Zeci de milioane de lei restante pentru concedii medicale în Harghita
Dacă în 2019 și 2020 concediile medicale înregistrate la Casa de Asigurări de Sănătate Harghita se mențineau la un număr constant, peste 57.000 pe an, în 2021 acestea au crescut cu peste 1.000 iar în 2022 au fost mai multe cu circa 12.000. În consecință, a crescut și valoarea sumelor ce trebuie decontate iar restanțele se mențin de ani de zile la sume uriașe.
În acest an, certificatele de concedii medicale sunt în ușoară scădere, aflăm de la directorul general al CJAS Harghita, Duda Tihamer:
În 2022, număr concediilor medicale a fost de 69.000 și probabil că se datorează situației pandemice care a avut loc în perioada respectivă. În acest an, au fost emise, pe semestrul întâi, în total 32.500 de certificate medicale. Casa de Sănătate Harghita, la momentul actual, a plătit obligațiile aferente lunii noiembrie 2022. Avem restanța aferentă lunii iunie și iulie a acestui an. Ca valoare, avem de plătit angajatorilor 35 de milioane, la acest moment.”
La nivel național au fost anunțate controale privind acordarea concediilor medicale, mai ales că la nivel național au fost 8,1 milioane de concedii medicale, eliberate, anul trecut, la o populație lucrativă de 6 milioane de români.
La Casa de Asigurări Harghita nu vor putea fi făcute controale punctuale în acest sens, din cauza lipsei acute de personal, în schimb verificările periodice care se fac la furnizori, adică medici de familie și medici specialiști, nu au scos la iveală deficiențe în procedura de acordare.
Dacă aceste controale au fost reale sau nu, doar Colegiul Medicilor poate verifica, mai spun reprezentanții CJAS.
Totuși, sesizări au fost atât din partea angajatorilor cât și a angajaților cu privire la neplata concediilor. Cei mai nemulțumiți sunt angajatorii care nici după termenul maxim de 5 luni nu-și primesc deconturile de la stat, motiv pentru care cer daune materiale în tribunale.
Nu au primit câștig de cauză, mai spune pentru Radio Tg.Mureș directorul general al CJAS Harghita, Duda Tihamer:
Am avut sesizări de la persoane asigurate și de la angajatori cu privire la plata și neplata la timp a certificatelor medicale, pentru că aceasta este problema de bază. Noi nu plătim penalități sau cheltuieli de întârziere. Avem procese câștigate cu angajatori care ne-au solicitat penalități nu au obținut, pentru că legislația specifică nu prevede astfel de penalități sau dobânzi penalizatoare pentru aceste sume (restante – n.r.).”
În aprilie 2022, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a inițiat o lege prin care întreprinzătorii aveau posibilitatea să compenseze obligațiile de plată cu sumele pe care le au de recuperat de pe urma concediilor medicale, dar și decontarea din prima zi de concediu de către stat.
De atunci, proiectul zace în comisiile Parlamentului, fără a fi pus în dezbatere de actuala majoritate.
Autor: Cristina Bulbescu