Conferință despre ciuperci, la Sovata
Publicat de Rotar Mirela, 11 iulie 2025, 12:00
De astăzi până duminică, numeroși micologi din țară și din străinătate sunt prezenți la Sovata la ediția a 5-a a „Funghi Forum Gourmet”, având tema „Ciupercile comestibile din ținutul sării. Aspecte nutriționale și utilizări terapeutice”.
Organizatorul conferinței, Ioan Costa, fondatorul Asociației Conservation Funghi, a precizat că la eveniment participă și reprezentanți ai Asociației Române de Nutriție și Dietetică, ceea ce confirmă interesul academic în ce privește domeniul ciupercilor:
,,Avem prezentări susținute de experți europeni și de medici nutriționisti. Tema principală este ciupercile din flora spontană, folosirea lor în bucătărie. În România sunt peste 100.000 de specii, singura modalitate de a nu le confunda este cunoașterea lor. Noi nu avem denumiri pe specii de ciuperci, ci avem doar regionalisme și asta implică în multe cazuri faptul că o ciupercă toxică poartă o denumire într-o zonă și o ciupercă comestibilă poartă aceeași denumire în altă zonă.”
Pe lângă păstrarea habitatelor naturale, acest gen de conferințe își propune crearea unui nomenclator și a unei legislații unitare privitoare la ciuperci, în condițiile în care anual se exportă tone de ciuperci pe care ulterior românii le cumpără cu siglă UE.
Autor: Valeriu Russu