Viteza reală a internetului
Bucureștiul este orașul cu cele mai bune oportunități pentru gaming-ul competitiv și industria de game development din lume. Așa arată un recent studiu realizat în acest an, conform căruia capitala țării se află pe primul loc în ceea ce privește viteza mare a conexiunii la internet și latența scăzută. Se pare însă că nu e chiar așa cum speculează presa.
Într-un clasament realizat de Speedtest.net, Bucureștiul a devansat orașe precum Hangzhou și Chengdu din China, Singapore, Seongnam-si și Incheon din Coreea de Sud, Paris, Londra, Vancouver sau Tokyo în ce privește viteza la internet, situându-se pe locul 1 în lume. Situat pe primul loc, București dispune de o viteză mare de download, un ping scăzut și o cultură în creștere a gaming-ului. De la Bucharest Gaming Week până la numeroasele studiouri locale, București este un loc perfect în care să fii gamer, arată Speedtest.net.
Numai că studiul datează din februarie acest an și de atunci s-au făcut pași semnificativi pe mapamond mai ales în ceea ce privește implementarea rețelei de mare viteză 5G, atât în țări europene – lider mondial fiind Elveția, în SUA, cât și în Asia. Să spunem că alături de București în ce privește implementarea tehnologiei 5 G figurează pe harta mondială alte 6 orașe de pe continentul American, Africa, Australia și Europa.
În ce privește viteza la internet pe plan național, un studiu mult mai recent, datând de la mijlocul lunii mai, al aceleiași companii- Speedtest, demonstrează că nu ne situăm nici măcar pe podium la nivel global. În ce privește internetul fix, clasamentul general al vitezei aduce pe primele 3 poziții state asiatice precum Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud, România situându-se pe 5 în urma Andorei, cu o viteză medie la descărcare de 130, 5 Mbps. Singapore are aproape 200.
Iar la internetul mobil este dezastru. Ocupăm doar locul 33 între națiunile lumii, cu o viteză medie la descărcare de doar 37 Mbps. Primele locuri sunt ocupate în ordine de Coreea de Sud, Norvegia și Canada, cu viteze aproape duble. Așadar situația nu ea atât de roză, cel puțin la nivel de țară, așa cum ne-am putea imagina în urma istorisirilor din presă.
Sursa: www.speedtest.net
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.