la care au participat şi rudele victimelor din 11 septembrie.
Toate ceremoniile s-au desfãşoarat pe fondul unor mãsuri de securitate fãrã precedent. Sistemele de rachete anti-aeriene plasate în jurul Pentagonului şi a unor obiective cheie din capitala americanã au fost echipate cu încãrcãturã de rãzboi, iar spaţiul aerian de deasupra oraşelor New York şi Washington a fost patrulat de avioane de luptã. Ministrul Justiţiei, Jonh Ashcroft, a spus cã existã informaţii credibile cã simbolurile americane, cum ar fi monumente ori ambasade, ar putea fi ţinta unor atacuri organizate de celulele active ale organizaţiei Al Qaida sau de alte elemente izolate, dar nu mai puţin periculoase.
Mãsuri excepţionale de securitate au fost luate în toate statele europene. De la controale amãnunţite pe aeroporturi şi pânã la întãrirea pazei în jurul principalelor obiective, în toate ţãrile europene, inclusiv în România, autoritãţile au impus mãsuri de securitate fãrã precedent.
Declaraţiile oficialilor români pe marginea evenimentelor de acum un an n-au întârziat sã aparã.
Preşedintele Ion Iliescu a spus cã atacurile din 11 septembrie 2001 au arãtat lumii cã terorismul nu mai este doar o acţiune a unor fanatici, ci un fenomen global. Ne-am trezit din coşmarul de la World Trade Center, a spus Ion Iliescu, pentru a da piept cu ameninţarea unui duşman fãrã chip, fãrã identitate precisã, care şi-a fãcut din urã, intoleranţã, frustrãri, din negarea valorilor democraţiei, drepturilor şi libertaţilor cetãţeneşti, ideologie şi armã, în acelaşi timp.
La rândul sãu, premierul Adrian Nãstase a declarat cã, pe plan global, e nevoie de anumite acţiuni prioritare, între care „transformarea relaţiei trans-atlantice şi a noului statut al Rusiei în raporturile cu NATO şi SUA în piloni de stabilitate şi încredere”.
Adrian Nãstase şi Ion Iliescu au vorbit la seminarul internaţional „Solidaritatea împotriva terorismului”, care a avut loc la Bucureşti, la Palatul Cotroceni.
Sorina Bota