Azi a reînceput activitatea de transplant renal din Brașov

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 septembrie 2020, 14:02
Măsurile cauzate de pandemie au limitat drastic procedurile medicale obișnuite, nu numai în România, ci și în Europa, spun reprezentanții Spitalului ”Sfântul Constantin” din Brașov care au pornit astăzi un maraton de transplanturi renale pentru trei pacienți care făceau zilnic, până acum, dializă.
Primele două intervenții la donatori și receptori, cu gradele 1 și 2 de rudenie, au loc astăzi. Aceștia sunt din Brașov, respectiv din Bihor, iar mâine este programată o altă intervenție pentru o pereche din Sfântu Gheorghe.
Echipa de medici este formată din profesori de la Cluj Napoca și Geneva și este coordonată de șeful secției de chirurgie de la Spitalul ”Sfântul Constantin” din Brașov, dr. Bogdan Moldovan:
Particularitatea este că prelevarea rinichiului de la donatorul viu se realizează prin tehnica robotică folosindu-se Robotul Da Vinci. Noi avem o colaborare foarte frumoasă pe partea de chirurgie robotică cu echipa de la Spitalul Municipal din Cluj Napoca condusă de profesorul Ioan Coman și conferențiarul Nicolae Crișan care efectuează operațiile de prostată și rinichi și așa mai departe, la noi în spital, dat fiind faptul că în Cluj robotul nu funcționează.
În Registrul Național de Transplant Renal sunt înscriși la această dată peste 4.000 de pacienți care așteaptă un transplant renal și, anual, se înscriu încă aproximativ 2.000 de bolnavi.
Activitatea de transplant în sistemul public se desfășoară la spitalele din Cluj Napoca, Iași și București iar în sistem privat, la Spitalul ”Sfântul Constantin” din Brașov.
Procedurile complete de transplant în sistem privat îi costă 30.000 de euro pe pacienți iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar 300 de euro, sau 1.500 de lei, sumă care de altfel se decontează pentru fiecare operație și în sistemul public.
Cristina Bulbescu