Alimentația sănătoasă, în prim plan săptămâna aceasta

Publicat de Stan Lucian, 16 octombrie 2025, 17:32
Organizația europeană pentru protecția consumatorilor, InfoCons, a lansat ieri, de Ziua Agriculturii ecologice, Programul Național pentru Protecția Consumatorului din Mediul Rural și a Produselor Tradiționale, sub sloganul ”Mănânci Bine, Trăiești Bine!”.
Este primul proiect național de sprijinire a satului românesc, a țăranului român și a producătorului rural, spun inițiatorii proiectului.
Totodată, astăzi este marcată Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare și Ziua Mondială a Alimentației.
Cu această ocazie se urmărește sporirea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și a sărăciei precum și consumul și producția responsabilă, pentru ca foametea să nu mai existe.
Totodată, specialiștii ne atrag atenția că ceea ce consumăm din comerț poate mai mult să dăuneze decât să ajute, astfel că o masă de sărbătoare poate conține peste 100 E-uri, până la 160 g de zaharuri și 30 g de sare.
Pentru un consum informat, românii au la dispoziție o aplicație gratuită care scanează etichetele produselor, ne amintește președintele InfoCons, Sorin Mierlea:
”Nu trebuie să ne lăsăm sănătatea, viața, viitorul copiilor și al nepoților noștri în mâna doar a autorităților. Trebuie și noi să alegem bine ca să trăim bine. Din păcate, pe piața din România sunt foarte multe produse cu o calitate mai slabă, cu foarte mulți aditivi, coloranți, zahăr, sare… Cred că este extrem de important, să conștientizăm mai ales în această zi, că trebuie să citim etichetele. InfoCons a lansat și o campanie destinată consumatorului din mediul rural și micului producător real fiindcă cred că este important de a avea acces la o hrană mai de calitate.”
România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește rata de sărăcie în rândul copiilor, după Bulgaria și Spania, cu un risc de sărăcie de aproape 34%, spun datele raportului internațional Save de Children.
Sunt afectați de sărăcie 80% dintre copiii ce provin din familiile rome, peste 40% dintre cei din mediul rural și 36% din familii monoparentale, precum și trei sferturi dintre copiii ai căror părinți au un nivel scăzut de educație.
De câțiva ani, în România există un program de reducere a risipei alimentare, astfel că alimentele recuperate de la producători sau comercianți sunt distribuite către categoriile de persoane vulnerabile, spune Vasile Costache, președintele Băncii de Alimente Brașov:
”Noi luptăm împotriva risipei alimentare, a combaterii sărăciei. Alimentele pe care noi le recuperăm de la distrugere, ajung în mediile defavorizate sau la cei mai puțin norocoși decât noi, la cei care au programe sociale. Facem lucrul acesta pentru că în produsele alimentare nu este doar materie primă, ci ele înglobează muncă, energie, salarii, transport, deci o foarte mare cantitate de resurse consumate și atunci, ca acestea să ajungă la gunoi, nouă nu se pare că este o mare pierdere. Dacă acum 6 ani de zile, la nivel național, colectam sub 500 de tone, acum am trecut de 10.000 de tone anual.”
Ministerul Agriculturii va lansa o platformă online, prin care agenții economici vor fi obligați, de anul viitor, să raporteze măsurile de reducere a risipei alimentare.
Amenzile pentru neîndeplinirea obligației de raportare anuală privind risipa alimentară sunt cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei.
Autor: Cristina Bulbescu