#142deani – Concert Online cu celebrii muzicieni, pianistul Dan Grigore si dirijorul Misha Katz!

Pentru Filarmonica Brașov, bătrâna instituție de la Poalele Tâmpei, luna mai este una MAI specială. A doua cea mai veche Filarmonică din țară și printre cele mai vechi din Europa și din întreaga lume, împlinește în acest an 142 de ani de continuitate artistică!

O fi mult, o fi puțin? Lăsăm cronicarii vremurilor să aprecieze în scrierile lor.

La ceas aniversar se cuvine să trecem în revistă o fărâmă din însemnătatea pe care o astfel de instituție emblematică o are la nivelul comunității, cu tot ce a adus ea, fiind nu doar o instituție culturală ci una de “formare umană”.

De-a lungul timpului și până în prezent, a devenit una dintre primele trei filarmonici din România, remarcabilă fiind prin valoarea concertelor de consistență repertorială cât și prin valoarea artiștilor invitați, dirijori și soliști, Orchestra Simfonică brașoveană reușind prin păstrarea unui standard înalt să rămână vie, dinamică și atractivă pentru publicul său fidel și nu numai. A abordat și interpretat lucrările cele mai grele, meritul pentru această misiune importantă de păstrători ai valorilor revenind în egală măsură muncii artiștilor care au alcătuit de-a lungul timpului corpul Orchestrei Simfonice, împletită cu măiestria dirijorilor ce și-au lăsat amprenta în formarea acesteia, și desigur, cu viziunea și spiritul organizatoric al celor ce au stat la cârma acestei instituții.

Povestea acestei prestigioase entități culturale începe în 6 mai 1878, data primului concert susținut. Și iată că, în zorii tulburi ai anului 2020, la cei 142 de ani, Filarmonica nu sărbătorește așa cum era programat, contextul pandemic punându-și amprenta asupra tuturor evenimentelor cu public, inclusive a celor culturale! Anul acesta avem sărbătoarea #142 ONLINE! (grație tehnologiei din ziua de azi)

Pentru a contracara lipsa publicului și pentru a păstra legătura cu el, mai ales în asemenea momente de importanță pentru viața culturală brașoveană, am elaborat o serie de activități pe internet pe pagina de facebook al Filarmonicii. Așa, avem privilegiul de a ne bucura de interacțiunea cu publicul. Ce-i drept, fără reverberațiile muzicii trăite în sala de concert.

Vom marca momentul aniversar Joi, 7 mai 2020, ora 19.00, Live, pe pagina de facebook a Filarmonicii Brașov, cu un concert de mare anvergură în care protagoniștii, alături de artiștii Orchestrei Simfonice sunt doi mari titani ai muzicii clasice, renumiți pe toate continentele: Dan Grigore, unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii în viață și celebrul dirijor de o expresivitate muzicală și manifestare aparte, Misha Katz.

Programul este unul special: L. van Beethoven – Uvertura la baletul „Creaturile lui Prometeu” L. van Beethoven – Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră op. 73 „Imperialul” P. I. Ceaikovski – Suita de balet „Lacul lebedelor” op. 20a.

Evenimentul ce va fi transmis LIVE, este un concert din arhiva de excelenta a Filarmonicii Brașov și aduce în plus, către atenția publicului, câteva elemente de particularitate. Să nu uităm că 2020 este anul marelui compozitor universal, Beethoven, programul fiind specific în acest sens. Apoi, a marcat momentul revenirii la Brașov a celebrului pianist român Dan Grigore, într-un concert-eveniment, în care a sărbătorit, prin muzică, cei 60 de ani de activitate artistică, alături de Orchestra simfonică brașoveană sub bagheta dirijorului Misha Katz. De altfel, și primul concert susținut în 1878 a avut în program Beethoven! Concertul are o încărcătură emoțională și spirituală aparte.” Alexandra Grancea, PR Filarmonica Brașov.

Ce ar fi fost Filarmonica Brașov fără publicul ei? Ce-ar fi fost Filarmonica de Stat “G. Dima” fără “Philarmonische Gesellschaft”?

Sunt întrebări care ne duc cu gândul la trecutul valoros, sprijin al unei tradiții ce astăzi (6 mai 2020) numără 142 de ani și care tot astăzi predă prin prezent, ștafeta viitorului!

Frânturi de istorie…

Încă de pe la anul 1500 Brașovul se poate mândri cu o tradiție muzicală certă. Cu organiști care au cântat în Biserica Neagră, cu Suflătorii din turn, formație atestată în 1556, cu cântările ținute în casa negustorului brașovean Geissinger, în privința de a învăța muzica, eforturile citadinilor nu s-au manifestat doar în dobândirea statutului economic ci și de a oferi un cadru adecvat didacticii muzicale a vremii. Astfel, muzica simfonică a câștigat tot mai multă consistență sub aspectul manifestărilor, dinamismul organizatoric funcționând pe la 1814 după un raport bine stabilit între formație și urbe. Prin 1820 Magistratul vremurilor întocmea deja planul și instrucțiunile pentru organizarea unei Societăți muzicale, formația fiind nelipsită de la activitățile comunității.

O etapă importantă în devenirea Orchestrei Simfonice a constituit-o anul 1878, prin prezența la pupitrul dirijoral a lui Anton Brandner, inițiatorul și fondatorul Societății Filarmonice brașovene (1786), o asociație muzicală a sașilor din acea vreme.
Este de notat faptul că Societatea efectua turnee încă de atunci, cunoscute fiind manifestările ce erau încununate de un succes răsunător: “Niciodată nu s-au auzit asemenea aplauze…” după cum spuneau cronicarii bucureșteni.

Bogata viață concertistică brașoveană s-a bucurat de prezența unor personalități sonore: compozitorul Johannes Brahms, violoncelistul Felix Popper, marele compozitor și dirijor George Enescu, Richard Straus, Bela Bartok și mulți, mulți alții.

Anii trec și, în 6 august 1949, Societatea filarmonică a fost înregistrată ca Filarmonica de Stat “G. Dima” și a funcționat astfel, ca o instituție muzicală profesionistă până în 1993. Din 1994 și până în prezent, instituția apare sub denumirea reprezentativă de “Filarmonica Brașov”, ca instituție publică de cultură cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local Brașov și a Primăriei Municipiului Brașov.

Și această perioadă este una în expansiune, remarcată fiind prezența unor mari personalități muzicale. În 1979 Tudor Ciortea scria: “Prin 1966 mi-am permis să anticipez un vechi deziderat care era și al valorosului nostru dirijor George Enescu, acela de a crea la Poalele Tâmpei un <>”

Dorința avea să se împlinească prin Festivalul Muzicii de Cameră de la Brașov, sărbătoarea culturii românești.
Festivalul, devenit tradiție în orașul de la Poalele Tâmpei, este unul dintre cele mai longevive evenimente de acest gen din Europa, fondator fiind I.Ionescu – Galați. Renumitul muzician, personalitate marcantă a vieții muzicale românești este deasemeni, Directorul de Onoare al Festivalului și Dirijor de onoare al Filarmonicii Brașov.

În prezent, la pupitrul Orchestrei Simfonice în calitate de dirijori angajați ai instituției sunt Ovidiu-Dan Chirilă și Cristian Oroșanu, iar soliști angajați violonistul Florin Ionescu – Galați și pianistul Horia Mihail. De asemenea, publicul a avut ocazia să-l revadă tot mai des la Brașov pe maestrul Cristian Mandeal, Dirijor invitat permanent al Filarmonicii Brașovene.

Entitate vie ce se manifestă prin Orchestra Simfonică, Gaudeamus Quartet, cvartetul Filarmonicii Brașov și Orchestra de Cameră, Filarmonica Brașov este în prezent condusă de cunoscutul violoncelist Anton Niculescu, Directorul general al instituției, om de vastă cultură muzicală, palmaresul său competițional numărând în prezent numeroase și importante premii obținute în străinătate.

Relația cu publicul se leagă în sala de concerte nu în afara ei. Muzica este pe scenă, iar fără oameni, muzica nu înseamnă nimic. Cea mai mare recompensă este aprecierea celor cu care împărtășim aceste bucurii muzicale.” Anton Niculescu.

La mulți ani, Filarmonica Brașov!

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

BUCURIA DE A FI cu Emanuela Aranyos

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

 • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

 • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

 • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

 • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

 • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

 • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

 • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

 • 8. AVA MAX – My head & my heart,

 • 9. AVA MAX – Salt,

 • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

 • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

 • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

 • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

 • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

 • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

 • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

 • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

 • 18. LEONY – Faded love,

 • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

 • 20. MARIA – Din vina mea,

 • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

 • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

 • 23. IRIS – Subteran,

 • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

 • 25. THE WEEKND – Save your tears,

 • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

 • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

 • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

 • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

 • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9429RON0.00059
 • usd 0.2812 1 -0.0006

 • chf 4.8066 1 -0.0040

 • aud 3.2900 1 0.0138

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

La Azomureș va avea loc cel mai mare exe...

Rotar Mirela | Citeste articolul

     În perioada 30 mai – 03 iunie, muni...

Asigurãrile private de sãnãtate ar trebu...

Corina Muntean | Citeste articolul

El amintește cã fiecare persoanã care op...

Parteneri