Corpul de control al ministrului Mediului verifică activitatea ocoalelor silvice și a Direcției Silvice Mureș
Acțiunea a demarat astăzi și a fost anunțată în urmă cu câteva minute la Instituția Prefectului chiar de către Ministrul Mediului, Costel Alexe, care se află într-o vizită în județul Mureș.
Acesta spune că acțiunea de control vine ca urmare a mai multor sesizări și dovezi prezentate de foști angajați și chiar de cetățeni privind tăieri ilegale din fondul forestier.
Vor fi verificate mai multe aspecte, inclusiv modul în care se asigură paza și protecția pădurilor, spune ministrul Mediului, Costel Alexe:
Avem suspiciuni rezonabile pe care le-am tot primit și eu la Minister și colegii de la Romsilva și la Corpul de Control, multe transmise de cetățeni ai județului Mureș referitor la ceea ce se întâmplă în pădurile din județul Mureș în ultimii ani. Vreau să vă informez că începând de astăzi avem în teren 28 de inspectori silvici de la mai multe gărzi forestiere din țară care sub conducerea directă a șefului Corpului de Control al Ministrului, va face simultan verificări la cele 10 ocoale silvice din județul Mureș iar a 11-a echipă va verifica activitatea Direcției Silvice Mureș.
Costel Alexe mai spune că, în afară de controlul Gărzii Forestiere Brașov de acum câteva luni, activitatea Direcției Silvice Mureș nu a fost verificată niciodată:
Dacă verificăm Registrul Unic de Control vedem că de la București, de la Minister, de la Garda Forestieră sau de la Romsilva nu a venit nimeni în control, deși, vă repet, sesizările, petițiile și articolele din presă au indicat faptul că aici, în județul Mureș, sunt probleme.
Costel Alexe a mai precizat că instituțiile din subordinea ministerului pe care îl conduce au realizat 106.000 controale în primele 6 luni ale anului care s-au finalizat cu întocmirea a 1.100 de dosare penale.
95% dintre acestea (1.052 de dosare) au fost încheiate pentru tăieri ilegale identificate în teren.
Printre județele unde au fost înregistrate cele mai multe infracțiuni în domeniul tăierilor ilegale sunt Brașov, Mureș și Covasna.
Revine ministrul Mediului, Costel Alexe:
Județele din România în care au fost identificate cele mai multe infracțiuni și s-au încheiat cele mai multe dosare penale sunt: județul Brașov cu 131 de dosare, Cluj – 95, Bacău -72, Covasna -71, Timiș – 68, Argeș – 61, Mureș – 58. Cât privește cele mai mari volume de mase lemnoase tăiate ilegal, acestea au fost descoperite în județele: Maramureș, Timiș, Bistrița cu câte 3.400 de metri cubi, Oradea, Sibiu – 3.024, Mureș – 3.080 și Suceava.
Ministrul Costel Alexe speră ca mâine să fie adoptat în Parlament Codul Silvic cu noile modificări și amendamente, care va înăspri nu numai condițiile de exploatare forestieră și transport, ci și pedepsele și sancțiunile pentru cei care vor încălca legea.
De asemenea, se dorește introducerea unei aplicații a Inspectorului Pădurii și a unui sistem de alertă pe hărțile satelitare din țară.
Cristina Bulbescu