Sute de dieteticieni din România, prezenți la Tg. Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 22 mai 2025, 12:45
La această oră are loc, la Târgu Mureș, a treia ediție a Conferinței Naționale de Nutriție și Dietetică la care participă peste 200 specialiști din toate centrele universitare din țară.
,,Abordări multidisciplinare în nutriție și dietetică” este tema conferinței care urmărește, între altele, punerea pe tapet a metodelor inovative existente pe piață.
De asemenea, se urmărește promovarea acestei meserii, prea puțin valorizată pe piața muncii, precizează organizatorul evenimentului, conf.univ. Florina Ruța, președintele Colegiului Dieteticienilor Mureș:
,,Nu am ajuns încă la situația optimă. Este exact acesta dezideratul pe care îl avem â, să creștem această inserție a dieteticienilor pe piața muncii și mai ales în sistemul de sănătate. Este unul din principalele obiective a acestei acțiuni, de promovare a profesiei și de aducere a dieteticienilor alături de ceilalți specialiști în domeniul Sănătății. 100% din populație are nevoie de dieteticieni. Bineînțeles că acolo unde este o boală, o boală cronică, nevoia este și mai mare dar dacă ne uităm la statistici și vedem care este prevalența bolilor cronice, vedem cât este de important un dietetician.”
Universitatea de Medicină din Târgu Mureș a introdus de câțiva ani specializarea Dietetică, într-un program de 3 ani de licență și doi ani masterat.
Interesul pentru acest domeniu nu se ridică deocamdată la nivelul așteptat, și din cauza lipsei politicilor de sănătate și a locurilor de muncă în domeniu, precizează șefa Catedrei de Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul UMFST Târgu Mureș, prof.univ.dr. Monica Tarcea:
,,Din punctul meu de vedere, interesul nu este suficient de mare (pentru specializarea de dietetician-n.r.) pentru că nu există încă o bază stabilă de inserție profesională a acestora după ce încheie facultatea. Suntem la început de drum, e adevărat dar sunt posibilități de angajare, de aceea îi pregătim în mult mai multe domenii, precum partea clinică, partea de colaborare cu instituțiile de învățământ, în industria alimentară, industria suplimentelor alimentare… Deci, pot lucra în mai multe domenii și tocmai asta încercăm să promovăm cât mai mult prin astfel de evenimente, importanța dieteticianului. Avem nevoie de astfel de experți, tocmai pentru că și problemele de nutriție sunt din ce în ce mai frecvente.”
Jumătate dintre copiii din România sunt supraponderali. Este motivul pentru care educația dietetică ar trebui să devină prioritate națională, consideră Minodora Moroșan, dietetician din Câmpulung:
,,Peste 50% dintre copii sunt cu obezitate. Sunt și politicile de așa natură dar copiii fac ceea ce văd în casă și atunci ar trebui să educăm nu doar copiii dar și părinții și să le facem educație nutrițională. A fi dietetician este o profesie foarte importantă, este o profesie nobilă pe care ar trebui să o îmbrățișeze mult mai multe persoane pentru că este nevoie de noi, să venim în sprijinul comunității. Noi ar trebui să lucrăm în echipe multidisciplinare alături de medici, alături de profesori, integrați în educația nutrițională în școli, încă de la vârstele cele mai fragede.”
Conferința dedicată dieteticienilor se desfășoară în perioada 22-24 mai, la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Pe lângă abordările multidisciplinare în nutriție și dietetică, vor mai fi susținute prelegeri privind nutriția oncologică, nutriția în diferite afecțiuni endocrinologige, gastroenterologice, bolile cronice, nutriția enterală și parentală, psiho-nutriția și multe altele.
Autor: Cristina Bulbescu