Consumul de miere și produse apicole menține un sistem imunitar puternic
Acest lucru este valabil mai ales acum, când se apropie perioada virozelor și infecțiilor respiratorii.
Astfel, consumul de miere și produse apicole aduce, pe lângă aportul energetic, un aport de substanțe bioactive esențiale pentru organism.
Profesorul universitar Monica Tarcea, de la disciplina de Nutriție din cadrul UMF, a subliniat necesitatea consumului de miere, polen, propolis și lăptișor de matcă, pentru copii:
Mierea și produsele apicole conțin enzime, vitamine și minerale care ajută foarte mult organismul în creșterea imunității, au efecte antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii. Pentru copii, în această perioadă le susține rezistența împotriva afecțiunilor sezonului rece, le dau energia de care au nevoie prin aceste zaharuri ușor asimilabile, vitamine din complexul B, și vitamin C care, de asemenea, întărește organismul.”
Pe de altă parte, producția de miere scade an de an, iar apicultorii ne sfătuiesc să evităm produsele false din magazine.
În acest an, producția apicolă s-a înjumătățit față de 2016, de vină fiind în special vremea capricioasă, care cauzează și depopulările familiilor de albine.
În consecință președintele filialei Mureș a Asociației Crescătorilor de Albine, Vasile Bota, susține că mulți apicultori vor să se retragă din afacere, mai ales cei cu până la 50 de stupi:
În ultimii 3 ani, producția e tot mai slabă, cu 40-50% în comparație cu anul trecut. La rapiță, au fost 4,5 kilograme, la salcâm 7 kg, la floarea soarelui a mai fost ceva cules iar la tei, datorită temperaturilor ridicate nectarul s-a transformat în toxine și s-au prăpădit albinele. Azi iarnă, 30 la sută din efectivul de albine s-a pierdut. O dată, sunt apicultorii profesioniști care trăiesc din apicultură și sunt apicultorii amatori – ăștia mai degrabă se retrag din activitate. Mă bate de multe ori gândul să mă las de apicultură, dar mi-s prea dragi albinele ca să mă las de ele.”
În județul Mureș sunt peste 100 de apicultori profesioniști, care formează aproape o treime dintre fermierii care au putut depune, până pe 31 iulie, cererile de plată a ajutorului pentru motorina achiziţionată.
În ceea ce privește prețurile, apicultorii cred că ele rămân la nivelul anului trecut. Pe site-urile de specialitate prețul unui kilogram de miere este de 20 de lei, atât pentru salcâm cât și pentru rapiță.
Valeriu Russu