Zăpada protejează parțial culturile agricole din județele Harghita, Covasna și Mureș
În județul Harghita, zăpada depusă nu e suficientă pe anumite suprafețe, respective în zona Gheorgheni, riscând să afecteze cultura de grâu, semănată în toamnă.
Directorul Direcției Agricole Harghita, Torok Eugen, a precizat că deocamdată nu sunt probleme acolo unde este depusă zăpadă, respectiv în zonele Odorhei și Ciuc:
În zona Odorhei este cea mai mare zăpadă, cam 20 de centimetri, în Ciuc 10- 11 centimetri, iar cel mai puțin este în zona Gheorgheni, la gâul semnănat în toamnă pe 11.000 de hectare, și 300 hectare de orz de toamnă. Anul trecut a fost mai mare pericolul, deși au fost temperaturi ceva mai mici, nu a fost deloc zăpadă și eram speriați. Zăpada protejează, dar nu e suficientă ca să stăm așa, foarte liniștiți.”
Directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, a subliniat că stratul consistent de zăpadă, de 10 până la 25 de centimetri, protejează toate culturile agricole din județ.
El spune că, în schimb, au fost afectate unele suprafețe de teren pe care s-au cultivat, în toamnă, cereale:
Culturi afectate nu sunt, având în vedere că avem un strat destul de consistent de zăpadă, de la 10 până la 20-25 de centimetri. Dar au fost afectate culturile de cereale de toamnă, din cauza umidității ridicate din sol. E vorba de cerealele de toamnă, 22.000 de hectare, din care 19 e grâu de toamnă, restul triticale și secară ca și 1200 de hectare de rapiță de toamnă.”
În județul Mureș, 70% din culturile însămânțate în toamnă au fost afectate de umezeală, iar frigul poate să amplifice aceste probleme.
Cea mai compromisă cultură este cea de rapiță, consideră directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Din păcate, 70 la sută din suprafața însămânțată este nerăsărită, circa 25.000 de hectare care sunt semănate cu grâu, orz, orzoaică de toamnă secară, de triticale. Iar rapița este compromise în majoritate.”
Valeriu Russu