20 de cazuri noi de boală Lyme în Mureș
De la sfârșitul lunii aprilie, la Clinica de Boli Infecțioase nr 1 din Tîrgu-Mureș au fost înregistrate zilnic cazuri de mușcături de căpușe.
În prezent, între 2 și 10 persoane se prezintă zilnic la clinică pentru terapie și profilaxie post-înțepătură.
Anul acesta au fost confirmate în laborator circa 20 de cazuri de Boală Lyme, dar au fost forme mai ușoare, spune medicul primar de boli infecțioase din Tîrgu-Mureș, Brândușa Țilea:
”Sunt persoane care au fost mușcate de căpușă, au extras manual, personal căpușa și nu au urmat un tratament și atunci vin cu manifestări deja clinice. Prima manifestare clinică este eritemul migrator. Nu au fost multe dar undeva până în 20 de cazuri am avut. Nu am avut însă cazuri grave. Nu am avut meningită, nu am avut encefalită cu această infecție dar am avut manifestări cutanate.”
Față de anii trecuți, numărul de îmbolnăviri cu borelioza sau boala Lyme este redus. Populația a devenit mai conștientă de pericol, spune medicul Brândușa Țilea:
”În anii trecuți am avut și mai multe cazuri confirmate de boală Lyme. Anul acesta am avut mult mai puține, mult probabil că și populația a devenit conștientă, s-a făcut foarte multă informare prin mass media și la fiecare mușcătură s-au prezentat la chirurgie, s-a extras artropodul și au urmat un tratament profilactic. Dacă vom avea o toamnă lungă, un sezon cald mai lung, mult probabil că vom avea cazuri de mușcături de căpușă și în octombrie și în noiembrie.”
Boala Lyme se tratează fără probleme dacă tratamentul adecvat se aplică în stadiul incipient al bolii. Simptomele bolii pot apărea chiar și la câțiva ani de la înțepătură, manifestate prin reumatism cronic și afecțiuni neurologice.
Cristina Bulbescu
Foto: sanatate.cugetliber.ro