Ziua Mondială a Apei, celebrată în județul Mureș
Ieri s-a organizat Ziua Porţilor Deschise la sediul instituției din Tîrgu-Mureș și la barajul din cartierul Aleea Carpați, iar vineri va avea loc ședinţa festivă a Comitetului de Bazin Mureş, a declarat purtătorul de cuvânt al instiuției, Călin Fokt:
În 24 martie, vineri, este o ședință de comitet de bazin Mureș, unde administrațiile publice locale și județene, agențiile de mediu vor discuta problemele legate de sloganul ”Apa și apa uzată”. Salariați ai noștri se vor deplasa în diferite unități școlare, din Reghin, comuna Lunca, în Luduș, la Școala generală din Suplac, din Mediaș, la un simpozion la Dumbrăveni, la Gheorgheni, la diferite activități de educare a elevilor pentru a păstra apa curată.”
Tot în 24 martie, în colaborare cu Penitenciarul Tîrgu-Mureş, salariații Sistemului Hidrotehnic vor igieniza pârâul Pokloş din municipiu.
Angajații Direcției Apelor sunt prezenți și la igienizarea malurilor râurilor din Reghin, Sighișoara, Mediaș, Târnăveni, la acumulările Bezid și Ighiș de lângă Mediaș și în Harghita, la Gheorgheni și Toplița.
Referitor la reducerea și reutilizarea cantităţii de apă uzată, societatea Aquaserv Tîrgu-Mureș face investiții masive în aceste instalații.
Peste 200 de copii de la mai multe școli vizitează săptămâna aceasta uzinele de apă și staţiile de epurare ale Aquaserv, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Nicolae Tomulețiu:
Stațiile de epurare, ca și uzinele de apă au fost deja sau sunt în curs de modernizare și utilizează tehnologie de ultimă oră. Stația de epurare de la Cristești, care deservește orașul Tg Mureș, este una din cele mai moderne din țară. Uzinele de apă și stațiile de epurare din zona de operare a Aquaserv au porțile larg deschise astăzi, și nu numai. Însoțiți de angajații Aquaserv, care le explică o parte din munca lor de zi cu zi, vizitatorii urmează traseul apei, în drumul său din râu spre robinete, precum și cel al apei uzate care o dată curățată, ajunge înapoi în râuri.”
Campaniile din acest an atrag atenția că în multe locuri, apele uzate sunt deversate direct în râuri, lacuri sau canale de drenaj.
La fel, spitalele și fabricile aruncă uneori substanțe chimice toxice și deșeuri medicale în canalizare, iar în multe locuri staţiile de epurare a apelor uzate au tehnologie învechită, afectând sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.
Administrația Bazinală de Apă Mureș-Banat aniversează între 21 și 24 martie, 25 de ani de când, la conferința de la Rio de Janeiro s-a decis să fie marcată „Ziua Mondială a Apei” în fiecare an pe 22 martie.
Valeriu Russu