Au fost aprobate 3 programe noi de prevenție în Sănătate
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, săptămâna aceasta, o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu 295 de milioane de lei pentru 3 programe de prevenție.
Programul Vitamina D este un proiect nou care va începe anul acesta și cuprinde analize pentru depistarea carenței de vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați.
Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual, cu un cost/investigație de 2.500 de lei.
Al treilea program, mult așteptat, este pentru Testarea de markeri tumorali. Acesta presupune un cost/test de 150 euro/pacient și se estimează 930.000 de beneficiari.
Modul de desfășurare a acestor programe va fi stabilit în perioada următoare, a precizat, pentru Radio Târgu-Mureș, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr. Florin Buicu:
Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății urmează să stabilească, practic, toată desfășurarea programului, urmând a detalia de la populația țintă, modalitățile de includere, care sunt criteriile de includere a populației în program… Din moment ce bugetul este adoptat, Ministerul Sănătății în timpul cel mai scurt, probabil că va promova această procedură. N-aș putea să vă spun că va fi gata într-o zi, două sau o săptămână. De ce program de vitamina D? pentru că nevoile sunt mai multe și aceste programe, la urma urmei au impact asupra întregii populației și afectează un număr mare de potențial pacienți.
În ceea ce privește programul de Diabet Juvenil, autoritățile au majorat pentru anul acesta fondurile alocate . Prin urmare, toți copiii cu diabet vor beneficia de pompe de insulină, precizează deputatul mureșean, Florin Buicu:
În cazul programului de Diabet Juvenil, acesta a fost deja adoptat la sfârșitul anului trecut, primii copii, 500 – dacă nu mă înșel, intrând în program anul trecut. Prin amendamentul aprobat acum, sunt incluși în program toți copiii, toată populația țintă estimată la nivel național la încă 3.500 de copii care ar avea nevoie demontarea pompelor și de monitorizare.
Bugetul din acest an aduce sume considerabile și pentru unitățile sanitare din județul Mureș.
Prin urmare, Spitalul Clinic Județean Mureș va beneficia anul acesta de 14,5 milioane lei, dintre care 10 milioane vor fi alocate pentru Clinica de Oncologie. Aici vor fi făcute lucrări de reabilitare termică, reparații și montare lift și va fi construit buncărul necesar pentru montarea acceleratorului de particule.
Cristina Bulbescu