Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Beneficiile consumului de mango

Publicat de radiomures, 22 decembrie 2014, 20:52

Mango, numit şi „Regele fructelor”, are un gust foarte bun, cu multe beneficii pentru sănătate. Mango este un fruct cărnos şi creşte nativ în Asia de Sud, de unde a fost răspândit în întreaga lume şi a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale. Mango este fructul naţional în India, Pakistan şi Filipine, unde fructele şi frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunţi, sărbători publice şi ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc până la 35-40 metri înălţime şi fructifică până la vârsta de 300 de ani. Rădăcina pătrunde până la adâncimea de 6 metri şi se ancorează bine în sol. Frunzele sunt veşnic verzi şi se închid la culoare pe măsură ce se maturizează. Florile sunt mici, albe şi se termină într-un panicul (un tip de inflorescenţă sub formă de ciorchine). Fructele au nevoie de trei până la şase luni să se coacă. Fructele coapte variază ca mărime şi culoare în funcţie de soiuri şi pot fi galbene, portocalii, roşii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sănătate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetările au arătat faptul că fructele de mango conţin compuşi antioxidanţi care protejează împotriva cancerelor de colon, de sân, leucemiei şi cancerului de prostată. Aceşti compuşi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil, precum şi foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectină şi vitamina C ajută la scăderea nivelului de colesterol, în special lipoproteine de densitate joasă, LDL.

Curăţă pielea: Fructul poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Mango curăţă porii înfundaţi, astupaţi şi contribuie la eliminarea coşurilor.

Sănătatea ochilor: O cană plină cu felii de mango furnizează 25% din valoarea zilnică necesară de vitamina A, care promovează o vedere bună şi previne fenomenul de orbire pe timpul nopţii, precum şi ochii uscaţi.

Alcalinizeaza întregul organism: Acidul tartric, acidul malic şi o urmă de acid citric identificate în fructe ajută la menţinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta în diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulină din sânge. Remediul tradiţional, preparat acasă, implică fierberea frunzelor în apă, lăsarea lor în lichid peste noapte şi ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineaţă. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scăzut (41-60), astfel încât cantităţile moderate nu vor determina creşterea nivelului de zahăr.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală: Mango este o sursă foarte importantă de vitamina E şi ajuta în această direcţie.

Îmbunătăţeşte digestia: Fructele conţin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajută, de asemenea, digestia şi eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de căldură: Prepararea sucului din fructele de mango verde şi amestecarea cu apă şi un îndulcitor (dacă doriţi) contribuie la răcorirea organismului şi previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt frânţi de oboseală, atunci când vizitează climatele ecuatoriale, se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, în special muşchii. Rinichii devin supraîncărcaţi cu toxine în acest proces.

Stimulează sistemul imunitar: Cantităţile generoase de vitamina C şi vitamina A conţinute în mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne menţin sistemul imunitar sănătos si puternic.

Maimuţele aleg să mănânce sâmburele unui mango verde. Vindecătorii ayurvedici sugerează că sămburele este cel care furnizează maimuţelor energie, rezistenţă şi putere să sară în copaci.

Potrivit unora, mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume. Mango este cultivat de peste 4000 de ani în urma, iar din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori, precum ar fi caju şi fistic. Mango este utilizat pe scară largă în bucătărie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, murături, sosuri. Din fructele coapte se fac jeleuri, sucuri, băuturi, piure, îngheţată, dar şi unele reţete tradiţionale care au printre ingrediente ardei iute şi orez.

Se estimează că productia mondială de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producător de mango, cu 16 milioane de tone. Urmează China, cu 4 milioane de tone,Thailanda 2 milioane de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic şi Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. În Europa, copacii de mango s-au adaptat foarte bine în Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Dacă aţi cumpărat mango, spălaţi-l temeinic înainte de a-l consuma sau ţineţi-l în apă peste noapte.

 

RADOR

Sursa foto: ecology.md

 

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara
Eveniment joi, 2 octombrie 2025, 10:24

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara

Victima avea 65 de ani, iar decesul a fost constatat la locul accidentului, de personalul medical. Evenimentul rutier a avut loc pe DN 13 și au fost...

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara
Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 16:43

Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe

Cinci spectacole de teatru, cinci masterclass-uri, expoziţii, proiecţii de filme de animaţie şi lansări de carte vor avea loc în cadrul celei...

Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe
A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 11:10

A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș

Cel mai mare festival-concurs studențesc din România, Medifun, a început astăzi, la Târgu Mureș, aducând împreună sute de tineri din toată...

A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș
Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 07:36

Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz

Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz, astăzi, cu prilejul Zilei Naţionale a Luptei împotriva Cancerului de Sân, iar la eveniment va participa...

Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 19:15

Festivalul Dovleacului de la Sovata ajunge la ediţia a X-a

Primăria Oraşului Sovata a anunţat, astăzi, că organizează ediţia a X-a a Festivalului Dovleacului, în perioada 10-12 octombrie. Programul va...

Festivalul Dovleacului de la Sovata ajunge la ediţia a X-a
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 18:52

Primul Festival ‘Halloween în Cetate’ de la Sighişoara

Turnurile şi casele istorice din incinta Cetăţii Medievale a Sighişoarei vor fi colorate prin proiecţii de lumini şi umbre, instalaţiile...

Primul Festival ‘Halloween în Cetate’ de la Sighişoara
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 16:56

Astra Film Festival 2025 (Sibiu, 17-26 octombrie) cu documentare ce explorează temele lumii contemporane

Filmele din selecția oficială AFF2025 concurează în cinci secțiuni competiționale: România, Europa de Est, Voci Emergente, DocSchool și,...

Astra Film Festival 2025 (Sibiu, 17-26 octombrie) cu documentare ce explorează temele lumii contemporane
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 16:31

Zilele Filmului Maghiar, în 17 localități din Transilvania

Aproape 50 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare...

Zilele Filmului Maghiar, în 17 localități din Transilvania