Două alimente dezvoltate la UMFST Târgu Mureș, premiate cu medalii de aur
 
                                Publicat de APETRI MARGARETA, 31 octombrie 2025, 11:59
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a obţinut două medalii de aur în cadrul Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii – PRO INVENT 2025.
Medaliile au fost acordate pentru două produse dezvoltate de catedra de Nutriţie Comunitară şi Igiena Alimentelor.
Este vorba despre un aliment adjuvant în prevenirea/tratamentul steatozei hepatice nealcoolice, un prebiotic pe bază de ciuperci și premixuri pentru brioşe tip aperitiv sau desert.
Irina Matran, şef lucrări la disciplina Nutriţie Comunitară şi Igiena Alimentelor din cadrul Facultăţii de Medicină:
„Tot mai mulți oameni suferă de intoleranță la lactoză la gluten și atunci am venit cu această soluție pornind de la nevoia pieței. Produsul nostru nu conține aditivi, aditivi de sinteză, are caracteristici senzoriale deosebite, în ideea în care este foarte greu să dezvolți un aliment fără gluten, fără lactoză, cu caracteristici senzoriale asemănătoare, dacă nu chiar mai bune decât unele cu gluten.”
Premixurile vor intra în curând pe piață, iar pentru alimentul pentru prevenirea sau tratamentul steatozei hepatice se poartă discuții cu producători.
Revine Irina Matran:
„Premixurile pentru briose chiar vor fi licențate unui agent economic din România care activează pe în trei județe: Cluj, Alba și Hunedoara, deocamdată, dar dacă sunt agenți economici dornici să fabrice astfel de premixuri sau să fabrice brioșele cu rețetele noastre, sunt așteptați.”
Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii din acest an a reunit peste 350 de invenţii şi inovaţii din domenii diverse.
Autor: Raluca Creț
 
                         
                         
                        