Vremea capricioasă nu a influențat foarte mult producțiile agricole
Publicat de Corina Muntean, 29 octombrie 2019, 18:25
După excesul de precipitații din intervalul mai-iunie, a urmat seceta din lunile iulie – octombrie, însă nu s-au înregistrat pierderi majore ale producțiilor agricole.
În județul Harghita, ploile sunt așteptate demult de agricultori, pentru ca să se poată începe, săptămâna viitoare, aratul de toamnă și recoltatul sfeclei de zahăr.
Până acum s-au semănat grâul de toamnă, secara, triticalele și orzul, îpe o suprafață totală de 15. 500 hectare, spune directorul Direcției Agricole, Torok Eugen:
Porumbul este recoltat în proporție de cam 60 la sută, și estimăm o producție medie de 5.650 de kg la hectar, mai mică decât anul trecut, când am avut 6900 kg. Culesul la cartofi s-a încheiat producția de 25.300 de tone este asempnătoare cu cea de anul trecut. Dar interesant este că prețul este foarte bun, cam 1,40 – 1,50 lei kilogramul și chiar ar putea să mai crească. Dacă rămânem cu 1 leu și 60 de bani e suficient, în condițiile în care era de 55-65 de bani kilogramul.
Și directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba s-a declarat mulțumit de rezultatele agricole ale județului pe acest an, și mai ales de prețul bun al cartofului.
Sunt însă probleme la sfecla de zahăr, producția find afectată de lipsa precipitațiilor din lunile august și septembrie:
La grâu, avem o producție medie de 4300 kg pe hectar, cu 5-6% mai mult decât anul trecut. La cartof, închidem zilele acestea cu o producție medie la hectar de 23,5 tone, cam cu 1000 de kilograme sub producția anului trecut, dar prețul este peste cel de anul trecut, acum suntem la un leu și 50 de bani kilogramul. Singura cultură la care avem de suferit, este producție sfeclei de zahăr. Și în anul acesta ca și anul trecut, în august și în septembrie nu am avut ploaie, iar fermieri vor avea probleme la accesarea sprijinului cuplat, pentru că în unele cazuri nu se vor realiza cele 26,4 tone la hectar.
În județul Mureș, campania de recoltare a porumbului e în plină desfășurare, cu o recoltă estimată de peste 7.000 de kg la hectar. Tot acum se recoltează și sfecla de zahăr, cu o producție estimată de aproape 42.000 kilograme.
Directorul Direcției Agricole, Ioan Rus:
Au fost cultivate cu grâu 29.800 de hectare, la o producție medie de peste 5100 de kg la hectar, cu circa 10 la sută peste media anilor precedenți. Iar la orzoiaca de primăvară, unde avem 5008 hectare, s-au realizat 3000 de kilograme. Apoi, rapița, pe 7500 de hectare am realizat 3005 kg la hectar. Avem peste 9600 de hectare de floarea soarelui, cu o producție de 3000 kg la hectar. La fructe, producția anului va fi de circa 70 la sută față de cea din 2018, fiind afectat, în primăvară mai ales la măr, și sperăm să închidem anul cu o producție 18-19 tone.
Mureșul a fost printre puținele județe din țară ocolite de pesta porcină africană, măsurile de securitate fiind respectate atât de crescători, cât și de vânători, care au recoltat porcii mistreți ce ar fi putut răspândi boala.
Valeriu Russu