Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Beneficii ale legumelor de primăvară pentru sănătate

Radio România Mureș

Publicat de radiomures, 28 februarie 2016, 10:30 / actualizat: 28 februarie 2016, 11:52

Întotdeauna ne bucură venirea primăverii, atât pentru natura care reînvie, dar și pentru legumele bune pe care le aduce acest anotimp. Primăvară nu o vedem fără ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă. Acestea sunt printre legumele care au şi o mare valoare în sănătatea noastră dacă le consumăm primăvară. Efectele pozitive pentru sănătate ale legumelor de primăvară sunt precizate de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție:

Legumele de primăvără – ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă – sunt o importantă sursă de energie pentru organism, organism care iese din iarnă obosit, fără vlagă, lipsit de elementele nutriționale. Aceste legume sunt bogate de vitamine, minerale, enzime, fibre, iar ele asigură energia în nutriția organismului şi nutriția celulară.

Ridichile conțin: vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru, zinc. Ridichile asigură detoxifierea organismului şi, în același timp, o întărire a sistemului imunitar. Calorii aproape sunt 0. Deci calorii minime şi de aceea ridichile sunt recomandate în dietele de scădere în greutate. Consumul ridichilor este recomandat în afecțiuni pulmonare. Ridichile combat tusea, împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi, ceea ce este foarte important. Deci o cură cu suc de ridichi împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Salata verde este puternic detoxifiant. Conține: vitamina A, C, B1, B2, potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Are un aport energetic scăzut – 13 calorii la 100 de grame – şi este recomandat în curele de slăbire. Intensifică tranzitul intestinal, curăță vasele de sânge, reglează activitatea endocrină. Potasiul din salata verde ajută mult la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. Cuprul şi fierul sunt necesare pentru formarea celulelor roşii. Foarte important: cu cât salata este închisă la culoare, mai verde închis, cu atât este mai bogată în elemente nutriționale.

Ceapa verde este bogată în antioxidanți şi stimulează procesele de regenerare ale organismului. Conține: vitamina C, potasiu, calciu, quercitină şi fibre. O cură de ceapă are efect diuretic şi antialergic. Ceapa este, de asemenea, depurativă. Ajută la curățarea tenului şi strălucirea pielii. Are efect antibacterian şi detoxifiant şi consumată zilnic contribuie la scăderea colesterolului, a trigliceridelor din sânge, previne instalarea bolilor cardiovasculare.

Usturoiul verde este extrem de benefic pentru sănătate. Este puternic antibacterian şi conține alicina, care este un antibiotic natural.

Spanacul este renumit pentru combaterea anemiei. Conține mult fier pe 100 de grame şi o substanță numită saponină ce facilitează absorbția fierului şi a iodului, întărind sistemul imunitar şi glandular. Deci spanacul poate să echilibreze funcția glandulară. Saponina are un rol benefic asupra sistemului digestiv. Spanacul conține, de asemenea, vitamina A, B2, B6, C, E, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, zinc, clorofilă care este extrem de benefică la nivelul organismului, este antioxidant şi o să pun accent pe luteină, care este un carotenoid. Să nu uităm faptul că luteina hrănește stratul de macula lutea de la suprafață retinei. Deci o cură cu spanac ajută mult şi poate să prevină, mai târziu, degenerarea maculară. Spanacul remineralizează organismul, ajută la absorbția calciului în oase.

Loboda este similară spanacului ca efect, dar conține foarte multă vitamina C şi vitamina K. Deci are proprietăți depurative puternice şi diuretice. Creşte rezistența vaselor sangvine şi reduce riscul accidentelor vasculare tocmai datorită conținutului mare de vitamina C şi K.

Urzicile sunt bogate în aminoacizi şi minerale. Conțin: vitaminele A, B2, C şi potasiu, clorofilă, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, substanțe proteice, acid foliculilor şi amine. Urzica este şi o plantă medicinală, cu multe efecte benefice asupra organismului: regenerează celulele şi țesuturile. Se consumă în curele de detoxifiere şi de pierdere în greutate.

Este recomandat ca aceste plante să se consume sub formă de salate sau crude, pentru că, din păcate, metodele de preparare, prin fierbere etc. diminuează mult cantitatea de vitamine, care se distrug la temperaturi înalte.
Prepararea la abur este o preparare mult mai sănătoasă decât fierberea. Chiar se recomandă prepararea la abur.

 

Foto: www.conaculmeu.ro

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:55

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale

Clienţii salonului SPA din Cluj-Napoca unde a fost confirmat un caz de lepră nu trebuie să îşi facă griji şi nici controale medicale...

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale
La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână
Sănătate miercuri, 10 decembrie 2025, 17:41

La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână

Într-un comunicat al DSP Brașov se precizează că în săptămâna 2-7 decembrie au fost raportate 208 cazuri de gripă clinică față de doar 36...

La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână
ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale
Sănătate marți, 9 decembrie 2025, 08:19

ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale

Fonduri europene de aproape 100 milioane de lei au fost atrase pentru dezvoltarea infrastructurii a 8 unităţi medicale publice care furnizează...

ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale
Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută
Sănătate joi, 4 decembrie 2025, 16:00

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică sau pneumonie – au fost raportate săptămâna trecută, a anunţat...

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 16:29

Ministerul Sănătăţii anunţă teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive

Persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate care prezintă semne sau simptome sugestive beneficiază gratuit de testare pentru virusul hepatitic...

Ministerul Sănătăţii anunţă teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 14:12

Premieră medicală în ortopedie la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș

Doi medici primari din cadrul Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au realizat, la...

Premieră medicală în ortopedie la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș
Sănătate vineri, 28 noiembrie 2025, 15:00

Spitalul de Urgență din Miercurea-Ciuc ar putea deveni unitate de interes strategic

O solicitare în acest sens a fost adresată ieri, la București, ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, de către reprezentanții Spitalului...

Spitalul de Urgență din Miercurea-Ciuc ar putea deveni unitate de interes strategic
Sănătate joi, 27 noiembrie 2025, 16:15

Harghita: Numărul persoanelor vaccinate antigripal este în creştere

Campania de vaccinare antigripală din acest sezon înregistrează, în Harghita, rezultate mai bune decât în ultimii doi ani, numărul persoanelor...

Harghita: Numărul persoanelor vaccinate antigripal este în creştere