Câştigătorul bursei Moştenitorii României muzicale
Moştenitorii României muzicale, proiect pornit în 2018, a însemnat până în prezent 9 recitaluri şi concerte la Sala Radio, susţinute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internaţională, dar şi un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.
Din 2020, Moştenitorii României muzicale înseamnă şi o bursă de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, cu atât mai importantă într-un an când muzicienii sunt afectaţi de pandemia COVID. În 29 iunie, juriul a stabilit 4 finalişti, şi dintre aceştia, a fost ales câştigătorul bursei.
Câştigător al bursei Moştenitorii României muzicale a fost desemnat pianistul Cadmiel Boţac. În vârstă de 23 ani, Cadmiel Boţac este în prezent masterand la Academia de Muzică şi Arte din Viena, după studii la Sighetu Marmaţiei şi Cluj-Napoca. Deţine o listă impresionantă de premii naţionale şi internaţionale, fiind invitat deja regulat în stagiunile de concerte româneşti, în calitate de solist-concertist. Talent ieşit din comun, cu o tehnică impecabilă şi înţelegere a actului muzical, Cadmiel Boţac deţine toate datele pentru o carieră artistică de înalt nivel internaţional. Bursa pusă la dispoziţie de Clubul Rotary Pipera îi va permite lui Cadmiel să-şi achiziţioneze un pian pentru studiu, pe care nu l-a avut niciodată în proprietate până acum.
Ca parte a bursei sale, Cadmiel Boţac va susţine un recital la Sala Radio. Mai mult, va susţine şi un concert alături de Orchestra Naţională Radio, iar înregistrările de studio pe care le-a realizat pentru Radio România Muzical ca parte a premiului câştigat în 2018 la Concursul internaţional de pian Transilvania, de la Braşov, vor fi incluse pe un disc al Editurii Casa Radio ce va apărea în 2021.
În concursul pentru obţinerea acestei burse s-au înscris 24 de tineri muzicieni cu vârste între 16 şi 24 ani, aplicaţiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicaţii a fost alcătuit din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti: violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, Liliana Staicu, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, violonistul Răsvan Dumitru, şef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca şi membru al Cvartetului Arcadia, Valentina Băinţan, producător TVR şi Cristina Comandaşu, manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreşedinte al clubului şi preşedinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.
Dorind să încurajeze cât mai multe talente româneşti, ţinând cont şi de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni care au ajuns în finală, juriul a decis să acorde şi alte beneficii pentru aceştia.
Pianista Kira Frolu, în vârstă de 20 ani, în prezent studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, va fi invitată să susţină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, dar şi alături de Cvartetul Arcadia, în cadrul Festivalului Toamna muzicală clujeană, precum şi un concert în cadrul stagiunii Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.
Contrabasistul Vlad Raţiu, în vârstă de 23 ani, este invitat să realizeze o sesiune de înregistrări speciale la Sala Radio şi de asemenea, să susţină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio.
Violoncelistul Cornelius Zirbo (22 ani) va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca într-un concert din stagiunea viitoare şi va realiza o serie de înregistrări speciale în studiourile Radio România.
Toţi finaliştii vor fi invitaţi să susţină recitaluri în seria Concertelor roz organizate de Radio România Muzical şi Orchestrele Radio România şi vor fi invitaţi în emisiunile Radio România Muzical. Programarea tuturor concertelor şi recitalurilor depinde de situaţia concretă determinată de pandemia COVID şi va fi comunicată ulterior.
Radio România Muzical şi Clubul Rotary Pipera mulţumesc tuturor muzicienilor participanţi la selecţia pentru bursa Moştenitorii României muzicale. Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiţia performanţei şi profesionalismului.
Sursa: Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice SRR