Agricultorii covãsneni experimenteazã culturi alternative în contextul încãlzirii globale
Publicat de radiomures, 15 ianuarie 2007, 00:00
Agricultorii covãsneni experimenteazã culturi alternative în contextual încãlzirii globale a vremii. ªeful Direcţiei Agricole Covasna, Barabas Geza a declarat cã pe suprafeţe mici de teren vor fi testate în acest an culturi melifere, cum ar fi cele de soia şi floarea soarelui, specifice judeţelor calde din sudul ţãrii. Acesta a precizat cã rezultatele experimentelor vor depinde foarte mult de starea vremii şi vor influenţa în mod decisiv decizia agricultorilor covãsneni de a se profila sau nu pe aceste culturi. “Vor fi câteva încercãri sporadice, pentru cã în ciuda evidentei încãlziri globale a vremii nu avem certitudinea schimbãrii radicale a anotimpurilor”, a declarat Barabas Geza. Acesta a adãugat cã agricultorii covãsneni se vor axa în acest an pe culturile tradiţionale, cartofii şi sfecla de zahãr. Aceasta din urmã a avut un succes deosebit anul trecut, când s-au obţinut producţii record de pânã 3,5 tone la hectar. Faptul cã au beneficiat de subvenţii din partea statului şi cã au avut asiguratã desfacerea la Fabrica de zahãr de la Bod i-a încurajat pe agricultori, prin urmare se estimeazã, conform raportãrilor, cã în acest an suprafaţa ce va fi cultivatã cu sfeclã în judeţul Covasna se va dubla. Conducerea Direcţiei agricole Covasna estimeazã cã anul agricol 2007 va fi unul bun, atât clima cât şi umezeala din aceastã iarnã fiind favorabie însãmânţãrilor de toamnã. Singurul pericol ar fi un îngheţ sau un vânt foarte puternic în condiţiile în care nu existã zãpadã, a declarat Barabas Geza.
Mara Deleanu