Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

20% din restaurante s-ar putea închide din cauza distanțării între clienți

Radio România Mureș

Publicat de Corina Muntean, 27 august 2020, 14:33 / actualizat: 28 august 2020, 21:00

Restaurantele sunt deja în pragul închiderii, după ce încasările li s-au redus cu 60%. Deschiderea teraselor nu le-a adus prea mult profit, iar înrăutățirea vremii va contribui și mai mult la scăderea încasărilor.

Oana Coantă, (administator la Bistro de l’Arte şi) preşedintele Breslei Cârciumarilor Braşoveni, spune că noile măsuri de siguranță propuse pentru redeschiderea restaurantelor nu vor putea fi aplicate de toate localurile, iar unele vor trebui să pună lacăt pe afacere:

Încasările sunt undeva la 40% față de anul trecut. Dacă decizia cu deschisul în interior nu este foarte rapidă, cred că 70% din localuri se vor închide și se vor închide chiar și cu deschiderea în interior, dacă se suprimă ajutoarele, pentru că noi, de fapt, nu vom funcționa la maxim, dar cheltuielile sunt la maxim. Sunt care se vor putea adapta, unii nu se vor adapta. Sunt care, de exemplu, din 8 mese, trebuie să păstreze 2. Probabil că 20% nu se vor adapta. Este foarte, foarte greu, din cauză că sunt spațiile mici.

Reprezentanții HORECA au avut astăzi o întâlnire cu miniștri de resort, care le-au promis că restaurantele se vor deschide și în interior, începând cu 1 septembrie. Patronii au cerut și facilități la plata impozitelor și accesarea mai facilă a fondurilor.

Revine Oana Coantă:

Ne-am văzut cu ministrul Dezvoltării și ministrul Sănătății, și au spus că se intenția este să se deschidă de la 1 septembrie în interior, în baza unei evaluări pentru fiecare locație, cu 6 oameni la masă și cu distanțare 1,5 metri între mese, fără mănuși la ospătari, exact ce s-a propus anterior. Noi am propus reducerea taxelor pe salarii, să se termine cu munca la negru și cu salariile mici pe cartea de muncă, lucru care știm că este curent în HORECA, din păcate. Au spus că notează, se gândesc. Le-am spus că, din Brașov, pe IMM Invest, doar două restaurante au primit bani.

Carmen Coșa, director executiv al unui hotel din Târgu Mureș, a arătat că veniturile au scăzut la 30% față de un an normal:

Veniturile au scăzut cu 70%, cifra de afaceri este teribil de mică, iar să susții salariile angajaților este punctul forte, nemaivorbind că, fiind o clădire cu 111 camere, impozitele sunt extrem de mari și nici local nu primim nici un fel de ajutor. Vă dau un exemplu: parcarea este concesionată de la primărie, pentru care plătim miliarde, și nu ne-au acordat nici o facilitate fiscală în această perioadă de COVID.

Restricțiile pe care va trebui să le respecte restaurantele pornesc de la interzicerea aerului condiționat, un program limitat și se pot extinde în funcție de situația epidemiologică locală.

Raluca Creț

Angajatorii pot oferi beneficii de sărbători, până la 300 de lei, fără să plătească impozit
Social joi, 4 decembrie 2025, 17:00

Angajatorii pot oferi beneficii de sărbători, până la 300 de lei, fără să plătească impozit

Un studiu realizat de o companie de recrutare online (eJobs) pe un eșantion de peste 100 de angajatori arată că aproape 90% dintre ei au pregătit...

Angajatorii pot oferi beneficii de sărbători, până la 300 de lei, fără să plătească impozit
Furnizarea apei în localităţile afectate din Prahova şi Dâmboviţa ar putea fi reluată la finalul săptămânii
Social joi, 4 decembrie 2025, 16:01

Furnizarea apei în localităţile afectate din Prahova şi Dâmboviţa ar putea fi reluată la finalul săptămânii

Noi estimări pentru reluarea alimentării cu apă în localităţile afectate de lipsa furnizării, în Prahova şi Dâmboviţa: furnizarea în...

Furnizarea apei în localităţile afectate din Prahova şi Dâmboviţa ar putea fi reluată la finalul săptămânii
Prima platformă din România care descoperă deepfake-urile create de inteligenţa artificială a fost creată la Braşov
Social joi, 4 decembrie 2025, 14:52

Prima platformă din România care descoperă deepfake-urile create de inteligenţa artificială a fost creată la Braşov

„DetectivulAI”, este platforma gândită de membri ai Asociaţiei Artbyte şi explică pe înţelsul tuturor, care sunt imaginile,...

Prima platformă din România care descoperă deepfake-urile create de inteligenţa artificială a fost creată la Braşov
Harghita: Peste 10.500 de persoane, implicate în proiectele IPJ de prevenire a consumului de droguri
Social joi, 4 decembrie 2025, 14:48

Harghita: Peste 10.500 de persoane, implicate în proiectele IPJ de prevenire a consumului de droguri

Peste 10.500 de persoane au beneficiat, în acest an, de proiectele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita dedicate prevenirii consumului de...

Harghita: Peste 10.500 de persoane, implicate în proiectele IPJ de prevenire a consumului de droguri
Social joi, 4 decembrie 2025, 13:52

Sistemul de Garanţie-Returnare a avut un impact semnificativ în economie, de circa 1,5 miliarde de lei, anul trecut

Din studiul realizat de compania-administrator RetuRo reiese că influenţele economice pozitive s-au reflectat în: personal angajat, cheltuieli...

Sistemul de Garanţie-Returnare a avut un impact semnificativ în economie, de circa 1,5 miliarde de lei, anul trecut
Social miercuri, 3 decembrie 2025, 20:53

MApN anunță că a fost semnat contractul de achiziție a unei corvete ușoare de la Guvernul Turciei

Ministerul Apărării anunță că a fost semnat astăzi contractul de achiziție a unei corvete ușoare de la Guvernul Turciei. Valoarea...

MApN anunță că a fost semnat contractul de achiziție a unei corvete ușoare de la Guvernul Turciei
Social miercuri, 3 decembrie 2025, 20:50

Se amână deschiderea patinoarului în aer liber de la Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc organizează vineri, 5 decembrie, în Piaţa Libertăţii, tradiţionalul eveniment ‘Sărbătoarea aşteptării lui...

Se amână deschiderea patinoarului în aer liber de la Miercurea-Ciuc
Social miercuri, 3 decembrie 2025, 16:36

UNICEF: Alimentele ultraprocesate, un pericol pentru copii la nivel global

La nivel global, copiii consumă o cantitate din ce în ce mai mare de alimente extrem de procesate, fapt ce are consecinţe periculoase pentru...

UNICEF: Alimentele ultraprocesate, un pericol pentru copii la nivel global